Biztos finom lesz, hisz ez a kis légy is nagyon érdeklődött utána 😋 |
Egy újabb befőtt, idén talán az utolsó. Ismét Apukám kertjének terméséből, és ismét az ő főzőtudományát dicséri 😊.
A fügebokrai csak úgy ontják még mindig ezt a finom gyümölcsöt, hála a hosszú, kellemes ősznek.....
Hozzávalók: füge, cukor, vaníliás cukor, szalicil.
Elkészítése:
Egy 8 dl-es befőttes üveget megtöltünk fügével, beleszórunk 5 evőkanál cukrot és egy kevés vaníliás cukrot, majd megtöltjük vízzel, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és lezárjuk a fémkupakkal.
Egy nagyobb
fazékba tesszük az üvegeket, melynek aljára rácsot helyezünk, vagy kb,
egy ujjnyi újságpapírral béleljük ki, hogy az üvegek ne érjenek le
közvetlenül a fazék aljára. Felöntjük annyi vízzel, hogy a csavaros tető
alatt kb. két ujjnyi legyen csak szabadon, és kidunsztoljuk.
Forrás
után már csak egész kis lángon dunsztoljuk, épp hogy gyöngyözzön a víz, kb. 10 percig.
A vízben hagyjuk kihűlni
az üvegeket, és csak másnap tesszük el őket végleges helyükre.
Az egyik fügebokor a kertben... |
Csodás kertje lehet az apukádnak azokkal a szép és termékeny fügebokrokkal. A befőttek is nagyon szépek és biztos, hogy nagyon finomak lettek.
VálaszTörlésKöszönjük szépen kedves Lívia, biztos finom lesz 😊 Én most még kandírozott fügét csinálok azokból, amit frissen szedtünk a fáról és hoztunk haza...
TörlésHű, de jó lesz felbontani télen és megidézni vele a nyár ízeit. Nagyon szép kertje lehet édesapádnak, hogy ennyi minden megterem benne, de biztosan szívvel-lélekkel is műveli. Nekünk idén még csak mutatóban volt a bokron néhány szem, de mentem a receptet, hogy ha majd lesz rajta bőven termés, ki tudjam próbálni.
VálaszTörlésKöszi szépen, Apukám nevében is! Szeret kertészkedni, az biztos, és ért is hozzá 😊
TörlésKívánom, hogy jövőre már bő termést hozzon a fügebokrotok 😊
Nem kerestem vissza a blogodban - lehet írtad, de én régebben dzsemet készítettem belőle. Az is finom volt. A befőtt nem lesz túl puha (lottyadt)?
VálaszTörlésKöszi Mari! Igen, van a blogomon egy fügelekvár, ami idén is készült. Az is nagyon finom volt, és a befőtt is az 😋 Kicsit puhább lesz, de nem vészes...
TörlésBefőzés előtti este ecetes timsós vízben kell egy éjszaka állni hagyni akkor nem lesz löttyedt !
TörlésSzeretném megkérdezni hogy fagyasztani lehet télire. köszönöm válaszod.
VálaszTörlésKati
Lehet fagyasztani, Édesapám szokott is, de puhább lesz kiolvadás után, mint minden gyümölcs. Én nem szeret így 😀.
Törlés