2025. november 21., péntek

Tejszínes gombaleves


Tálalva a leves...


Zsemlekockákkal gazdagítva még tartalmasabb lesz, őszi-téli napokra....



Van már több gombaleves is a blogomon, ez most annyiban különbözik a többitől, hogy tejszínnel habartam be, és a fűszerezése is kicsit eltérő.

Hozzávalók a leveshez: kb. 20 dkg gomba (nálam most barna héjú csiperke), 1-1 fehér- és sárgarépa, egy darabka zellergumó, hagyma vagy sózott hagymakrém, olívaolaj, só, őrölt bors, leves-zöldek: petrezselyem, lestyán és tárkony, 1-2 mokkáskanál Maggi Bors, 
a behabarásához: 1 evőkanák liszt, 1 dl főzőtejszín, 
a galuskához: 1 tojás, só, és liszt, amennyit felvesz a tojás, 
esetleg még: pirított zsemlekocka.

Elkészítése:
A gombát, a répákat és a zellergumót megtisztítottam (a gombák szép frissek voltak, ezért a héjukat rajtahagytam), majd a hagymakrémmel együtt az olajon enyhén sózva megpároltam. Hozzáadtam a borsot és a leves-zöldeket, majd felengedtem kb. 1 liter vízzel. Megkóstoltam, kicsit utánasóztam.
Mikor már majdnem készre főtt, hozzáadtam 1-2 mokkáskanál Maggi Bors fűszerkeveréket savanyítás végett. Ezt Erdélyből szoktuk hozni, nálunk még nem láttam ilyet.
Ezután levettem a tűzről, és megkevertem a a behabaráshoz a lisztet és a tejszínt. A kikevert tejszínhez mertem egy keveset a levesből, hogy azonos hőmérsékletű legyen a levessel, így nem ugrik össze benne a tejszín.
Behabarás után egy kisebb tojásból galuskákat szaggattam a levesbe.

Tálalásnál pedig még pirított zsemlekockát is kínáltam hozzá, így még tartalmasabb lett.


Elkezdődik a zöldségek párolása



10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta levest főztél, most szívesen elkanalazgatnám. Nagyon szép tányérban tálaltad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva, finom volt a leves, szeretjük a gombát, minden formájában.
      A tányér nekem is nagyon tetszik. Már régi, gyerekkoromban is megvolt már, de sajnos az évtizedek folyamán csak kettő maradt belőle.

      Törlés
  2. Tejszínnel még nem csináltam, de nagyon szeretem a gombát. Ki fogom próbálni....

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem a gombalevest és van is itthon lestyán hozzá, szuper!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Zsuzsa, mi nagyon szeretjük a lestyánt, egész télre van a fagyasztóban, és szárítva is. Finom, de sajnos kicsit elfelejtett fűszer....

      Törlés
  4. Nagyon guszta és finom levest főztél ! Szeretem a gombát de levest még eddig nem készítettem belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, akkor itt az ideje, hogy egyszer próbálkozzál vele, egyszetű, mintha zöldséglevest főznél, csak gombát is teszel bele 😄. Finom, mi nagyon szeretjük, rendszetesen főzöm, hol így, hol úgy.

      Törlés
  5. A gombalevest mi is szeretjük. Jól jönne most egy tányérral!

    VálaszTörlés