A levendulás-feketeribizlis eperdzsem
A levendulától nagyon finom, különleges ízt kapott a lekvár |
A feketeribizlitől kicsit sötétebb, "erősebb" színe lett |
Az eperszörp elkészülte után megmaradó epreket nem akartam kidobni, ezért készítettem belőle ezt a dzsemet. Valamint a mélyhűtőben találtam egy kevés - kb. 1/2 kg -, még tavaly nyáron eltett fekete ribizlit, amiből szintén most főztem szörpöt, a receptje itt található. A két szörp készítése során megmaradó gyümölcsből főztem ezt a pikáns lekvárt, egy kis citromlével és levendulával feldobva....
Hozzávalók: 1,2 kg eperből és 0,5 kg feketeribizliből készített szörp után megmaradt gyümölcs, 18 dkg cukor, kevés citromlé és ízlés szerint néhány szál levendula virágja,
tetejére: szalicil.
tetejére: szalicil.
Elkészítése:
A feketeribizli szörp elkészülte után a megmaradó ribizlit apró lyukú szitán átpasszíroztam, és az eperszörp után megmaradt főtt eprekhez kevertem. Hozzáadtam pár szál levendula virágját, 1-2 kanál citromlét és a cukorral készre főztem a lekvárt. Forrón üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt szórtam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Természetesen ugyanígy készíthető a dzsem szörp főzése nélkül, közvetlenül a gyümölcsökből, sőt fekete ribizli nélkül is, csak eperből, levendula ízesítéssel, ami nagyon finom, különleges ízt ad neki.
A "hagyományos" eperdzsem
Kiflire kenve nagyon szép élénk, világos színe lett, ami talán a kevéske citromlének is köszönhető.... |
A dzsem közelebbről |
Hozzávalók, jelen esetben: 1,5 kg megtisztított eper, 30-35 dkg cukor, 1-2 kanál citromlé, 1-1,5 tasak dzsemfix,
a tetejére: szalicil.
Elkészítése:
Az epret megmostam, feldaraboltam, és cukor nélkül elkezdtem főzni. Amikor kezdett puhulni hozzáadtam a cukrot és a citromlét. A végén hozzákevertem a dzsemfixet, ég 4-5 percig főztem, és forrón üvegekbe töltöttem. Tetejükre késhegynyi szalicilt szórtam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Az feldarabolt eper főzésének megkezdése |
Tegnap én is eperlekvárt főztem, de csak úgy, minden ízesítés nélkül. Még rengeteg eprünk van, ma kipróbálom levendulásan is, nagyon jó ötletet adtál, köszi!
VálaszTörlésÉva írta..............
VálaszTörlésNagyon klasszak a lekvárok.
Köszönöm!
TörlésHú, én még nem főztem az idén, de következik:) Nagyon guszták :)
VálaszTörlésJó befőzést :-)
TörlésÉn is eperlekvár főzés előtt állok. De jó, hogy Te ilyen finom ízesítésekkel is próbálkoztál. A mentás eperlekváron én is gondolkodom...
VálaszTörlésKöszi Gabriella! Idén próbálkoztam először ízesítésekkel, mindkettő finom lett ...
Törlés