2014. augusztus 29., péntek

Túró Rudi szelet





A recept a "Receptek a Nagyitól" sorozat "Túrós sütik, desszertek" című füzetkéjéből való, amiket a SPAR áruházakban lehet kapni. Néhány megvan nekem is belőle.
Kicsit változtattam rajta, a hozzávalóknál a saját változatom olvasható.

Hozzávalók a tésztához: 24 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojássárgája, 15 dkg cukor, 1 dl tejföl, 3 kiskanál kakaópor (nem cukrozott), 1-2 késhegynyi szódabikarbóna,
a töltelékhez: 50 dkg túró, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 tojássárgája, 4 tojásfehérje (a negyedik az, ami a tésztánál megmaradt), 2-3 evőkanál gríz,
a tetejére: 12-14 dkg csokoládé, diónyi vaj,
a díszítéshez: tejszínhab, gyümölcsök.

Elkészítése:
Először a tésztát készítjük el. A cukrot a margarinnal, a tojássárgájával és a tejföllel habosra keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával és a kakaóval elkevert lisztet és tésztává gyúrjuk.  Kisodorjuk, és jól kivajazott őzgerincformába simítjuk a tésztát úgy, hogy a töltelék betöltése után a tészta szélei a tetejére visszahajthassuk.
Elkészítjük a tölteléket. A túrót alaposan áttörjük, majd a cukrokkal és a tojássárgájákkal simára kikeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és laza mozdulatokkal belekeverjük a túrós krémbe. Hozzáadjuk még a reszelt citromhéjat és a grízt is, majd megtöltjük vele a formába elhelyezett tésztát.
A tészta fennmaradó részeit jobbról és balról ráhajtjuk. Előmelegített sütőben megsütjük.
Ha kihűlt kiborítjuk, és a gőzfürdőben megolvasztott, diónyi vajjal elkevert csokoládéval - ecset vagy kenőtoll segítségével - bevonjuk.
Tálaláskor tejszínhabbal és gyümölcsökkel díszíthetjük.
 
A tészta az őzgerincformában

Már benne van a töltelék is

A szélek ráhajtva

A kisült, kiborított sütemény

Csokival bevonva



7 megjegyzés:

  1. Hű, ez aztán nagyon guszta Katalin! De megennék belőle egy szeletet, vagy kettőt... :)
    25 éve ismertem meg ezt a süteményt a sógornőm által, azóta az egyik kedvencem, annyira finom. Szoktam én is készíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gabriella! Én most készítettem először, eddig nem ismertem. De nagyon ízlett :-)

      Törlés
  2. Nagyon guszta! :) Sok finom túró van benne, hmm... Biztos finom. Már találkoztam ezzel a recepttel, de még nem próbáltam ki. Remélem egyszer sorra kerül.

    VálaszTörlés
  3. Jesszus, ezt most azonnal ide nekem! :D

    VálaszTörlés