2024. szeptember 11., szerda

Kuszkusszal töltött cukkini






 
Az ősz első finomsága egy töltött cukkini, amivel a Balaton-felvidéki nyaralásunk után vissza kellett zökkennem a hétköznapok sütéséhez-főzéséhez.... 😃
 
Amolyan nemzetközi ételt sütöttem, de nagyon finom lett. Teljesen saját elgondolkozásból készült: olaszos a paradicsomszósztól, keleties a kuszkusztól és a római köménytől, mexikóias a kukoricától és a csípős fűszerkeveréktől, és magyaros a cukkinitől és a friss paradicsomtól, amiket Édesapámtól kaptunk, nála termett a kertben, friss és zsenge volt minden.
Finom lett, egyik íz sem "kiabált", nagyon jól harmonizáltak együtt.

Hozzávalók: 1 közepes cukkini, 
a húsos töltelékhez: 10-12 dkg darált hús, só, bors, mexikói fűszerkeverék (vagy ízlés szerint valamilyen csípős) 1 nagy hagyma apróra vágva (vagy kettő kisebb), 1-2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kis üveg házi darabos paradicsom (én teszem el, hasonlóan készülő és fűszerezésű mint a spagetti szósz, csak nincs átpasszírozva), 
a kuszkusz töltelékhez: 5 dkg kuszkusz, marék kis kockákra vágott paprika (nálam fehér- zöld- és piros húsú), kb. 3 evőkanálnyi morzsolt csemegekukorica, olívaolaj (vagy más zsiradék), pár szál petrezselyemzöld apróra vágva, só, pár csipet római kömény, 
a tetejére: reszelt sajt, 1 paradicsom

Elkészítése:
A cukkinit hosszában kettévágtam, belsejét kivájtam, sóztam, és hagytam állni.
Közben elkészítettem a töltelékhez a húsos ragut. A hagyma felével a darált húst kevés zsíron megpirítottam, sóztam, borsoztam, fűszereztem, hozzáadtam a zúzott fokhagymát és a házi üveges paradicsomot. Kevés víz hozzáadásával fedő alatt készre pároltam.
Egy kis serpenyőben a hagyma másik felét a paprikákkal és a kukoricával rövid idő alatt megpároltam.
A kuszkuszt kétszeres mennyiségű forró vízzel leöntöttem, és amikor az összes vizet magába szívta, összekevertem az előtte megpárolt hagyma-paprika-kukorica keverékkel.
Sóztam, megszórtam pár csipet római köménnyel és petrezselyemmel.
A cukkiniket a jénai tálban pár csepp olajjal az alján - amiben később sütöm - fedő alatt elősütöttem/pároltam a sütőben, kb. 15 percig, hogy ne legyen teljesen nyers a töltése előtt.
Ezután már elkezdhettem a cukkini megtöltését. Alulra halmoztam a kuszkusz keveréket, rá a húsos ragut, arra a reszelt sajtot, rá paradicsomszeleteket, és végül a legtetejére még egy kis sajtot.
Visszatettem a sütőbe, és most már fedő nélkül készre sütöttem.

Jó étvágyat hozzá mindenkinek! 😋


A lesózott, tisztított cukkini

A töltelékhez a húsos ragu elkezd párolódni a paradicsomos szósszal

A kuszkusz töltelékhez a hagyma és a paprika párolás....

....hozzáadva a csemegekukorica is

A beáztatott kuszkusz már beszívta az összes ráöntött forró vizet

A kuszkusz és a párolt zöldségek már összekeverve

Az elősütött/párolt cukkinik megtöltése a zöldséges kuszkusszal

A kuszkuszra kerül a húsos ragu....

....végül rá reszelt sajt, paradicsom, és a tetejére még egy kevés sajt




2024. szeptember 4., szerda

Bazalthegyek és vártúrák a Balaton-felvidéken - nyaralás Balatonrendesen, 2024. augusztus 26-31.




Egy hetet töltöttünk ezen a csodálatos környéken, ebben az iszonyú melegben, de túléltük...🌞

Még hónapokkal ezelőtt, mikor elkezdtük szervezni ezt a nyaralást, azt gondoltuk, hogy augusztus végén már kellemes lesz az időjárás, de tévedtünk. Még az erdőkben is fülledt meleg volt. Ennek ellenére végig tudtuk járni az összes úti célunkat, ahol sok szépet láttunk.

