2016. június 30., csütörtök

Meggyes-mákos kelt rétes a II. Kerwastrudl (Keltkalács) Fesztiválra, Mözsön

A kalács még itthon...

Idén, 2016. június 25-én tartotta meg másodszor - szülőfalumban, Mözsön -, Tolna Város Német Nemzetiségi Önkormányzata a Kerwastrudl (Keltkalács) Fesztivált. Ez alkalomra én is hazautaztam Mözsre, s már az egész hetet otthon töltöttem Édesapámnál.

A fesztiválra finom kelt kalácsokat sütöttek a német nemzetiségi egyesületek és a városban lévő egyéb civil szervezetek lányai, asszonyai, köztük én is.
Nagyon jó volt a hangulat, felléptek az óvodások, iskolások, énekkarok és táncosok is.

A Kerwastrudl szó szerint lefordítva kelt rétest jelent, mely egy finom, régi mözsi kalácsféleség. Idén meggyes-mákosat sütöttem, ami gyorsan fogyott...

Aki több képet szeretne a fesztiválról megtekinteni, az kattintson ide.



Hozzávalók, 2 nagy rúdhoz: 60 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 1 dl tej az élesztő kelesztéséhez + kb. 2-4 dl a dagasztáshoz (nem mértem, amennyi kell), 5-7 dkg olvasztott margarin, 3 evőkanál tejföl, 5 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 egész tojás és 1 sárgája, fél citrom reszelt héja,
a töltelékhez: 30 dkg darált mák, ízlés szerint cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 jó diónyi margarin, kevés tej, fél citrom reszelt héja, 50 dkg magozott meggy,
tetejére: 1 tojás.

A lisztet nagyobb tálba öntjük, közepén kis mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a tejet, kis cukrot szórunk rá, s várjuk míg az élesztő feljön. Ezután a többi hozzávalóval, annyi tejjel hogy közepesen lágy tésztát kapjunk, jól bedagasztjuk a tésztát. Langyos-meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Közben a mákot a cukrokkal, a tejjel, a reszelt citromhéjjal és a margarinnal 5-10 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni. Kimagozzuk a meggyet is, félre tesszük.
Amikor megkelt a tészta, kétfelé osztjuk, kisodorjuk. Mindkettőre rákenjük a mákos tölteléket, rászórjuk a meggyet, feltekerjük, tepsibe tesszük, majd 15-20 percig újra kelesztjük.
Ekkor megkenjük tojással, és előmelegített sütőben kezdetben nagyobb, majd közepes lángon megsütjük. Ha a teteje hamar pirosodik-barnul, akkor alufóliával letakarhatjuk. Kb. 45-50 percig sütjük, de ez a sütőtől is függ.
Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk, és csak ekkor szeleteljük fel.

A megkelt tészta

Kisodorva, a töltelékkel

Már megkenve tojással, sütés előtt

A kisült kalácsok


És akkor nézzünk körül a fesztiválon, néhány kép erejéig....

A kalácsok...





A mi tálunk, már fogyott belőle



A Mözsi Zöldkert Óvoda növendékei, óvónőikkel....

A Tolnai Német Nemzetiségi Baráti Kör énekkara

A tolnai Wosinsky Mór Általános Iskola tánccsoportja

A Szászvári Német Nemzetiségi Kórus

A Paksi Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület Tánccsoportja

A színpad messzebbről nézve

A Mözsi Német Nemzetiségi Énekkar

Barátnőmmel és Apukámmal...

...és férjemmel

Az előadás után finom vacsorát is kaptunk



És egy rövid kis videó, melyet a fesztiválon készítettünk:




Végül néhány kép Mözsről, Édesapám kertjéből, a kellemes környezetről, ahol a fesztivál előtt egy hétig tartózkodtam...

A kert...


Néhány a most virágzó kaktuszok közül...






Virágzó leander

Liliomok...



Sásliliomok...



Kleopátra tűje

És a kertből a szép mosolygós ribizlik


10 megjegyzés:

  1. Itt minden csodálatos szép és finom. Az általad készített kelt rétes, a jó hangulatú képek, mások finomságai, apukád kertje, gyönyörű kaktuszai, liliomai.
    Nagyon jó lehetett ez a rendezvény és apukádnál is az eltöltött idő.

    VálaszTörlés
  2. A kalácsod kipróbálandó mert nagyon finom lehet! Az apukád kertje csodás azok a szép virágok és a ribizli hmm.. én egy hét alatt biztos eltüntettem volna a felét:-))

    VálaszTörlés
  3. A meggyes-mákos kalácsod, az apukád kertje, a virágok, a ribizli, mind csodálatos! :) Én nem utolsó sorban Te is jól nézel ki. A képek alapján klassz rendezvényen vetettek részt, jó volt a hangulat és finomakat etettek. :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Lívia, Éva, Vanilin, köszönjük szépen, Apukám nevében is!

    VálaszTörlés
  5. Csodás felhozatal - a finomságok és a képek szempontjából egyaránt! :-)

    VálaszTörlés
  6. Öröm volt végignézni a bejegyzés fotóit! :-)

    VálaszTörlés
  7. Apukád kertje most is mint mindig nagyon szép!
    Puszi:ÁGI

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...