2014. február 21., péntek

Fahéjas-kakaós kalácskák



Ezt az érdekes formázási módot Gerdinél táttam meg a napokban. Nagyon megtetszett, gyorsan el is készítettem egy kisebb adagot, kicsit változtatva rajta és fahéjas töltelékkel gazdagítva.
Köszi Gerdi a jó ötletet!

Az egyik darab felszeletelve - egy bögre kakaóval reggelire is kiváló

Hozzávalók nálam, a tésztához: 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dl tej + 1 kiskanál cukor, 10 dkg margarin, 1 egész tojás és 1 sárgája, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál cukor, 2 púpozott kiskanál keserű kakaópor és 2 evőkanál tej,
a töltelékhez: kb. 3 dkg olvasztott margarin, ízlés szerint cukor és faháj (nem mértem, hogy mennyi), a teteje megkenéséhez: a maradék tojásfehérje, a kisült kalácskákra esetleg porcukor.

A cukrozott langyos tejben felfuttatott élesztőt, a felolvasztott margarint, és a lisztet a többi cukorral és a reszelt citromhéjjal bedagasztottam. Kétfelé választottam, az egyiket hagytam világosan, a másikba belekevertem a 2 evőkanál tejben elkevert kakaópor. Kétszeresére kelesztettem.
Utána mindkét tésztából gyúródeszka hosszúságú keskeny csíkot sodortam. A töltelékhez szánt margarint is felolvasztottam, felével megkentem a tésztát, megszórtam fahéjas cukorral, rátettem a kakaós tésztát, majd ennek a tetejét is megkentem és megszórtam, mint az előzőt. Ezután hosszában szorosan feltekertem és nyolc darabra vágtam. Tepsibe tettem őket, tetejüket mélyen bevágtam, és 10-15 percig hagytam még kelni. A maradék fehérjével megkentem és előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem.
Tálaláskor megszórhatjuk vaníliás porcukorral.

A megkelt tészták

Kisodorva, hátul a világos, elől a kakaós tészta

Egymásra téve és megszórva fahéjas cukorral

Az összedarabolt tekercsek

A tepsiben, sütés előtt

15 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek! Gerdinél én is csodáltam! Jó fahéjasan de szívesen megkóstolnám. Jövő héten lehet hogy meg is csinálom:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Éva! Próbáld ki, biztosan finom lesz :-)

      Törlés
  2. Gyönyörűek lettek nálad is, nekem is nagyon tetszett Gerdinél:) Szép hétvégét nektek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nektek is szép hétvégét!

      Törlés
  3. Hát ezek tényleg csodaszépek, s szeretném nagyon:)

    VálaszTörlés
  4. Katalin, de örülök, hogy megihlettelek:-) S még fázisfotókat is készítettél! Nagyon szépek lettek, a fahéjas töltelék pedig szuper ötlet! Ha még kedvem támad hasonlót készíteni, nem fog elmaradni a fahéj sem.

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű lett! Biztos nagyon finomak!

    VálaszTörlés
  6. Már mentettem is szélsebesen, a férjem imádja a fahéjat! Valami fantasztikusan csábítóak, ordít a képről, hogy puha és finom... :)

    VálaszTörlés
  7. Katalin, ezt nekem is meg kell sütnöm! :)

    VálaszTörlés
  8. Annyira guszták, nagyon-nagyon szépek lettek és látszik rajtuk, hogy mennyire finomak is! :)

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörűségesek lettek, és biztosan nagyon finomak!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...