2014. március 17., hétfő

Aludttejes kifli




Aludttejet elég gyakran szoktunk készíteni, mivel olyan szerencsések vagyunk, hogy a közelünkben, a szombatonkénti piacon finom házi tejet tudunk venni.
Ezért is örültem meg, mikor Limaránál megláttam egy aludttejes kifli receptet. Némi változtatással egy kisebb adagot készítettem, amiből 8 kisebb-közepes kifli lett.



Hozzávalók nálam, a 8 kifli tésztájához: 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 dl víz, 1 dl aludttej, 1 kiskanál só, 2 dkg olvasztott vaj,
a kisodort tészta megkenéséhez: vaj,
a tetejére: tojásfehérje, durva só.

Elkészítése:
Az aludttejhez a házi tejet (bolti nem jó hozzá) 2 dl-es poharakba szoktuk kiönteni, majd melegtől függően két és fél, három nap alatt készül el. Kicsit megsózva, kiflivel vagy zsömlével szoktuk megenni, általában vacsorára....

A kiflikhez az élesztőt 1 dl langyos vízzel felfuttattam, majd a többi hozzávalóival bedagasztottam a tésztát. Meleg helyen kelesztettem.
A megkelt tésztát nyolc felé vágtam, mindegyiket külön-külön ovális, vagy inkább körte formára kisodortam, megkentem olvasztott vajjal, és felsodortam.
Tepsibe tettem, és kelesztettem még. Mivel volt maradék tojásfehérjém, így azzal kentem meg, de lehet langyos vízzel is. Megszórtam durva sóval, és előmelegített sütőben szép piros-barnára sütöttem. A kisült kifliket még forrón megkentem hideg vízzel, ekkor kicsit fényesek lettek.

Aludttejhez ettük meg őket.

A megkelt tészta

A kisodort tészta

Tepsiben, sütés előtt



7 megjegyzés:

  1. Csodaszépek:) S egy kis aludttejjel milyen finom reggeli lehet :)

    VálaszTörlés
  2. De szép kifliket sütöttél! Én is szoktam aludttejet "készíteni", használom is előszeretettel kelt tésztákhoz, meg úgy enni is szeretem!

    VálaszTörlés
  3. Kati, Gerdi köszönöm! Általában hetente szoktunk aludttejet csinálni, nagyon szeretjük :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki. Én még sosem próbáltam aludt tejet készíteni, pedig mi is hozunk heti kétszer házi tejet a Páromnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki egyszer, biztosan sikerülni fog :-) Nem tudom Te ehetsz-e belőle, de a családnak biztosan ízlene :-)

      Törlés
  5. Szerencsére mi is házi tejen "élünk", hetente háromszor hozzák házhoz. Az aludttejet nem nagyon szeretem, de a férjem igen. Ez a kifli meg mindkettőnknek ízlene, abban biztos vagyok, így vittem is a receptet! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépek és biztosan nagyon finomak is! :) A mi házitej-forrásunk most ideiglenesen kiapadt, kisboci született. :) Már alig várom, hogy újra hozzájussak a fincsi házitejhez! :)

    VálaszTörlés