Ezt a mézes mákos szeletet francia mákos krémesnek is nevezik, ami nagyon finom, ízletes és mutatós. Az interneten sok változata megtalálható, az enyémhez magam állítottam össze a mennyiségeket a saját ízlésünknek és igényünknek megfelelően, egy szép magas, 23 x 18 cm méretű süteményhez....
Elkészítése:
Hozzávalók a 2 mézes laphoz: 25 dkg liszt, 8 dkg cukor, 1 csapott kiskanál szódabikarbóna, 5 dkg margarin, 2-2,5 evőkanál méz, 1 egész tojás,
a mákos piskótához: 4 db közepes méretű tojás, 4 evőkanál liszt, ízlés szerint, kb. 6 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál darált mák, 1 csapott evőkanál szemes mák, 1 citrom reszelt héja,
a krémhez: 1 vaníliás pudingpor, 3,5 dl tej, 3 evőkanál cukor (+ még ízlés szerint), 6 dkg margarin, 2 dl Meggle cukrászhab,
a tetejére: 4 dkg tejcsokoládé, 1-2 evőkanál tej, 1 kiskanál olaj, egy kis maroknyi dió.
Elkészítése:
Először a mézes lapokat sütöttem meg. A cukrot és a lágy margarint kikevertem a tojással, mézzel, majd hozzáadtam a szódabikarbónával elkevert lisztet. Jól összegyúrtam, majd kisodortam 36 x 23 cm nagyságúra, amit egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe raktam. A tepsiben kettévágtam - így mindkét lapot egyszerre tudtam megsütni -, majd előmelegített sütőben 6-8 perc alatt megsütöttem.
Ezután a mákos piskótát sütöttem meg. A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjét egy evőkanál cukorral felvertem. Ezután hozzáadtam a sárgájákat, amit még a géppel kevertem, majd a többi cukrot, a lisztet és a mákot is hozzákevertem. Sütőpapírral bélelt sütőformába öntöttem - ami nagyjából akkora, 23 x 18 cm, mint egy kisült mézes lap -, és előmelegített sütőben megsütöttem. Kb. 20 perc alatt megsült, de ez sütőtől függ.
Ezután hozzákezdtem a krém elkészítésének. A pudingport elkevertem a tejjel és cukorral, megfőztem jó sűrűre. Nem forrón, de még melegen belekevertem a margarint, majd hagytam hűlni. (Ha nem elég édes, adunk még hozzá cukrot.) Felvertem a Meggle habot, és a már langyosra hűlt pudinghoz kevertem.
Most már elkezdhettem összeállítani a süteményt. Alulra tettem az egyik mézes lapot, ezt megkentem a krém egyharmadával, rátettem a mákos piskótát, erre jött a krém másik harmada, majd rákerült a második mézes lap is. A megmaradt krémet a tetejére kentem.
A csokoládét felmelegítettem kevés tejjel, amit több részletben adtam hozzá, amennyi szükséges volt hogy tudjam csurgatni, de ne legyen túl híg sem. Ezután belekevertem az étolajt is, majd tetszőlegesen rácsurgattam a sütemény tetejére.
A diót előzőleg egy kis serpenyőben megpirítottam, a vékony héját ledörzsöltem, összedaraboltam, és rászórtam a csokis rétegre.
Minden elkészült, de egy napot hűtőszekrényben még pihent, mielőtt megkóstoltuk volna, hogy az ízek összeérjenek és a mézes lapok megpuhuljanak.
Kicsit munkaigényes, de nagyon finom, úgyhogy megéri nekilátni a sütésének.... 😋
Ezután a mákos piskótát sütöttem meg. A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjét egy evőkanál cukorral felvertem. Ezután hozzáadtam a sárgájákat, amit még a géppel kevertem, majd a többi cukrot, a lisztet és a mákot is hozzákevertem. Sütőpapírral bélelt sütőformába öntöttem - ami nagyjából akkora, 23 x 18 cm, mint egy kisült mézes lap -, és előmelegített sütőben megsütöttem. Kb. 20 perc alatt megsült, de ez sütőtől függ.
Ezután hozzákezdtem a krém elkészítésének. A pudingport elkevertem a tejjel és cukorral, megfőztem jó sűrűre. Nem forrón, de még melegen belekevertem a margarint, majd hagytam hűlni. (Ha nem elég édes, adunk még hozzá cukrot.) Felvertem a Meggle habot, és a már langyosra hűlt pudinghoz kevertem.
Most már elkezdhettem összeállítani a süteményt. Alulra tettem az egyik mézes lapot, ezt megkentem a krém egyharmadával, rátettem a mákos piskótát, erre jött a krém másik harmada, majd rákerült a második mézes lap is. A megmaradt krémet a tetejére kentem.
A csokoládét felmelegítettem kevés tejjel, amit több részletben adtam hozzá, amennyi szükséges volt hogy tudjam csurgatni, de ne legyen túl híg sem. Ezután belekevertem az étolajt is, majd tetszőlegesen rácsurgattam a sütemény tetejére.
A diót előzőleg egy kis serpenyőben megpirítottam, a vékony héját ledörzsöltem, összedaraboltam, és rászórtam a csokis rétegre.
Minden elkészült, de egy napot hűtőszekrényben még pihent, mielőtt megkóstoltuk volna, hogy az ízek összeérjenek és a mézes lapok megpuhuljanak.
Kicsit munkaigényes, de nagyon finom, úgyhogy megéri nekilátni a sütésének.... 😋
Csodásan néz ki. Nagyon szeretem a mákot. Biztos jól harmonizál ezekkel az összetevőkkel. Nagyon szép a kép is.
VálaszTörlésKöszönöm Ani, nagyon finom volt!
TörlésNagyon guszta és finom lehetett! A mézes lapod receptjét kölcsön veszem, pohárnyi tortakrém vár a hűtőben felhasználásra összehozom őket:-))
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, jó sütögetést 😊.
TörlésHuh, Katalin, de gyönyörűek! És milyen finom lehet!😊
VálaszTörlésKöszönöm Verus, finom volt, azóta már másodszor is megsütöttem! 😊
TörlésNagyon szépek a sütiszeleteid! :-) Hmmm, és milyen finomak lehetnek! Még nem sütöttem ilyet, bár régóta tervben van. De ahogy elnézem, kár lenne kihagyni!
VálaszTörlésKöszönöm Melinda, kíváncsian várom majd a tiédet, biztos nektek is ízleni fog 😊.
TörlésHűű, de gyönyörű szeletek! 🙂 Biztos, hogy finom! A krémes sütik a legjobbak! :)
VálaszTörlésKöszi szépen Vanilin, nagyon finom krémes volt! 😊
TörlésEz nagyon finom süti lehetett, csodásan néz ki. Finomak az összetevők, így csak jó lehetett.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Lívia, nagyon finom volt. Lehet hogy karácsonyra is megsütöm, mert sokáig eláll, így napokkal tálalás előtt el lehet már készíteni.
TörlésElég csak ránézni, máris érzi az ember a szájában az ízét. Finom porhanyós, krémes, diós, csokis, hmmm ... kell ennél több?
VálaszTörlésKöszönöm szépen Nea, ennél több valóban nem kell, de sajnos már ennyi sincs... 😊😊😊
TörlésNagyon guszta ez a süti, biztos szeretnénk. :)
VálaszTörlésEl is mentem a receptet, és a közelgő ünnepi időszakban elkészítem majd.
Köszi szépen, biztos nálunk is lesz majd repeta belőle 😀. Szerintem karácsonyra pont ideális választás 😁.
Törlés