2012. január 6., péntek

Lencseleves füstölt hússal és házi metélt tésztával


Bár elmúlt már Újév, de lencsét enni mindig jó, mert a lencse tápláló és finom!

Hozzávalók, amennyiből készítettem: 2 dl-nyi lencse, 1 nagyobb fehérrépa, 2 db sárgarépa, egy darabka zellergumó, petrezselyem- és zellerzöldje, 1 hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, só, egy darab füstölt oldalas, a rántáshoz liszt, olaj, ízlés szerint pirospaprika, 
a tésztához: liszt, tojás, só.

Először a húst tesszük fel főni, hideg vízben, ha már valamennyire kezd puhulni beletesszük a hasábokra vágott répákat és a többi hozzávalót, sózzuk. A lencsét csak kicsit később adtam hozzá, mert az gyorsan megpuhul, előbb mint a répák, és ha túlfőzzük, akkor "kibújik" a héjából. Ha viszont a répák vagy a hús mégis előbb megpuhulna, akkor azokat könnyen ki lehet venni, és a lencsét tovább főzni.
Ha minden készre főtt, kivesszük zellert és a hús, feldaraboljuk őket, és visszatesszük a lébe.
A lisztből és olajból rántást készítünk, meghintjük pirospaprikával, és berántjuk vele a levest. 

Házi készítésű, gyúrt metélt tésztával tálaljuk. A lisztből sóval és a tojással tésztát gyúrunk, és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható és sodorható legyen, de ne túl puha. Az összegyúrt tésztát 15 percig letakarva pihentetjük, majd késfok vastagságúra nyújtjuk, kb. 5 cm széles csíkokat vágunk belőle, amiket meglisztezve egymásra helyezünk, és kb. 2 mm-es darabokra összemetélünk.
Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Én általában 20 dkg liszthez 1 tojást szoktam adni, de ebből elég nagy adag lesz, leveshez kevesebb is elég. De ha már ennyi tésztánk van, készíthetünk belőle túrós tésztát, vagy a maradékot akár le is fagyaszthatjuk.

Már minden együtt fő

Az összemetélt tészta, lehet kifőzni



3 megjegyzés:

  1. Ez a lencseleves igazán laktató lehet. Benne van minden finomság. Ehhez már nem is kell második fogás. Elég ha a maradék beiglit feltálaljuk mellé.
    Éva

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, és tartalmas:) Tésztával még sosem ettem lencselevest, de ki fogom próbálni:) Mi amúgy is szinte hetente eszünk lencsét télen.

    VálaszTörlés
  3. Mi is tészta nélkül készítettük, eddig :)

    VálaszTörlés