2014. március 2., vasárnap

Barackos-túrós blundel



A blundel tészta élesztős leveles tésztát jelent. Bevallom, még soha nem hallottam ezt a kifejezést, de már sokszor sütöttem hasonlóan hajtogatott kelt tésztát. Egyszerűbben erre azt is mondhatnám, hogy gyümölcsös túróstáska....
A tészta receptjét itt találtam, ezt az érdekes díszítési módot pedig itt. Kisebb adagot készítettem, így is lett belőle 12 darab. És annyit változtattam még rajta, hogy dupla mennyiségű élesztőt tettem bele.


Hozzávalók a saját változatomhoz, a tésztához: 25 dkg liszt, 13 dkg margarin/vaj, 0,8 dl olaj, 2 ek. cukor + 1 vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 2 dkg élesztő, tej,  
a töltelékhez: őszibarack lekvár, 15 dkg túró, ízlés szerint cukor, vaníliás cukor, 1 tojás, fél citrom reszelt héja, szükség szerint búzadara, őszibarack- és cseresznye befőtt, 
a végén a fényezéshez: 1 kiskanál tortazselé és őszibarack befőttlé.

Elkészítése: 
A vajas részhez összedolgoztam 13 dkg margarint és 5-7 dkg lisztet, félretettem.
Az élesztős tésztához kovászt készítettem az élesztőből, 1 kiskanál cukorból, 4-5 dkg lisztből és 0,75 dl tejből. Amikor felhabosodott, hozzáadtam a többi anyagot, és szükség szerint annyi tejjel dagasztottam be, hogy viszonylag puha tészta legyen.
Az élesztős tésztát kinyújtottam, a közepére tettem a lisztes margarint, majd a tészta négy oldalát ráhajtottam. Kinyújtottam, és három-négyszer hajtogattam, közben mindig pihentettem, nem túl meleg helyen, kb. 30-30 percet.
Az utolsó pihentetés után kisodortam, feldaraboltam 12 felé és megtöltöttem. Alulra 1 kanál őszibarack lekvárt tettem, majd a túrós töltelékből 1-1 kanállal. Ehhez a túrót elkevertem a tojás sárgájával, a cukorral és a citromhéjjal, majd hozzáadtam a felvert fehérjét. Kicsit híg lett, ezért búzadarával sűrítettem. A tészta sarkait középre hajtogattam, és a képeken látható módon őszibarack és cseresznye befőttel díszítettem, majd a tészta készítésekor megmaradt fehérjével megkentem.
A tepsiben is pihentettem még 20-30 percet, majd nagyon forró sütőben kezdtem sütni (különben a rétegek közül kifolyik a vaj, ezt a megjelölt honlapon olvastam), a sütő hőmérsékletét néhány perc múlva csökkentettem.
Amikor kisültek és kicsit kihűltek a tortazseléből készített zselatinnal megkentem őket, hogy szép fényesek legyenek.

A kovász és a többi hozzávaló

A kisodort tészta, rajta a vajas rész

Az utolsó kelesztés és hajtogatás után

Kisodorva, összedarabolva, a töltelékkel

Tepsiben, sütés előtt.....

...és sütés után



8 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek, ötletes ez a díszítés! :) És biztosan nagyon jóízűek is ilyen finomságos töltelékkel! :)

    VálaszTörlés
  2. Hasonló formázással , ízesítéssel én is készítettem már sütit, de nem élesztős tésztával. Nagyon ínycsiklandóak:)

    VálaszTörlés
  3. De szépek! Nagyon tetszik ez a formázás, díszítés!

    VálaszTörlés
  4. Kedvencem a blundel tészta, csak nagyon időigényes, de remekül fagyasztható, próbáltam:) Gyönyörű túrós táskákat sütöttél, a díszítés is szuper:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek! És hasznos a részletezés. Látom, te is szereted a népi motívumokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Ani! Valóban nagyon szeretem a népi motívumokat. Ha módom van rá vásárolok is belőlük, de nagyon szeretek hímezni is, és így saját magam elkészíteni, ami megtetszik :-)

      Törlés