Itt a szezonja a bodza virágzásának, akinek módja van rá, annak érdemes szednie, szörpnek, teának, ivólének, stb....
Hozzávalók: fél liter vízhez 2 kiskanál szárított bodzavirág, 1 kiskanál szárított citromfű, ízesítéshez méz és citromlé.
Elkészítése:
A teának szánt bodza szárait vágjuk le, közel a virágokhoz, amennyire tudjuk, és szellős helyen szárítsuk meg. Egy évig is eltartható így. Nemcsak bodzateának használhatjuk fel, hanem más gyümölcstea keverékek ízesítésére is.
A tea készítésekor a szárított bodzát és a citromfüvet leforráztam, kb. 15 percet állni hagytam. Ezután leszűrtem, ízesítettem mézzel és citromlével, majd jól lehűtöttem.
A bodzát Pomázon, ezen a csodálatos helyen szedtük.
Tavasszal és nyáron finom hűsítő, télen melegen megfázás ellen jótékony hatású.
A bodzavirág még a bokron... |
A megszárított bodzavirág |
Nagyon finom lehet, az íze és az illata is! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka, igen, finom volt :-)
TörlésNálam frissből készült tea, nagyon finom lett. Idén szándékomban áll szárítani, mert eddig csak szörp készült minden évben. No meg frissen bodzalé.
VálaszTörlésÉn meg ivólevet nem készítettem még :-) Vagyis valamikor nagyon régen, még amikor nem fényképeztem a készítményeimet :-) de hogy milyen recept szerint, azt már sajnos nem tudom....
Törlés