2021. május 20., csütörtök

Leveskocka házilag





A minap találkoztam a Pinteresten házilag készített leveskockával, ami mindjárt felkeltette az érdeklődésemet. Van már a blogomon egy szárított zöldségekből készített ételízesítő, és egy sózott, darált zöldségekből. Ez most kicsit más, érdemes ezt is kipróbálni. De mindhárom megegyezik abban, hogy egyik sem tartalmaz semmilyen adalékot. A zöldfűszerek mind Apukám kertjéből valók 😊.
A hozzávalók arányát és a zöldfűszerek mennyiségét, fajtáit én állítottam össze, saját ízlésem szerint. Ez változtatható, aszerint hogy ki hogy szeretné.

Hozzávalók nálam: kb. 85 dkg vegyes zöldség: 2 nagy fehérrépa (25 dkg), 1 sárgarépa (10 dkg), 3 db hagyma (25 dkg), 2 újhagyma (5-6 dkg), fél zeller gumó (15 dkg), egy kis kelkáposzta darab (6 dkg), zöldfűszerek: friss petrezselyem, lestyán és tárkony összesen jó maroknyi, 1-2 levél babér, 1 kiskanál szárított majoránna, pár csipet kurkuma, 2 evőkanál só, 2 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítottam, feldaraboltam, majd késes aprítóban finomra aprítottam. Egy lábasban 2 evőkanál olívaolajon elkezdtem párolni a zöldséget. Hozzáadtam a sót, a fűszereket és 1 deci vizet. Kevergetve kb. 20 percig pároltam. 
Kicsit hűlni hagytam, majd botmixerrel próbáltam még simábbra mixelni.
Ezután a zöldségkrémet sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, hogy kb. 2 cm magas legyen. Betakartam egy másik sütőpapírral, és jól lenyomkodtam. Mélyhűtőbe tettem, 2-3 óra múlva 4x4 cm-es kockákra vágtam, és zacskóba téve visszaraktam a fagyasztóba. Innen bármikor kivehető belőle egy-két kocka, és máris ízletes levest kapunk.

A hozzávalók

A feldarabolt zöldség, elöl a petrezselyem, a tárkony és a lestyán....

....és a friss babérlevelek

A késes aprítóban

Párolás közben

Tepsibe simítva



14 megjegyzés:

  1. Szuper!! Nagyon finom lesz majd az étel ezzel a leveskockával, és így biztosan tudod hogy mi is került bele. Főzzél vele sok finomságot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, már teszteltem, egy finom leves lett belőle 😊

      Törlés
  2. Ebben tényleg csak a zöldségek természetes íze van, és adalékot még csak "nyomokban sem tartalmaz". Nagyon sok ötletes dolgot készítesz, nálam is megérne egy próbát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, valóban, nyomokban sem tartalmaz adalékot, hacsak a kurkuma nem számít színezéknek 😊. De az nagyon egészséges! Próbáld ki, ha van időd rá, megéri.

      Törlés
  3. Ez nagyon szuper ételízesítő. Ezzel a leveskockával nagyon finom leveseket lehet készíteni. Nagyon jó ötlet. Nem szeretem a bolti leveskockákat.De ezt gyszer kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, próbáld ki, biztos ízlik majd.

      Törlés
  4. Nagyon ötletes és finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, finom lett a leves, amit elsőként főztem vele 😊.

      Törlés
  5. Nagyszerű ötlet, én is szívesen kipróbálom. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa, váljon egészségetekre, ha te is elkészíted 😀.

      Törlés
  6. Mindig kerültem a bolti leveskockát, nem szeretem az ízét. Inkább friss vagy fagyasztott zöldségeket, fűszereket teszek az ételbe. Tetszik a házilag készített leveskocka ötlete, én is kipróbálom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Iza, próbáld ki, nyugodt szívvel ajánlom, mert nekünk nagyon ízlik!

      Törlés
  7. Nagyszerű,kipróbálni való ötlet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Margó, én is így voltam vele, hogy egy próbát megér 😀. És milyen jól tettem!

      Törlés