Egy gasztromagazinban láttam meg néhány hete ezt a csokis-habos finom édességet, amiről mindjárt eldöntöttem, hogy a névnapomra fogom meglepni magunkat vele. Egy-két apró változtatással el is készült. Nagyon-nagyon finom lett! Időben kicsit hosszadalmas az elkészítése, de nem bonyolult, és túl sok munka nincs is vele. Úgyhogy mindenképpen érdemes nekifogni....
Elkészítése:
Hozzávalók, a tésztájához: 2 dkg vaj, 2 dkg étcsokoládé, 3 db egész tojás és 2 fehérje, 10 dkg cukor (vagy ízlés szerint), 6 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, 1,5 dkg (kb. 4 kiskanál) cukrozatlan kakaó,
a fehércsokoládés mousse-hoz: 1,75 dl Meggle cukrászhab alap, 10 dkg fehércsokoládé, 2 tojás sárgája, 3 evőkanál cukor + még ízlés szerint ha kell, 1 dkg zselatinpor, 0,5 dl víz,
a tejcsokoládés mousse-hoz: 1,75 dl Meggle cukrászhab alap, 10 dkg tejcsokoládé, ízlés szerint cukor és még egy-két kiskanál kakaó, ha sötétebbre szeretnénk, 1 dkg zselatinpor, 0,5 dl víz,
a tetejére: 10 dkg fehércsokoládé, 2 dkg étcsokoládé, a kettőhöz összesen 1 evőkanál olaj.
Elkészítése:
Először a tésztáját sütöttem meg. A tojásokat szétválasztottam, két sárgáját félretettem a fehércsokis mousse-hoz. A vajat az étcsokival együtt gőz fölött összeolvasztottam, hagytam hűlni. Az 5 fehérjét kemény habbá vertem, majd hozzáadtam a 3 sárgáját, a cukrot, a vajas csokoládét, végül a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet. Óvatosan, de jól átkevertem, és sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítottam. Előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütöttem.
Még melegen lehúztam róla a papírt. Kiszabtam belőle egy akkora darabot, ami majd az alagút alja lesz, és egy akkora nagyobb darabot, amivel egy 24 cm hosszú, 11-12 cm széles és 7 cm magas fóliával bélelt sütőformát ki tudtam bélelni.
Ezután elkészítettem a fehércsokis mousse réteget. A Meggle habot felvertem, a 2 tojássárgáját a cukorral gőz fölött felmelegítettem, majd kihabosítottam, a fehércsokit is gőz fölött felolvasztottam, és a zselatint is megfőztem. Ezután mindent óvatosan hozzákevertem a Meggle habhoz, és az előkészített alagútformába töltöttem. Hűtőbe tettem, és megvártam, míg megdermed.
Ekkor hozzáláttam a tejcsokis mousse elkészítéséhez. Ugyanúgy jártam el mint a fehércsokisnál, csak ehhez nem használtam tojássárgáját, viszont adtam hozzá még kevés kakaót és ízlés szerint cukrot.
Ráöntöttem a megdermedt fehércsokis rétegre, rátettem és kicsit rá is nyomkodtam az elején kiszabott piskótalapot, ami majd a tortánk alja lesz. Ismét hűtőbe tettem dermedésig.
Ezután kivettem a formából, a talpára állítottam, és bevontam a csokival. Ehhez külön-külön, gőz fölött felolvasztottam a fehér- illetve az étcsokit, hozzákeverve az étolajat. Először a fehércsokoládéval vontam be, amire egy evőkanál hátoldalával rákentem az étcsokiból, amit próbáltam márványosan elkenni rajta.
Ismét hűtőbe ment pihenni, ami után most már csak annyi volt hátra, hogy szeleteljem és tálaljam. Ja és természetesen ezek előtt még annyi, hogy lefényképezzem 😄.
Mindenkinek jó étvágyat hozzá!
