2016. június 13., hétfő

Mini kürtős kalácsok



Torockón, a Bitai Panzióban, az idei pünkösdi utunk során ettünk ilyen mini kürtős kalácsot, melyek nagyon megtetszettek, és persze nagyon ízlettek is. Magditól, a panzió háziasszonyától elkértem a receptet és itthon máris elkészítettem....


És kicsit közelebbről

Hozzávalók: habroló formák,
az eredeti recept tésztájához: 1 kg liszt, 1 mokkáskanál só, 10 dkg vaj, 1 tojás, 2 tojássárgája, 5 dkg élesztő, 5-6 dl tej, 3 kanál cukor,  
a formák és a már rátekert tészta megkenéséhez: olvasztott vaj,
a kalácsok meghempergetéséhez: 25 dkg darált dió és 25 dkg cukor.

Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból bedagasztjuk a tésztát, de nem kell keleszteni. Kisodorjuk, derelyevágóval csíkokra vágjuk. A formákat megkenjük olvasztott vajjal, rátekerjük a tésztát, amit szintén megkenünk olvasztott vajjal, majd a cukros dióba forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben megsütjük.

Mivel nekem csak 12 formám van, ezért az eredi hozzávalók 1/3-ából készítettem a tésztát. Így is maradt egy kevés belőle, amiből egy-két diós csigát sütöttem még.

A formákat megkenjük olvasztott vajjal

Rátekerjük a tésztát

Meghempergetjük a cukros dióban

A tepsiben, sütés előtt...

....és sütés után



17 megjegyzés:

  1. Szépségesek!! Eszembe nem jutott volna habroló formán sütni, de tutira kipróbálom, köszönet az ötletért. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa! Mi is itt a panzióban ettünk először ilyet, úgyhogy Magdit, a panzió háziasszonyát illeti a dicséret :-)

      Törlés
  2. Hát ez szuper jó! Én is kipróbálom, bár még nincs habroló formám, de veszek. Limara blogján láttam kürtős kalácsokat, és úgy készítette, hogy papírhengereket alufóliával bevont, így tette hőállóvá és tekerte rá a tésztát. De ezek elég nagyok, nekem jobban tetszenek a minik. A különböző vásárokban azért nem vásárolok kürtös kalácsot, mert a ráégetett cukrot nem szeretem és nem is tesz jót a fogaknak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is csak most vettem a formákat, ez volt az első sütés ezekkel a kis formákkal, de máris meg vagyok elégedve velük :-)

      Törlés
  3. Már régóta sütöm én is a papírgurigás módszerrel! Most szívesen ennék belőle bár én a fahéjasat jobban szeretem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is szeretjük a fahéjasat, de ez a diós is nagyon finom volt!

      Törlés
  4. De szépek! Én is sütöttem már, csak soha nem érkezek fotózni :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Vicuska! Akkor biztos a tiéd is nagyon finom, és gyorsan fogy, hogy nem tudok lefényképezni őket :-)

      Törlés
  5. Nagyon régen készülök kürtös kalácsot sütni, nagyon szeretem. Most végre van hozzá egy jó receptem is. Külön tetszik ez a mini változat. Köszönöm a receptet! (Magdikának is)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen a receptet! Biztos ízlik majd :-)

      Törlés
  6. Véletlenül tévedtem oldaladra, de végtelenül jól éreztem magam.Csodálatos dolgokkal találkoztam.Különösen megfogott ez a mini kürtős kalács recepted.
    Kérlek, ha nem vagyok tolakodó, légy szíves írd meg, hány percig kell sütni.
    Szeretném holnap elkészíteni.
    Kedvességed előre is köszönöm.
    További szép estét és még nagyon sok, jó receptet kívánva üdvözöllek Katica

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katica!
      Pontosan nem tudom már, kb. 1/2 óra lehetett, de nyilván függ a sütőtől is. Figyelni kell, hogy ne égjen meg, mert nem vastag a tészta.

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm válaszodat.180 C fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütésmóddal sütöttem 25 percig. Nagyon finom lett. Családom nevében is köszönöm a receptet...Katica

      Törlés
    3. Örülök, hogy jól sikerült :-)

      Törlés
  7. Nagyon finom. Különösen jó, ha készen kapja az ember!
    Ez viszont nem mindenkinek sikerül....

    VálaszTörlés
  8. Na, most jöhetne az egész tálcával! :D
    Imádjuk a kürtőskalácsot! Régebben piacon, vásárban mindig vettünk, de elég borsos áron. Egy idő óta papírgurigás megoldással magam sütöm.

    VálaszTörlés