2012. február 29., szerda

Székelykáposzta


Hozzávalók az alábbi mennyiséghez: 50 dkg savanyú káposzta, 30 dkg dagadó, kb 10 dkg húsos kolozsvári szalonna vagy más füstölt hús, zsír vagy olaj, só, törött paprika, 1 nagy fej hagyma, 1-2 babérlevél, egy-két csipet őrölt kömény, csombor, 1 paradicsom, 1-2 paprika szelet, a tetejére tejföl.

Elkészítése nagyon egyszerű, hasonlóan kezdünk hozzá, mint a pörkölthöz. Az apróra vágott hagymát a zsiradékon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott húst, együtt pirítjuk, megszórjuk paprikával, majd levesszük a tűzről, felöntjük vízzel, sózzuk, beletesszük a paradicsomot és a paprikaszeleteket. Hozzáadjuk a kissé kinyomkodott káposztát, a kis darabokra vágott húsos szalonnát, vagy más füstölt húst, a babérlevelet, és megszórjuk a köménnyel és csomborral. Aztán már más dolgunk nincs vele, néha megkevergetjük, ha nagyon elfőne a vize, azt pótoljuk. Tálaláskor a tányéron  meglocsoljuk tejföllel.

A hozzávalók - bal oldalt a kolozsvári szalonna

Elkezd együtt főni a hús és a káposzta

A tányérban, tejföl nélkül.....

.... és tejföllel meglocsolva

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Pilisi blogomra új képeket tettem fel, a pilisborosjenői Teve-szikláról és a közelében lévő "Egri várról". Itt lehet megtekinteni, akit érdekel.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

9 megjegyzés:

  1. Jó kis tartalmas ebéd, nagyon szeretem, küldhetnél egy tálkával...:)

    VálaszTörlés
  2. Imádom.Nem kevés savanyú káposztás ételt ettem ezen a télen,de ezt még kérem.

    VálaszTörlés
  3. Köszi lányok, majd küldök egy tányérral :))

    VálaszTörlés
  4. Kati, te mindig olyan finom atentikus...igazi régi módi finomságokat készitesz. Imádom a székely káposztát, már nagyon régen nem ettem, és készitettem. Ilyenkor mindig vissza emlékszem a nagymamám és anyám főztére. Nem is tudnám beszerezni ezeket a finom füstölt hus, és szalonnákat, hát csak álmodozhatok, és sóhajtok utána!

    VálaszTörlés
  5. Egyike a legfinomabb káposztás ételeknek, nagyon szeretem:) Jó sok tejföllel!

    VálaszTörlés
  6. Hű, de guszta! Csorog a nyálam! :)

    VálaszTörlés
  7. Trollanyu, Hannka, Elisabeth, köszönöm, Amerikában nem lehet füstölt húst és szalonnát kapni?

    VálaszTörlés
  8. En meg szoktam fozni a porkoltet felig mielott a kaposztat beleteszem es tejfollel behabarni mikor kesz, de legkozelebb igy fogom csinalni.
    Egy kis valtozatossag mindig jo.
    Neha teszek hozza fustolt csulkot is.
    Udvozlet Vancouver-bol,

    Otto

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...