Meggyes-mákos kelt rétes a II. Kerwastrudl (Keltkalács) Fesztiválra, Mözsön
A kalács még itthon...
Idén, 2016. június 25-én tartotta meg másodszor - szülőfalumban, Mözsön -, Tolna Város Német Nemzetiségi
Önkormányzata a Kerwastrudl (Keltkalács) Fesztivált. Ez alkalomra én is hazautaztam Mözsre, s már az egész hetet otthon töltöttem Édesapámnál.
A fesztiválra finom kelt kalácsokat sütöttek a német
nemzetiségi egyesületek és a városban lévő egyéb civil szervezetek
lányai, asszonyai, köztük én is.
Nagyon jó volt a hangulat, felléptek az óvodások, iskolások, énekkarok és táncosok is.
A Kerwastrudl szó szerint lefordítva kelt rétest jelent, mely egy finom,
régi mözsi kalácsféleség. Idén meggyes-mákosat sütöttem, ami gyorsan fogyott...
Aki több képet szeretne a fesztiválról megtekinteni, az kattintson ide.
Hozzávalók, 2 nagy rúdhoz: 60 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 1 dl tej az élesztő kelesztéséhez + kb. 2-4 dl a dagasztáshoz (nem mértem, amennyi kell), 5-7 dkg olvasztott margarin, 3 evőkanál tejföl, 5 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 egész tojás és 1 sárgája, fél citrom reszelt héja, a töltelékhez: 30 dkg darált mák, ízlés szerint cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 jó diónyi margarin, kevés tej, fél citrom reszelt héja, 50 dkg magozott meggy, a tetejére: 1 tojás.
Elkészítése:
A lisztet nagyobb tálba öntjük, közepén kis mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a tejet, kis cukrot szórunk rá, s várjuk míg az élesztő feljön. Ezután a többi hozzávalóval, annyi tejjel hogy közepesen lágy tésztát kapjunk, jól bedagasztjuk a tésztát. Langyos-meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Közben a mákot a cukrokkal, a tejjel, a reszelt citromhéjjal és a margarinnal 5-10 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni. Kimagozzuk a meggyet is, félre tesszük.
Amikor megkelt a tészta, kétfelé osztjuk, kisodorjuk. Mindkettőre rákenjük a mákos tölteléket, rászórjuk a meggyet, feltekerjük, tepsibe tesszük, majd 15-20 percig újra kelesztjük.
Ekkor megkenjük tojással, és előmelegített sütőben kezdetben nagyobb, majd közepes lángon megsütjük. Ha a teteje hamar pirosodik-barnul, akkor alufóliával letakarhatjuk. Kb. 45-50 percig sütjük, de ez a sütőtől is függ.
Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk, és csak ekkor szeleteljük fel.
A megkelt tészta
Kisodorva, a töltelékkel
Már megkenve tojással, sütés előtt
A kisült kalácsok
És akkor nézzünk körül a fesztiválon, néhány kép erejéig....
A kalácsok...
A mi tálunk, már fogyott belőle
A Mözsi Zöldkert Óvoda növendékei, óvónőikkel....
A Tolnai Német Nemzetiségi Baráti Kör énekkara
A tolnai Wosinsky Mór Általános Iskola tánccsoportja
ASzászvári Német Nemzetiségi Kórus
A Paksi Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület Tánccsoportja
A színpad messzebbről nézve
A Mözsi Német Nemzetiségi Énekkar
Barátnőmmel és Apukámmal...
...és férjemmel
Az előadás után finom vacsorát is kaptunk
És egy rövid kis videó, melyet a fesztiválon készítettünk:
Végül néhány kép Mözsről, Édesapám kertjéből, a kellemes környezetről, ahol a fesztivál előtt egy hétig tartózkodtam...
Itt minden csodálatos szép és finom. Az általad készített kelt rétes, a jó hangulatú képek, mások finomságai, apukád kertje, gyönyörű kaktuszai, liliomai. Nagyon jó lehetett ez a rendezvény és apukádnál is az eltöltött idő.
A kalácsod kipróbálandó mert nagyon finom lehet! Az apukád kertje csodás azok a szép virágok és a ribizli hmm.. én egy hét alatt biztos eltüntettem volna a felét:-))
A meggyes-mákos kalácsod, az apukád kertje, a virágok, a ribizli, mind csodálatos! :) Én nem utolsó sorban Te is jól nézel ki. A képek alapján klassz rendezvényen vetettek részt, jó volt a hangulat és finomakat etettek. :)
Itt minden csodálatos szép és finom. Az általad készített kelt rétes, a jó hangulatú képek, mások finomságai, apukád kertje, gyönyörű kaktuszai, liliomai.
VálaszTörlésNagyon jó lehetett ez a rendezvény és apukádnál is az eltöltött idő.
A kalácsod kipróbálandó mert nagyon finom lehet! Az apukád kertje csodás azok a szép virágok és a ribizli hmm.. én egy hét alatt biztos eltüntettem volna a felét:-))
VálaszTörlésA meggyes-mákos kalácsod, az apukád kertje, a virágok, a ribizli, mind csodálatos! :) Én nem utolsó sorban Te is jól nézel ki. A képek alapján klassz rendezvényen vetettek részt, jó volt a hangulat és finomakat etettek. :)
VálaszTörlésKedves Lívia, Éva, Vanilin, köszönjük szépen, Apukám nevében is!
VálaszTörlésCsodás felhozatal - a finomságok és a képek szempontjából egyaránt! :-)
VálaszTörlésKöszi szépen Zsuzsa!
TörlésÖröm volt végignézni a bejegyzés fotóit! :-)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik :-)
TörlésApukád kertje most is mint mindig nagyon szép!
VálaszTörlésPuszi:ÁGI
Köszönjük, Apukám nevében is!
Törlés