![]() |
| Tálalva a leves... |
![]() |
| Zsemlekockákkal gazdagítva még tartalmasabb lesz, őszi-téli napokra.... |
Van már több gombaleves is a blogomon, ez most annyiban különbözik a többitől, hogy tejszínnel habartam be, és a fűszerezése is kicsit eltérő.
Hozzávalók a leveshez: kb. 20 dkg gomba (nálam most barna héjú csiperke), 1-1 fehér- és sárgarépa, egy darabka zellergumó, hagyma vagy sózott hagymakrém, olívaolaj, só, őrölt bors, leves-zöldek: petrezselyem, lestyán és tárkony, 1-2 mokkáskanál Maggi Bors,
a behabarásához: 1 evőkanák liszt, 1 dl főzőtejszín,
a galuskához: 1 tojás, só, és liszt, amennyit felvesz a tojás,
esetleg még: pirított zsemlekocka.
Elkészítése:
A gombát, a répákat és a zellergumót megtisztítottam (a gombák szép frissek voltak, ezért a héjukat rajtahagytam), majd a hagymakrémmel együtt az olajon enyhén sózva megpároltam. Hozzáadtam a borsot és a leves-zöldeket, majd felengedtem kb. 1 liter vízzel. Megkóstoltam, kicsit utánasóztam.
Mikor már majdnem készre főtt, hozzáadtam 1-2 mokkáskanál Maggi Bors fűszerkeveréket savanyítás végett. Ezt Erdélyből szoktuk hozni, nálunk még nem láttam ilyet.
Ezután levettem a tűzről, és megkevertem a a behabaráshoz a lisztet és a tejszínt. A kikevert tejszínhez mertem egy keveset a levesből, hogy azonos hőmérsékletű legyen a levessel, így nem ugrik össze benne a tejszín.
Behabarás után egy kisebb tojásból galuskákat szaggattam a levesbe.
Tálalásnál pedig még pirított zsemlekockát is kínáltam hozzá, így még tartalmasabb lett.
Mikor már majdnem készre főtt, hozzáadtam 1-2 mokkáskanál Maggi Bors fűszerkeveréket savanyítás végett. Ezt Erdélyből szoktuk hozni, nálunk még nem láttam ilyet.
Ezután levettem a tűzről, és megkevertem a a behabaráshoz a lisztet és a tejszínt. A kikevert tejszínhez mertem egy keveset a levesből, hogy azonos hőmérsékletű legyen a levessel, így nem ugrik össze benne a tejszín.
Behabarás után egy kisebb tojásból galuskákat szaggattam a levesbe.
Tálalásnál pedig még pirított zsemlekockát is kínáltam hozzá, így még tartalmasabb lett.
![]() |
| Elkezdődik a zöldségek párolása |





Nagyon guszta levest főztél, most szívesen elkanalazgatnám. Nagyon szép tányérban tálaltad!
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, finom volt a leves, szeretjük a gombát, minden formájában.
TörlésA tányér nekem is nagyon tetszik. Már régi, gyerekkoromban is megvolt már, de sajnos az évtizedek folyamán csak kettő maradt belőle.
Tejszínnel még nem csináltam, de nagyon szeretem a gombát. Ki fogom próbálni....
VálaszTörlésKöszönöm Mari, próbáld ki, finom volt.
TörlésNagyon szeretem a gombalevest és van is itthon lestyán hozzá, szuper!
VálaszTörlésKöszi szépen Zsuzsa, mi nagyon szeretjük a lestyánt, egész télre van a fagyasztóban, és szárítva is. Finom, de sajnos kicsit elfelejtett fűszer....
TörlésNagyon guszta és finom levest főztél ! Szeretem a gombát de levest még eddig nem készítettem belőle.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, akkor itt az ideje, hogy egyszer próbálkozzál vele, egyszetű, mintha zöldséglevest főznél, csak gombát is teszel bele 😄. Finom, mi nagyon szeretjük, rendszetesen főzöm, hol így, hol úgy.
TörlésA gombalevest mi is szeretjük. Jól jönne most egy tányérral!
VálaszTörlésKöszönöm Ami, de sajnos elfogyott már 😄.
Törlés