2014. február 14., péntek

Lúdláb torta cseresznyével


A torta tejszínhabbal....

...és cseresznyével kidíszítve

Egy szelet a tortából

Már van fent a blogomon egy lúdláb torta, most ez egy kicsit másképp készült.....

Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 5 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál keserű kakaópor, fél tasak sütőpor,
a krémhez: 2 dl tejszín (nálam növényi habalap), 1 tasak csokis pudingpor, 5 evőkanál cukor, 10 dkg étcsoki, 1 üveg cseresznyebefőtt, 20 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál porcukor, a 2 dl tejszín felvert habjának kétharmada-háromnegyede,
a tetejére: 10 dkg étcsoki és a maradék hab

Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 1 evőkanál cukorral habosra keverjük, a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A lisztet és a keményítőt elkeverjük a kakaóval és a sütőporral. A habot és a másik két keveréket lazán összekeverjük, és egy kivajazott, kilisztezett 23 cm átmérőjű csatos tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk.
A krémhez a pudingport az 5 evőkanál cukorral és a 3 dl tejszínnel sűrű krémmé főzzük. A szobahőmérsékletű vajat (vagy margarint) az 1 evőkanál porcukorral habosra keverjük, a csokit gőz felett felolvasztjuk.
A langyosra hűlt pudingot, a kikevert vajat és a felolvasztott csokit összeöntjük.
A 2 dl tejszínt kemény habbá verjük, félreteszünk belőle a díszítéshez, a többit pedig az előzőleg elkészített krémhez keverjük.
A tészta alsó felére kenjük a krém nagy részét, majd szorosan kirakjuk a cseresznyével. A felső tésztát is vékonyan megkenjük - de hagyunk még a krémből a torta oldalára is -, ráborítjuk a cseresznyés krémre, és a maradék krémmel körben bekenjük a tortát.
A tetejére szánt csokit is megolvasztjuk, elsimítjuk rajta, hagyjuk hogy kicsit lecsorogjon körben, majd mikor megdermedt rajta a csoki, a maradék tejszínnel és cseresznyével tetszés szerint kidíszítjük.

Az alsó tortalap, megkenve a krémmel és rajta cseresznye

Félig készen - leöntve a csokimázzal



9 megjegyzés:

  1. Aztaaa, nagyon gusztusos, nagyon finom lehet! A csokikrém a gyümölccsel mindig nyerő!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett, nagyon szép a díszítése:) Még sosem sütöttem lúdláb tortát, de már ettem sokszor, nagyon finom lehet cseresznyével is.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, és a képeket elnézve el is tudom képzelni, hogy mennyire finom lehetett! :) Tetszik! :)

    VálaszTörlés
  4. De szép, de jó, habos, krémes, nekem nem is kell más:-)
    Képzeld, tegnap készítettem kelkáposzta-főzeléket. Ahogy gondoltam, a gyerekek nem ették meg, de Férjemmel jóízűen ebédeltünk belőle. Ha nem is gyakran, de fogok még készíteni. A receptért pedig köszönet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy elkészítetted :-) Én nagyon szeretem!

      Törlés
  5. A képeid láttán csorog a nyálam, annyira finom tortát készítettél.

    VálaszTörlés