2018. április 11., szerda

A gyömbér, mint "gyógyszer"



A gyömbért Kínában már időszámításunk előtt több évszázaddal használták. A növény gyökértörzse adja a fűszert. A középkorban jelentős szerepet játszott a népek közötti fűszer kereskedelemben. Sajátos, intenzív ízű és illatú, kissé csípős fűszer.
Felhasználása nagyon sokrétű: levesek, húsok, mártások, bab- és burgonyaételek ízesítése, uborka, tök és gyümölcsök eltevése, kandírozva, cukrozva édességként is felhasználhatjuk, ízesíthetünk vele süteményeket, készíthetünk belőle szörpöt és teát is, stb....

Érdemes naponta fogyasztani. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket. 

Kitűnő gyomorerősítő, gyomornyugtató,  étvágyjavító, emésztést elősegítő, segít megszabadulni a felgyülemlett gázoktól, ellazítja a bélrendszer izmait, a puffadást is csökkenti.

Erősíti az immunrendszert, ugyanis vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatóak benne. Akkor is javíthatja az állapotunkat, ha valamilyen fertőzés miatt szenvedünk hasmenéstől vagy hasfájástól

A gyömbért a cukorbetegeknek is érdemes rendszeresen fogyasztani, mert ez a gyógynövény segíti szinten tartani a vércukrot, növelheti az inzulin hatékonyságát, emellett pedig a különböző, a diabétesszel összefüggő szövődmények rizikóját is csökkentheti.

Egy új kutatás szerint segíthet megakadályozni az elhízást és a velejáró krónikus betegségek kialakulását is.

Apukámtól kaptuk a gyömbér ilyen formában való felhasználási módját, ő is valakitől hallotta. Itt a tavasz, nem árt egy kis immunerősítő......

Hozzávalók: 10 dkg gyömbérhez 1 citrom leve és kb. egy-két evőkanál méz.

Elkészítése:
A gyömbért hámozzuk meg, reszeljük le apró lyukú reszelőn, öntsük rá a citrom levét és keverjünk bele ízlés szerint mézet. 
Naponta 1 kiskanállal, vagy két részletben 2 mokkáskanállal fogyasszunk belőle. Ameddig el nem fogy, tároljuk hűtőszekrényben.

Finom, kissé csípős, mi nagyon szeretjük!




5 megjegyzés:

  1. Egészségünkre! Egyszer egy hasonlót összeállítottam és végül ráuntam mert az egészet nekem kellett megenni férjuram nem volt hajlandó még megkóstolni sem:-))

    VálaszTörlés
  2. Nahát, vajon a lányaim megkóstolnák? Minden esetre remekül néz ki és csupa egészség.

    VálaszTörlés
  3. Éva, Zsuzsa, köszönöm! Aki nem szokta meg a gyömbér intenzív ízét, az biztos idegenkedik tőle. Mi finomnak tartjuk, legalábbis nekünk ízlik :-) De hát én nagyon szeretem az erőset, így ha kicsit csíp is nem zavar. Aztán szoktam kandírozott gyömbért is csinálni, az is jellegzetes, csípős ízű, de bármennyit meg tudnánk belőle enni :-)
    Nektek is egészségetekre, ha kipróbálnátok!

    VálaszTörlés
  4. Nem tudom, hogy sajnos vagy nem, de én nem bírom az erőset, csípőset, biztos, hogy megfulladnék, ha megkéne ennem mondjuk egy nagyon erős paprikát. A gyömbért sem kívántam meg még soha.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vagyunk egyformák, különbözőek az ízlések, de nem is baj... Ha valami kicsit csípős, már meg sem érzem, annyira megszoktam :-) A gyömbér ízét is nagyon szeretem, alig várom reggeli és vacsora után, hogy ehessek belőle. Mmint egy desszertet :-)

      Törlés