Tavaly szeptemberben szintén nagyon jó időnk volt, mikor ugyanitt Balatonrendesen, ugyanebben a Beni nyaralóházban 5 napot töltöttünk. Szép helyen fekszik ez a kis falu, földrajzilag is jó helyen található, az összes kiránduló célpontunkat könnyen elértük innen. A nyaralóház csendes utcában áll, az apartmanban is kellemes a tartózkodás, és árban is elfogadható.

Most 6 napra jöttünk, végigjártuk, másztuk a tavaly kimaradt tanúhegyeket, rengeteg kő- és falépcsőt másztunk meg, mire megcsodálhattunk szép kilátásokat, bazaltoszlopokat, ahova néhol igencsak fáradságos "munkával" jutottunk fel 😂. Ilyenek voltak a Somló-hegy, Badacsony, Szent György-hegy.... Badacsonyba vonattal mentünk át, ami egy kellemes kaland volt, mert már nagyon rég nem ültünk vonaton....

A kilátókból szép panorámákban gyönyörködhettünk, az alattunk elterülő magyar tenger csillogó vizét, vagy a környező hegyek pompás látványát nézhettük.

Balatonrendesen felgyalogoltunk a szőlőültetvények között a Kuti pincészetbe, ahonnan szép kilátás nyílt a Balatonra, és természetesen  bort is kóstoltunk a hűs présházban, és vettünk is a kiváló borokból egy-két palackkal. Nem lehetett kihagyni 😋.

De több várromot is felkerestünk, amik eddig kimaradtak: Somló, Sümeg, Tátika és Rezi vára, amik Sümeg kivételével mind erdős hegytetőkön állnak, és különböző nehézségű turistautakon érhetőek el. De a fáradságot mindig pótolta a páratlan és pazar látvány, kilátás. Nekem amúgy is nagy kedvenceim a várromok, templomromok, amiknek a felkeresését ha lehet, nem hagyom ki.

De voltak pihentető sétáink is, a csoda szép és hangulatos kisvárosban Tapolcán, és hazafelé Veszprémben, a királynék városában.

Kissé fáradtan, de élményekben gazdagodva tértünk haza.

Néhány kép a kb. 1300 felvételből, amit sikerült készítenünk. Nehéz választás volt pár darabot kiragadni, hogy mégis tükrözzék a lényeget. Így sok szép és érdekes fotó kimaradt itt, de a Dunántúl blogomra már elkezdtem részletesen feltölteni képet. Akit érdekel, ott megnézhet többet is.....



Egy páratlan sziklakatlan, az Úrkúti Őskarszt

Nyaralásunkat Úrkúton kezdtünk, amely az odautazásunk első megállóhelye volt. 
Ajkától 10 km-re, a Déli-Bakony lankáin fekvő Csárda-hegyi őskarszt egész évben ingyen látogatható, s ha lemegyünk a számos lépcsőn a sziklakatlan gyomrába, vagy végigsétálunk a tetején, gyönyörködhetünk a páratlan földtörténeti természeti csodában.
Többet ITT olvashatunk róla.


Elindultunk lefelé a falépcsőkön - sajnálom, hogy nem számoltam meg, mennyi volt 😃


Leértünk az aljába, innen már fémlépcsők vittek felfelé 😂....

....hogy a katlan tetején is végig tudjunk sétálni

Felértünk - innen indultunk tovább a Somló hegyre, és Somló várába....




Magányosan álló tanúhegy a Bakony szívében, a 432 m magas Somló,
és alatta Somló várának impozáns romjai


A Somló távolabb a többi bazalt tanúhegytől magányosan áll, oldalát bazalt sziklák csipkézik. Az itt termő szőlőkből finom borok készülnek, amikből mi sajnos nem tudtunk sem kóstolni, sem venni, mert a présházak zárva voltak, hiába volt kiírva, hogy bor kapható....
Túránkat a Somlyóvásárhelyen álló Szent Margit kápolnánál parkolva kezdtük, 295 m magasan. Kezdetben szőlőültetvények mellett haladtunk, majd erdős szakasz következett, köves úton felfelé, aztán szép kilátás adódott ahogy a hegy peremén haladtunk tovább. Így értünk fel a kb. 348 m magasan álló várhoz, mely a Somló északi oldalán áll. A vár romjaiban is impozáns, ingyen látogatható, mindig nyitva van.
Bár egy része úgy néz ki, hogy már felújítás alatt áll, ahol valószínű hogy termek is vannak vagy lesznek, de most még csak a vár egy része járható be.

