2014. május 9., péntek

Dinsztelt káposzta Mözsi módra


Közelebbről...

....és kicsit távolabbról

Gyerekkorom kedvenc étele volt, főleg nyáron készült, amikor már volt új káposzta. Sváb neve Krautsalat, ami magyarra fordítva káposztasalátát jelent, de én inkább dinsztelt káposztának nevezném....

Hozzávalók: 1 fej friss édeskáposzta, hagyma, só, zsír, köménymag, törött paprika, ecet,
a tálaláskor: tükörtojás és sült füstölt szalonna.

Elkészítése:
Roppant egyszerű, de annál finomabb. A káposztát legyaluljuk, sózzuk. Úgy kezdjük a főzést, mintha pörköltet készítenénk. A hagymát apróra vágjuk, zsírban megdinszteljük, megszórjuk a pirospaprikával és felengedjük vízzel. Ebbe keverjük bele a káposztát, meghintjük kevés köménymaggal, és készre főzzük. A végén ízlés szerinti ecettel ízesítjük. Tálalás előtt személyenként 1 tükörtojást készítünk, és kisütünk szintén egy-egy szelet húsos füstölt szalonnát, melyet kakastaréjszerűen bevagdosunk előtte.

Egyúttal ezzel szeretnék jelentkezni Éva "Mit is főzzek a hó végén" című blogjátékára. Olyan recepteket vár, ami aránylag olcsó és finom. Hogy finom, azt biztosan állíthatom, és szerintem nem is drága. Egy fej káposzta elég az egész családnak, személyenként egy tojás sem drága, és egy-két szelet szalonna sem lehet eget verő.

Legalábbis régen falun ez egyszerű és olcsó ételnek számított, a káposzta megtermett a kertben, a tyúkok tojták a tojást, és a szalonna is ott lógott a kamrákban....



13 megjegyzés:

  1. Nem ismertem ezt az ételt, de nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  2. Nem lehet rossz - én sem ismertem, egy kipróbálást megér.

    VálaszTörlés
  3. Mikor megláttam a fotódat egyből összefutott a nyál a számban mert annyira szeretem. Nagyon guszta azzal a szép szalonnával!

    VálaszTörlés
  4. Köszi szépen, örülök, hogy tetszik mindnyájatoknak :-) Próbáljátok ki, jó kis szalonnával nagyon finom....

    VálaszTörlés
  5. Ez mennyire jó ötlet, ki fogom próbálni, imádom az ilyen ételeket!

    VálaszTörlés
  6. Egyszerű de nagyszerű étel. Hasonlót én is szoktam készíteni, de savanyú káposztából dinsztelve fűszerekkel. De majd ezt is kipróbálom, a tükörtojást és a sült szalonnát is szeretjük. Jó lehet együtt, hiszen a rántotta is jó szalonnával.

    VálaszTörlés
  7. Én sem ismertem a káposztának ezt a készítési módját, de nagyon-nagyon guszta, főleg így a tojással és a szalonnával együtt! :)

    VálaszTörlés
  8. Katalin, megint tanultam Tőled valami újat! Nagyon tetszik, egyszerű, nagyszerű, és valóban nem drága étek.

    VálaszTörlés
  9. Lívia, Hankka, Gerdi, köszi szépen :-)

    VálaszTörlés
  10. Én nem is tudtam hogy ennek a finom káposzának van neve is. Én gyakran készitem ezen a módon, és csak memóriábol ismertem. Talán Erdélyi féle?...hiszem a nagymamám is Erdélyi volt...Marosvásárhely részéröl amit már régen emlitettem. Az egész családom is szereti nagyon!

    VálaszTörlés
  11. A dinsztelt káposztának ezt a paprikával készült módját nem ismertem. Biztos finom!

    VálaszTörlés