Még melegen lehúztam róla a papírt. Kiszabtam belőle egy akkora darabot, ami majd az alagút alja lesz, és egy akkora nagyobb darabot, amivel egy 24 cm hosszú, 11-12 cm széles és 7 cm magas fóliával bélelt sütőformát ki tudtam bélelni.
Ezután elkészítettem a fehércsokis mousse réteget. A Meggle habot felvertem, a 2 tojássárgáját a cukorral gőz fölött felmelegítettem, majd kihabosítottam, a fehércsokit is gőz fölött felolvasztottam, és a zselatint is megfőztem. Ezután mindent óvatosan hozzákevertem a Meggle habhoz, és az előkészített alagútformába töltöttem. Hűtőbe tettem, és megvártam, míg megdermed.
Ekkor hozzáláttam a tejcsokis mousse elkészítéséhez. Ugyanúgy jártam el mint a fehércsokisnál, csak ehhez nem használtam tojássárgáját, viszont adtam hozzá még kevés kakaót és ízlés szerint cukrot.
Ráöntöttem a megdermedt fehércsokis rétegre, rátettem és kicsit rá is nyomkodtam az elején kiszabott piskótalapot, ami majd a tortánk alja lesz. Ismét hűtőbe tettem dermedésig.
Ezután kivettem a formából, a talpára állítottam, és bevontam a csokival. Ehhez külön-külön, gőz fölött felolvasztottam a fehér- illetve az étcsokit, hozzákeverve az étolajat. Először a fehércsokoládéval vontam be, amire egy evőkanál hátoldalával rákentem az étcsokiból, amit próbáltam márványosan elkenni rajta.
Ismét hűtőbe ment pihenni, ami után most már csak annyi volt hátra, hogy szeleteljem és tálaljam. Ja és természetesen ezek előtt még annyi, hogy lefényképezzem 😄.
Mindenkinek jó étvágyat hozzá!
A kakaós piskóta elkészítése... |
...és a tepsiben |
A kisült piskótával kibélelve a forma |
A fehércsokis mousse elkészítése |
A tejcsokis mousse is már az alagútban |
Nagyon gyönyörűséges! Biztos finom is! Gratulálok!
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves Ani! A torta nagyon finom, főleg egy kis plusz tejszínhabbal 😀.
TörlésCsodásan néz ki ez a csokis-habos édesség! Nagyon boldog névnapot kívánok! :)Ezzel a sütivel biztos az lesz! :)
VálaszTörlésKöszi szépen kedves Vanilin, nagyon finom, már két napja nassolunk belőle 😁.
TörlésElőször is boldog névnapot Neked! :)
VálaszTörlésSzép mutatós süteményt készítettél. Finomnak biztos finom, hisz a csokis sütik a legfinomabbak. :)
Kedves Iza, köszönön szépen, a sok csokitól valóban nagyon finom, krémes. A fehércsoki is a kedvencem 😊.
TörlésMéltó desszert egy ünnephez. Nagyon mutatós és még duplán csokis is. Nagyon boldog névnapot, sok szép percet kívánok a mai napra.
VálaszTörlésKedves Nea, köszönöm szépen a jókívánságaidat, remélem úgy lesz 😀.
TörlésNagyon guszta finom lehetett ! Szép estét boldog névnapot kívánok sok szeretettel!
VálaszTörlésKöszönöm kedves Éva, a süti finom, és még estére is marad belőle 😁.
TörlésNagyon boldog névnapot kívánok! Nagyon szépet alkottál, lerí róla, mennyire finom lehet! :-)
VálaszTörlésKöszönöm kedves Melinda, sajnálom, hogy nem tudok neked küldeni belőle 😁.
TörlésBoldog névnapot kedves Katalin! Csodás süteményt készítettél és finom is lehetett. Sajnos én ilyennek nem fogok neki, mert eléggé macerás.
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves Lívia! Nem bonyolult elkészíteni, csak kicsit pepecselős és hosszadalmas, mert közben mindig kell várni, míg előző fázis elkészül. De nagyon finom volt, és sajnos már el is fogyott 😀.
Törlés