2019. március 26., kedd

Tótkomlósi lakodalmas töltelék




Az "Ízőrzők" tótkomlósi részében láttam meg ezt a finom lakodalmas tölteléket, amit nem sokkal azután én is elkészítettem, kis kiegészítésekkel.

Hozzávalók, az eredeti recept szerint: 50 dkg darált hús, 50 dkg sertésmáj, 4 tojás, 1 púpozott kávéskanál őrölt bors, (nem szerepelt az eredeti receptben, de én bőségesen megszórtam még majoránnával, és kevés szalonna is került bele), 1 nagyobb vöröshagyma, 1 csapott evőkanál só, nagy csokor petrezselyem zöldje, 25 dkg szikkadt kenyér, a tepsi kikenéséhez zsír. 

A recept nem írta, de én még tettem hozzám majoránnát, és egy kevés füstölt szalonnát - csak íze kedvéért 😋 - amit kisütöttem, és a zsírjában kicsit megpirítottam a hagymát. Ennyit változtattam rajta és csak egy kisebb adagot készítettem el. Próbáltam arányosan lecsökkenteni a hozzávalókat. Egy kis teflontepsibe tettem, így kizsíroznom sem kellett.
Hidegen és melegen egyaránt finom. Hidegen nekem talán még jobban ízlett....

Az eredeti elkészítés menete: a hagymát nagylyukú reszelőn lereszeljük, a petrezselymet apróra vágjuk. A kenyeret vízben megáztatjuk, jól kinyomkodjuk, szétmorzsoljuk. A májat ledaráljuk.
Mindezeket a darált hússal egy nagyobb tálba tesszük, beleütjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük.
Egy kisebb méretű tepsit kizsírozunk, elegyengetjük benne a tölteléket, úgy, hogy ne legyen teljesen tele. Fóliával letakarva tesszük a sütőbe.

Tálalás előtt kicsit hűlni hagyjuk, mert akkor szebben tudjuk kockákra vágni.
Adhatunk mellé bármilyen köretet, amit általában fasírtfélékhez adnánk, sült krumplit, vagy csak egy szelet friss kenyeret, vagy salátákat, mint én most.
Hidegen szépen lehet szeletelni is, így hidegtálak finom és mutatós kiegészítője is lehet.



11 megjegyzés:

  1. Nagyon megkívántam, nálam is várat a próbasütésre ez a finomság!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, és kíváncsian várom majd a tiédet :-)

      Törlés
  2. Ez igen! A férjem egyik kedvence a fasírt és ez hasonló hozzá. Persze én is szeretem. Nagyon jól néz ki ez a lakodalmas töltelék. De egyébként mibe töltik vagy csak a neve az, hogy lakodalmas töltelék?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Csak a neve a töltelék, és tepsiben sütötték, mint egy egybefasírtot.

      Törlés
    2. Most kerestem ezt a receptet meg. A kemencében sült csirkékbe ezt tették, mint töltelék. A kimaradt részt tették külön tepsibe.

      Törlés
  3. Finom tartalmas étel, nekem is biztosan nagyon ízlene.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Nekem inkább pástétomra hasonlított az íze, igaz a máj kicsit több volt mint a darált hús, de nagyon finom volt :-)

      Törlés
  4. Nagyon tetszik a recept, ezt biztosan én is el fogom készíteni. Majoránnát lehet nem, de egy kis szalonnát biztos teszek hozzá! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! Jó sütögetést és jó étvágyat majd hozzá :-)

      Törlés
  5. Csatlakozom...mármint azokhoz, akiknek tetszik és gyanítom, ki is fogom próbálni.Egy nagy adag salátával komplett ebéd....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked is köszönöm és jó sütést-főzést hozzá :-) Salátával finom könnyű ebéd vagy vacsora lesz :-)

      Törlés