Innen indultunk tovább a Somlyó 432 m magas tetejére. Kezdetben csak nagy bazaltkövekből álló lépcsős úton haladtunk felfelé, majd falépcsők következtek, ami elég fárasztó volt a nagy melegben. Ezekből 110-et számoltam, mire felértünk a Szent István kilátóhoz, ami természetesen zárva volt. Itt áll egy hatalmas fakereszt, és Szent Istvánnak egy kicsit modern szobra.
Lefelé másik úton jöttünk le, ami szintén kő- és falépcsőkből áll.


A vár még az autóból nézve

Már gyalogosan, a kápolna után

Finom édes szőlők

Felfelé a várhoz

A hegy oldalán kitekintve a bazalt sziklákról....


Megérkeztünk a várhoz....


Kilátás a vár oldalánál

A vár valamikor a tatárjárás után épült

Ketten

A vár hátsó oldala

Tovább a végeláthatatlan lépcsősoron a Somló tetejére 😅

432 méteren áll a Szent István kilátó....

...és nem messze alatta a fakereszt, Szent István szobrával

Végül egy kép a távolból a Somlóról, a tetejét, oldalát tarkító bazaltsziklákkal.
Alja tele szőlőültetvényekkel.
Innen már csak Balatonrendes következett, hogy elfoglaljuk szállásunkat....



Balatonrendes

Balatonrendes egy Balaton menti kis falu, állandó lakosainak a száma a 200 főt sem éri el. Kővágóőrs-Pálköve településsel szinte egybe van épülve, a strandjai is Pálkövén helyezkedik el. Pálköve Kővágóörshöz tartozó üdülőtelep a Balaton partján Balatonrendes és Révfülöp között.

A nyaralóház a Balatontól 700 méterre áll, csendes környezetben. Manzárdtetős szobánk az emeleten volt, terasszal. A szállás szép, tiszta, barátságos, légkondicionálóval és a legszükségesebb felszereléssel ellátva.

A jó időnek köszönhetően keveset tartózkodtunk a szállásunkon, s mindennap, mikor délután hazaérkeztünk az egész napos túrázás után, jóízűen elfogyasztottuk egyszerű de finom estebédünket a teraszon, madárcsicsergés mellett.


A Beni Nyaralóház. Mi az emeleten laktunk, a belső képek megtekinthetőek ITT, a tavalyi fotókon,
hisz minden ugyanolyan volt idén is.

A kézműves borok, már a teraszunkon, amiket az alább látható
Kuti pincészetben vettünk....

Alattunk Balatonrendes és a Balaton, ahonnan felgyalogoltunk a pincészetbe 😊

A borkóstolás is nagyon jól esett 😋

Finom fehér szőlők




A Fülöp-hegyi kilátó megmászása a lenyűgöző kilátásért

A révfülöpi Fülöp-hegyi kilátóhoz a második napunkon, a borkóstolás és a finom ebédünk után másztunk fel. Erős kaptató vezet fel a 276 m magasan lévő kilátóhoz, meg kellett dolgozni a szép kilátásért. Itt 147 falépcső segíti a feljutást a legmeredekebb szakaszokon, és a szintkülönbség, amit le kellett győznünk, szintén kb. 147 m volt.


Megyek felfelé a falépcsőkön 😅 ....

....és itt már a kilátó első szintjén állok, ahonnan további 80
lépcsőn jutottunk fel a legfelső szintre

Kilátás a Balatonra, ami élőben sokkal szebb, látványosabb volt. Bal oldalt a távolban Tihany sejlett fel, jobb oldalt pedig Badacsonyig, Szigligetig, és még kicsit ezeken túl lehetett ellátni

Fent vagyunk a kilátó legfelsőbb szintjén




Ecsér sok évszázados romtemploma

Miután lejöttünk a kilátóból felkerestük még a közeli Ecséri romtemplomot is. Az egykori Ecsér falu XII-XIII. században román stílusban épült templomának maradványa Révfülöp határában áll, de még Kővágóörshöz tartozik.








