2014. március 29., szombat

Hortobágyi húsos palacsinta - rántva, a magam módján


A húsos palacsinta hátterében a lányom által festett Csontváry másolat látható...

... a vajszínű konyharuha pedig a Hortobágyról származik.
Ha már hortobágyi a palacsinta, legyen minden hortobágyi  :-)

Még tavaly ősszel jártunk a Debrecenben, Hortobágyon és környékén. Hajdúszoboszlón volt a szállásunk, és az első este vacsorára hortobágyi palacsintát kaptunk. Rántva, tartármártással, sült krumplival. Nagyon ízlett, ilyen formában még nem is ettünk hortobágyi palacsintát. Most jött el az ideje, hogy itthon is elkészítsem. Finom lett, de valahogy mégis más volt, amit ott ettünk, az talán még jobban ízlett.
Az ott töltött három napról most kezdtem feltölteni a képeket, az első sorozat már látható is, Hajdúszoboszlói séták címmel, akit érdekel itt megnézheti, és nyomon követheti a többit, 8-9 sorozatra terveztem a további képek feltöltését.

Hozzávalók, nálam, 4-5 palacsinta tésztájához: 1 tojás, kb. 10 dkg liszt, pici só, kevés tej, szódavíz (pontos mennyiségeket sajnos nem tudok, mert nem mértük ),
a töltelékhez: 20 dkg borjú darált húsból, 1 nagy hagymából, zsírból, só, törött paprika, bors és 1 kisebb paradicsom hozzáadásával pörkölt, a behabarásához 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál liszt,
a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
a tálaláskor: tartármártás, fejes saláta, és köretnek hasábkrumpli.

Elkészítése:
A darált húsból sűrű pörköltet készítettem, majd a tejföllel és liszttel még sűrűbbre behabartam.
A palacsintát a férjem sütötte ki, majd még melegen megtöltöttem, és a képen látható módon először a két oldalát hajtottam be, majd feltekertem. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatva bepaníroztam, majd bő olajban kisütöttem.
Mellé hasábkrumplit sütöttem, és tartármártással valamint friss salátával tálaltam.

A palacsintán a töltelék

Összehajtogatva...

..és feltekerve



19 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta szeretjük mi is ! Én is készítettem már rántva is, bár én a pörköltbe nem teszek tejfölt. A pörköltöt leszűröm csak a hús megy a palacsintába és a levébe teszem a tejfölt és csak mellé öntöm. Így is nagyon finom lehetett! Lányod nagyon ügyes szép a festménye!

    VálaszTörlés
  2. Júj, de guszta! Küldjél nekünk ma ebédre!! Minimum 3-at kérünk, hogy mindenkinek jusson egy. ;)

    Milyen ügyes lányod van, nagyon szép és kedves ez a festmény, nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen küldenék, de már elfogyott :-)
      Köszi Franciska nevében is!

      Törlés
  3. Gyönyörű, a kép és az étel is!

    VálaszTörlés
  4. Irtó guszta ez a palacsinta! Szívesen megkóstolnám!
    A festményt ismerem, drága Apukám nagy Csontváry rajongó volt, így nálunk is volt pár másolat a falon, bár azokat nem én festettem neki, pedig bizony jómagam is festettem, sőt van is egy képem amit bekereteztünk, most is őrzöm!. :) Nagyon ügyes a lányod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Barbi! Én is nagyon szeretem a Csontvári festményeket, Párat festett már belőlük Franciska, mind bekeretezve lógnak a falon :-) Ezek szerint Te is művészlélek vagy?

      Törlés
    2. Egy időben, fiatal lányként szerettem festegetni, most a lányom teszi ezt. Éppen tegnap készített egy nagyon szép festményt, viszem is kereteztetni. Majd az egyik posztban megmutatom őket! :)

      Törlés
    3. De azt meg kell jegyezzem, hogy a lányodhoz képest még kisiskolások vagyunk! :)

      Törlés
    4. Gratulálok a lányodhoz! Majd kíváncsian várom a képeket :-)
      Franciska képeit itt tudod megnézni, ha még nem láttad volna:
      http://mutermem.blogspot.hu/
      Egyébként kint van a két blogjának a linkje kis képekkel itt az oldalsávban, a "Lányom blogjai" alatt....

      Törlés
  5. Nagyon jól néz ki a palacsintád, igazi laktató étel. Ezzel, és a Hajdúszoboszlón kapottal is lehet bírni a kirándulást.
    A lányod nagyon ügyes. Az eredeti Csontváry képet nem ismerem, de a lányodé biztos, hogy jó másolat lehet.

    VálaszTörlés
  6. Én is festek, tetszik a lányod munkája, tehetséges! Stílusos fotó kompozíció, finom, magyaros étellel, készítettem már rántva, olyan szószzal, mint az Éváé.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Vicuska! Nem is tudtam, hogy Te is festesz. Biztosan szépeket alkotsz....

      Törlés
  7. Nagyon szép a kép, és a palacsinta is biztos finom volt.

    VálaszTörlés
  8. A hortobágyi palacsintát mi is hasonlóan készítjük, párolt rizzsel, tartármártással! :) Nagyon guszta nálad, meg is kívántam. :) Nagyon helyes lányod van, csodás képeket fest és nagyon szépek a körmös munkái is, gratulálok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Hankka, Franciska nevében is :-)

      Törlés