2012. február 23., csütörtök

Szárazbableves


Hozzávalók: fél vagy háromnegyed bögre apró szemű szárazbab, 2-3 szál fehér- és sárgarépa, egy darabka zellergumó, petrezselyemzöld, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, füstölt oldalas vagy más füstölt hús, esetleg kolbász, a rántáshoz liszt, olaj, pirospaprika, a galuskához 1 tojás, só, liszt.

A babot a hagymával, fokhagymával, a zellergumóval, a petrezselyemzölddel és a füstölt hússal - jelen esetben oldalassal - együtt sós vízben felteszem főni. Beáztatni nem szoktam a babot, mert a füstölt húsnak is sok idő kell, míg megpuhul, így a babbal egy időben fő meg. A répákat viszont csak később adom hozzá, mivel azok rövidebb idő alatt puhulnak meg, mint a bab és a hús. Ha minden készre főtt, a húst kiveszem, feldarabolom és visszateszem a levesbe. A lisztből és olajból rántást készítek, megszórom pirospaprikával, és besűrítem vele a levest. Egy tojásból, és annyi lisztből, amennyit a tojás felvesz, galuskatésztát készítek, és kiskanállal a forró levesbe szaggatom. Pár perc alatt megfő.

3 megjegyzés:

  1. Imádom, múlt héten főztem én is! A galuskatésztába szoktam aprított petrezselymet keverni.

    VálaszTörlés
  2. Köszi Vicuska, biztos finom benne.

    VálaszTörlés
  3. Imádom a száraz bablevest...de szeretném fel emelni azt az evő kanalat, és megenni a finom levest. Persze a galuska még finomabbá teszi.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...