A kapros-juhtúrós kiflik, sörkorcsolyaként 😊 |
A kétféle képen megtöltött kiflik - az első verzió.... |
...és a másik, amit az Ízőrzők-ben láttam |
Az "Ízőrzők" álmosdi adásában láttam, hogy kapros kiflit sütöttek. A kiflijeik megformázása is tetszett, így a saját kiflijeim felét aszerint, a másik felét hagyományos módon töltöttem meg.
Finom lett. Melegen, langyosan tálalhatjuk egy tartalmasabb leves után második fogásnak, de hidegen is jók, kiváló bor- vagy sörkorcsolyaként....
Hozzávalók nálam 16 db kiflihez, a tésztájához: 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej + a dagasztáshoz, 1 kiskanál cukor, só, 3 evőkanál olívaolaj,
a töltelékhez: 12 dkg juhtúró, 1-2 evőkanál tejföl, 3 dkg margarin, pár dkg reszelt trappista sajt, egy nagyobb csokor kapor,
a tetejére: 1 tojás, lenmag, szezámmag és tökmag.
a töltelékhez: 12 dkg juhtúró, 1-2 evőkanál tejföl, 3 dkg margarin, pár dkg reszelt trappista sajt, egy nagyobb csokor kapor,
a tetejére: 1 tojás, lenmag, szezámmag és tökmag.
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból közepesen lágy tésztát dagasztottam, majd kétszeresére kelesztettem.
Míg kelt a tészta, elkészítettem a tölteléket. A hozzávalókat kikevertem, és beleszórtam az apróra vágott kaprot.
A megkelt tésztát kétfelé vágtam, az egyiket kisodortam kerekre, 8 cikkelyre vágtam. A másik tésztadarabot még félretettem.
Kezdtem az első fajta kiflik megtöltését. A tölteléket kanállal a cikkelyek közepére tettem, majd felsodortam, tepsibe tettem.
A másik fajtához (amit az Ízőrzők-ben láttam) a félre tett tésztából két vékony tésztalapot sodortam, Az egyiket megkentem a töltelékkel, még plusz kaporral meg is szórtam, rátettem a másik vékony tésztát, ezt is 8 cikkelyre vágtam, feltekertem, és tepsibe tettem az előzőek mellé.
Kb. 20 percig kelesztettem még, tojással megkentem, és a magokkal megszórtam. Előmelegített sütőben szép piros-barnára sütöttem meg.
Míg kelt a tészta, elkészítettem a tölteléket. A hozzávalókat kikevertem, és beleszórtam az apróra vágott kaprot.
A megkelt tésztát kétfelé vágtam, az egyiket kisodortam kerekre, 8 cikkelyre vágtam. A másik tésztadarabot még félretettem.
Kezdtem az első fajta kiflik megtöltését. A tölteléket kanállal a cikkelyek közepére tettem, majd felsodortam, tepsibe tettem.
A másik fajtához (amit az Ízőrzők-ben láttam) a félre tett tésztából két vékony tésztalapot sodortam, Az egyiket megkentem a töltelékkel, még plusz kaporral meg is szórtam, rátettem a másik vékony tésztát, ezt is 8 cikkelyre vágtam, feltekertem, és tepsibe tettem az előzőek mellé.
Kb. 20 percig kelesztettem még, tojással megkentem, és a magokkal megszórtam. Előmelegített sütőben szép piros-barnára sütöttem meg.
A megkelt tészta |
Az első fajta kiflihez a tölteléket kanállal a cikkelyek közepére tettem, majd felsodortam |
A második fajta kiflihez - ugyanannyi tésztából mint az előző képen - két vékony tésztalapot sodortam, az egyiket a töltelékkel megkentem, és még plusz kaporral meg is szórtam.... |
...majd a másik vékony tésztalappal befedtem |
Tepsiben, megkenve tojással, megszórva magokkal. A tökmagosak a második módszerrel készült kiflik, amikor a két vékony tésztalap között van a töltelék. |
Nagyon guszták és finomak lehetnek!
VálaszTörlésKöszönöm Éva!
TörlésNahat, milyen gusztak! Ezt en is megsutom hamarosaaan! A ferjem nagyon szereti a sos kifliket!
VálaszTörlésKöszönöm Juci, jó étvágyat hozzá, ha megsütöd :-)
TörlésEzek a kiflik csak is finomak lehetnek, olyan gyönyörűek! :)
VálaszTörlésKöszi szépen Vanilin :-)
TörlésMilyen kis helyesek lettek. A kapor a juhtúróval nagyon jó kis párosítás. Nekem is biztosan ízlene.
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Én is gondolom, hogy neked is ízlene, finom volt :-)
TörlésKükdhetnél párat reggelire.... csodásak. 🙂
VálaszTörlésKöszi szépen! Küldenék szívesen, de sajnos már rég elfogyott :-)
Törlés