A gombócok.... |
Nem igazán gombócok, inkább galuskának néznek ki, de finom lágyak, könnyűek, és még két nap múlva sem keményednek meg. Most vadasan elkészített pulykamellel tálaltam, ami már fent van a blogomon, itt látható, olvasható.
Aki nem ismeri ezt az élesztős változatot, és nem törekszik a szabályos kerek gombócokhoz, annak érdemes kipróbálni, mert sokkal könnyebbek, kevésbé sűrűek lesznek, mint élesztő nélkül, hagyományos módon.
Aki nem ismeri ezt az élesztős változatot, és nem törekszik a szabályos kerek gombócokhoz, annak érdemes kipróbálni, mert sokkal könnyebbek, kevésbé sűrűek lesznek, mint élesztő nélkül, hagyományos módon.
Hozzávalók: 3 szikkadt zsemle, tej, liszt, 2 tojás, só, 1 dkg élesztő.
Elkészítése:
A szikkadt zsemléket kockákra vágjuk, és serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk. Ezután leöntjük annyi tejjel,
amennyi ellepi, és kb. 15 percig állni hagyjuk, hogy a zsemle jól
megszívhassa magát. Utána hozzáadjuk a tojásokat, az élesztőt is
belemorzsoljuk, ettől könnyebb lesz a gombócunk.
Fél órát állni hagyjuk, majd sózzuk, és annyi lisztet
keverjünk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. 10 percig még állni
hagyjuk, majd forrásban lévő sós vízben 5-10 perc alatt kifőzzük a
gombócokat.
Mivel én lágyabb tésztát készítek - hogy lazább, könnyebb
gombócokat kapjak -, így nem tudok gombócokat formálni, hanem evőkanállal
szaggatom bele a forrásban lévő vízbe.
Aki mégis gombócokat szeretne formálni belőle, az több lisztet adjon hozzá, hogy sűrűbb legyen a tészta. De szerintem így sokkal finomabbak....
Aki mégis gombócokat szeretne formálni belőle, az több lisztet adjon hozzá, hogy sűrűbb legyen a tészta. De szerintem így sokkal finomabbak....
A megpirított zsemlekockák |
A tészta keverése |
Micsoda jó ötlet, még nem hallottam és biztos kipróbálom. Már úgyse ettem vadast ezer éve :-)
VálaszTörlésKöszi Mari! Régen én nem is nagyon szerettem a zsemlegombócot, de ez most kifejezetten ízlett :-)
TörlésÉlesztősen nem ismertem eddig, de meggyőztél, nagyon finom lehet így! :) Én sem ragaszkodnék a tökéletes formához, a lényeg, hogy finom legyen! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka! Igen, ezzel én is így voltam :-)
TörlésBevallom, hogy még sohasem ettem zsemlegombócot. Azt hiszem itt az ideje. A recepted, a gusztusos tálalás engem meggyőzött.
VálaszTörlésKöszi Vanilin! Próbáld ki, gondolom ízleni fog. Régebben én sem nagyon ettem, mert nem nagyon szerettem :-) De ez most ízlett :-)
TörlésMég nem ettem zsemlegombócot. A vadast viszont szeretjük, legközelebb kipróbálom hozzá.
VálaszTörlésPróbáld ki, aztán kíváncsi lennék, hogy ízlett :-) Én is csak nem rég óta eszem meg :-)
TörlésRemek recept, köszönöm!
VálaszTörlésAmi a formázást illeti, Én fagylaltadagoló kanállal oldottam meg :D
Köszönöm, egészségedre!
Törlés