Édesapámtól szép epreket kaptunk, kis részéből készült ez a szörp. Hideg szódával vagy ásványvízzel hígítva finoman üdítő.
Hozzávalók, amennyiből most készült: 1,2 kg tisztított eper, 6 dl víz, 40-50 dkg (vagy ízlés szerint) cukor, 1 csapott evőkanál borkősav,
tetejére: szalicil.
Elkészítése:
Az epreket 2-4 felé vágtam, a vízzel megfőztem. 1-2 órát állni hagytam.
Ekkor leszűrtem, a gyümölcsöt kicsit kinyomkodtam (épp hogy csak), hozzáadtam a cukrot, majd forrásig felfőztem. Ekkor beleszórtam a borkősavat és kis lángon rövid ideig főztem még. Forrón üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt tettem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
A megmaradt eperből levendulás dzsemet főztem, ami majd a következő bejegyzésem lesz...
Mi soha nem tudunk ilyesmiket készíteni az eperből, mert mind befaljuk nyersen. :)) Ribizliszörpöt azonban biztosan készítek idén, a bodza- és mentaszörp pedig már készen van. :)
VálaszTörlésBodzából már nálunk is készült :-) A ribizliszörp is nagyon finom, jó befőzést :-)
TörlésSzeretem, de még sosem készítettem. Talán itt lenne az ideje :)
VálaszTörlésÚgy látom Katalin, az eper nálatok is jöhet, bármilyen formában! :)
VálaszTörlésIgen, nagyon szeretjük, és idén már viszonylag sokat ettünk is :-)
Törlés