2012. február 10., péntek

Párolt rizs változatok


Párolt rizs kukoricával.....

zöldborsóval és sárgarépával...

petrezselyemmel...

kukoricával és sárgarépával....

---és sáfrányos rizs

A párolt rizst nagyon egyszerű elkészíteni. Sokszor keverek hozzá valamilyen más párolt zöldséget, akkor ízletesebb, színesebb és mutatósabb lesz.....

Hozzávalók a párolt rizshez: 1 bögre rizs, 2 bögre víz, só, olaj,
a különböző változatokhoz: petrezselyemzöld, borsó, sárgarépa, kukorica, esetleg gomba vagy ízlésünk és fantáziánk szerint egyéb zöldségek,
a sáfrányos rizshez: sáfrány,  sáfrányos szeklice, vagy kurkuma.

Elkészítése:
A rizst kiválogatjuk, majd kevés olajon megdinszteljük, közben állandóan kevergetjük. Sózzuk, felöntjük kétszer annyi vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk, kb 15 perc alatt. Ha készre főtt, levesszük a tűzről és a fedő alatt hagyjuk kihűlni.

Ízesíthetjük finomra vágott petrezselyemmel, vagy külön megpárolt zöldségeket keverhetünk hozzá, ízlés szerint.

A sáfrányos rizst is hagyományos módon készítjük el, annyi különbséggel, hogy előzőleg egy kiskanálnyi szárított sáfrányos szeklicét vízbe áztatunk, kicsit főzhetjük is, és az így kapott "megfestett" vizet adjuk hozzá a rizs főzővizéhez. Ha porított sáfrányt használunk, abból kevesebb kell hozzá. De ha nincs sáfrányunk, a rizst egy-két késhegynyi kurkumával is színesíthetjük.
Keleties, indiai ételekhez tálalhatjuk, de bármilyen húshoz jó, ha egy kicsit látványosabb ételt szeretnénk.....

Rizs készítésekor a lábos alá mindig lángelosztót szoktam tenni.



3 megjegyzés:

  1. Nekem bármilyen formában jöhet imádom a rizst. Férjuram kukoricásat biztos nem enné meg, a zöldborsóval készültből pedig a kis unokám kézzel szedi ki a borsót azért mert azt szereti. Általában petrezselyemmel szoktam vagy a borsóval, pedig milyen guszta a répával vagy kukoricával készült is.

    VálaszTörlés
  2. Petrezselymet szinte mindig teszek bele, és általában a párolás előtt megfuttatom olajon. Spenótos rizst is szoktam készíteni, nagyon szeretem. Iránban krumplikarikákat tesznek alá és mire készen van a rizskása, megpirulnak a szeletek alatta- olyan finom tud lenni és érdekes ízt ad a rizsnek. Próbáld ki. A fedő alá tegyél egy konyhakendőt, hogy a felesleges gőzt magába szívja.

    VálaszTörlés
  3. Éva, köszönöm!
    Vicuska neked is köszönöm a jó tippeket, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés