2014. március 21., péntek

Ánizsos mézeskalács perecek


Ezeknek a pereceknek csak az aljuk van csokiba mártva


A régi jól bevált, Lajos Mari féle mézeskalács receptem szerint sütöttem őket, egy kis ánizzsal ízesítve. Kétszer is készítettem mostanában. Első alkalommal az egész perecet mártottam a csokiba, második alkalommal csak az alját. Mindkét alkalommal csak egy fél adagot készítettem, így is lett egy nagyobb fémdoboznyi belőle, kb. 35 darab.

Nem csak karácsonyra, de így a tavasz első napjára is bátran ajánlom mindenkinek, és így a csokival még finomabbak lettek....

A csokis bevonatú perecek


És még csoki nélkül, de így is finom nassolni való....

Hozzávalók egy nagyobb adaghoz: 25 dkg finomliszt, 25 dkg rozsliszt, 25 dkg cukor, 12,5 dkg méz, 12,5 dkg vaj, 2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, ízlés szerint 1,5-2 mokkáskanál őrölt ánizs, 2 egész tojás, 1 citrom, 1 kiskanál szódabikarbóna,
a tetejükre: tojás, színes cukorkadrazsé, tej-, fehér- és étcsokoládé.

Elkészítése:
A mézet a vajjal felforrósítjuk. A cukrot kikeverjük a 2 tojással és 2-3 evőkanál citromlével, majd hozzáadjuk a kissé kihűlt mézes keveréket. Apránként hozzákeverjük a lisztet - melyben elkeverjük a szódabikarbónát -, a citrom reszelt héját és a fűszereket. Fakanállal jól átkeverjük. Sütés előtt egy egész éjszakát pihentetjük a hűtőszekrényben.
Ezután a hideg tésztát 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és pereceket szaggatunk belőle. Azoknak a pereceknek a tetejét, amelyeknek csak az alját szeretnénk csokiba mártani, megkenhetjük tojással.
Előmelegített sütőben kb. 6-7-8 percig sütjük, majd a gőz fölött felolvasztott csokiba mártogatjuk. Jól zárható fémdobozba tesszük, lehet egy-két darab almát is a dobozba tenni (egy kis fóliára téve, de nem becsomagolva, csak a perecekhez ne érjen közvetlenül), így a mézes sokáig eláll és puha marad.

A perecek kiszaggatása

Tepsiben

Kisült az első adag



14 megjegyzés:

  1. Ezért a kisfiam odalenne... imád mindent, ami ánizsos. Na, nem mintha én nem tudnék enni belőle. ;) Nagyon szép perecek Katalin.

    VálaszTörlés
  2. Katalin, nagyon finom mézes perecek...persze a csokis is jöhetne. Szép és mutatósak is, persze!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kelleti magát, biztos, hogy finom is. Azt vettem ki az írásodból, hogy puha marad, egyébként is vagy csak a dobozba tett alma miatt? Arra gondolok, hogy amikor kisül és kihűl, akkor is puha-e?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amikor kisül akkor is piha, de én még langyosan dobozba teszem, mert ha a levegőn hűl ki, akkor megkeményedik. A dobozban így alma nélkül is elég jó puha marad, de almával még jobban :-)

      Törlés
  4. Nagyon szép pereckék! Meg a tavaszias fotóid is, olyan szívderítőek! Kirándultatok valahol?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi!
      Igen, tegnap ismét jót kirándultunk. Az Esztergom melletti Búbánat-völgyben, a Hideglelős-keresztnél és a Sas-hegyen jártunk. Nagyon jó volt, szép volt a kilátás a Dunára, és szépen zöldült minden....

      Törlés
  5. Nagyon szépek, a terítéked is az:) Van is ilyen perec kiszúróm, igen ritkán veszem elő sajnos:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Trollanyu! Igyekszem egy kis tavaszt belevinni a terítékbe is, az edények pedig Erdélyből valók. Eddig én is ritkán használtam ezt a pereckiszúrót, de most eléggé "rákaptam" :-) .....

      Törlés
  6. Nagyon finom lehet az ízük és az illatuk is, és milyen szép a háromféle csokibevonóval bevonva! :) Nagyon mutatós! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hankka! Bár a fehércsokival nem nagyon voltam megelégedve, elég nehezen olvadt, és nem lettek nagyon szépek :-)

      Törlés