Sümeg középkori vára

Nyaralásunk harmadik napján vártúrák következtek. Első a hangulatos Sümegi vár volt.
A Sümegi vár a Balaton környéki várak egyik legépebben maradt vára, 245 m magasan áll. Legrégibb része 1260-ban épült meg. 
Nagy a látogatottsága, rendszeresen lovagi tornákat is mutatnak be a vár udvarán. Sokat bóklásztunk a vár területén a romok között, és kiállító terme is több van, sok érdekességgel, amiket szintén végigjártunk. 
A várba egy széles kikövezett szerpentin úton juthatunk fel, a vége felé kicsit meredekebb, de nem vészes, van korlát is. Mi jó 10 perc alatt értünk fel.


A vár teljes panorámája

Már fent vagyunk a várban....




Középkori konyha

Páncélos lovagok

Részlet a kínzókamrából

Részlet a püspökök életéből

Nemsokára elhagyjuk a várat, és indulunk tovább Tátika várába....




Tátika bájos várromja

Tátika középkori várának festői romjai Zalaszántó közelében, a Keszthelyi-hegységben, egy 413 méteres bazalthegy csúcsán állnak. Feltehetően Magyarország egyik legkorábban épült magánvára.
Az erdei parkolóból, ahol az autót hagytuk bő egy óra alatt értünk fel a romokhoz, és tettük meg a 250 méter szintkülönbséget. A távolság oda-vissza 4,7 km volt.
Nekem nagyon tetszett!








Az Árpád-kori Rezi vár romjai

Miután lejöttünk Tátika várából, indultunk tovább Rezi vára felé.
Rezi vára a Balaton nyugati partjától északra található, Rezi falutól viszonylag messze északkeletre, az erdős Keszthelyi-fennsík északi peremén. A kb. 418 méter magas Meleghegy előreugró, meredek lejtőkkel határolt dolomit szirtfokán épült.

Rezi községből autóval lehet megközelíteni a várhoz felvezető erdei utat, egy elég rossz minőségi, kb. 3 km-es földúton.  Mire elértünk az itteni erdei parkolóba és indultunk fel a gyalogos turistaúton már kezdett dörögni az ég, de azért elindultunk. Mikor elértünk az út kb. háromnegyed részéig el is kezdett esni az eső, és természetesen nekünk nem volt semmi ernyőnk vagy esőkabátunk 😂, így ha nem is bőrig áztunk, de kaptunk az esőből. Szerencsére a vár közelében már volt egy esőbeálló, ahol hatod magunkkal vártuk meg az eső elálltát.
Mire visszaértünk a szállásunkra, már újra szépen sütött a nap, és jó meleg is lett, mondhatni túl meleg is.....


A borult időben sok kilátásban sajnos nem volt részünk

Elázva 😁




A Szent György-hegyi csodás bazaltorgonák
 
Negyedik napunkon végre eljött az a nap, amikor sikerült feljutnunk a Szent György-hegy bazaltorgonáihoz. Már tavaly szerettünk volna eljutni ehhez a természeti csodához, de nem jól választottuk meg az odavezető utat, és annak nehézsége miatt nem sikerült. Azóta kutakodtunk, így végre célba értünk!
Kisapátiból indultunk. Már az elején egy elég meredek úton, szőlőültetvények között haladtunk. A kulcsosháztól még meredekebb lett, a kb. 50-55 falépcsőn, viszont utána lett igazán kegyetlenül meredek az út (legalábbis nekünk!), de szerencsére itt már korlát is volt.
A bazaltorgonák csodálatosak voltak, nagyon boldogok voltunk, hogy eljutottunk ide!


Még szőlők, présházak között

A bazaltsziklák még lentről, a felfelé vezető útról nézve

Ez a szakasz már a kulcsosház után jött

Kis pihenő. A lépcsők néhol igen csak magasak voltak,
a kép sajnos nem is adja teljesen vissza.

Végre megérkeztünk az első bazaltorgonákhoz!


Itt még nincs vége az emelkedőnek....


Ketten, fáradtan...

Itt még tart az emelkedő, ide már csak Feri ment föl,
egészen a bazaltoszlopok fölé.....

Fent káprázatos volt a kilátás....





Tapolca, a hangulatos kisváros

Mikor lejöttünk a Szent György-hegyről pihentünk egy kicsit, és indultunk tovább Tapolcára egy könnyed kis sétára, városnézésre....


A Malom-tó, kacsákkal, halakkal, amit körbesétáltunk.....


...aztán kicsit megpihentünk, én a tó partján 🌞, Feri inkább az árnyékban🌳




A Tapolcai Halas Lépcső, Varjas Judit helyi iparművész alkotása




A Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye, a 437 m magas Badacsony

Eljött az ötödik napunk, amikor vonattal indultunk Badacsonyba. Reggel már korán keltük, és a 10-12 perces vonatozás után már 8 órakor indultunk is a Badacsonyi vasútállomásról a hegy felé.
Nehéz napnak ígérkezett ez is, mert tudtuk hogy 464 lépcső legyőzése vár ránk 😅.
Először a Kisfaludy-házig kellett eljutnunk. Már ez is egy szép út volt, meredek és jó napos, sehol egy fa, amit árnyat adna. Innen a piros jelzésen megkerültük a háromnegyed hegyet, egykori bazaltbányák mentén. 
Majd elérkeztünk a Bujdosók-lépcsőjéhez. A 464 fokból álló, megmunkálatlan bazaltkockából 1936-ban épített lépcsősor mentén számos pihenőállomást találunk, amelyek a kuruc kor kiemelkedő személyiségei után kapták nevüket, mint pl. Zrínyi Ilona, Bercsényi Miklós, Mikes Kelemen, Csáky Krisztina, Lorántffy Zsuzsanna.
Tetején a Czinka Panna-pihenő és a lépcső tetejétől nem messze a Tördemici-kilátóhely található. Ezek mellett elhaladva mentünk tovább a Ranolder-kereszthez és az Egry József-kilátóhoz, ahonnan szintén nagyon szép volt a kilátás a Balatonra. Mehettünk volna még feljebb, de a nagy melegben elég fáradtak lettünk, így indultunk lefelé.


Reggel kiszálltunk Badacsonyban a vonatról

A Badacsony teljes pompájában

Ráközelítve a Kisfaludy-házra és mellette álló Szegedy Róza-házra

Kilátás a csillogó Balatonra

Bazaltsziklák

Kilátás a Szent György-hegyre, amikor a piros jelzésen haladtunk

Bazaltsziklák

Már a Bujdosók-lépcsőjén megyünk felfelé.
Az egyik pihenő mellett áll ez a szép bazaltképződmény.

A lépcsők, amik úgy néztek ki, mintha sosem lenne végük....

Már a Ranolder-keresztnél vagyunk.....

...és kilátás a kereszt alól

Lefelé a hegyről egy másik úton jöttünk, mint ahol feljutottunk.
Hatalmas bazaltsziklák között vezet az út, itt sem lehetett unatkozni 😊


Már újra lent, a Kisfaludy-ház környékén. Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza mellszobra.

És lefelé a vasútállomásra, a "Szaharában" 😅....





Veszprém, a királynék városa

Elérkezett nyaralásunk utolsó napja, amikor hazafelé még útba ejtettük Veszprém városát, és egy kellemes sétát tettünk a várnegyedben. 
Sajnos sok helyen még folynak a felújítási munkák, így több épület közelébe nem lehetett menni.....


A Vár, még lentről nézve - itt kezdtük sétánkat

Mögöttem Szent Mihály arkangyal szobra

Háttérben a Tűztorony

A várnegyed bejárata a Hősök kapujával

A Szentháromság szobor és a Szent Mihály székesegyház

A belvárosi sétálóutca végén, a várhegy északi fokán magasodik
Szent István király és Gizella királyné szobra, Ispánki József 1938-as alkotása.
(ide sem lehetett közel menni, az egész utca, tér fel volt ásva)

Kilátás a várból

A Szent István völgyhíd, közismertebb nevén a Viadukt. Felavatását 1939. június 18-án tartották.

A 48 m magas Tűztorony