2018. április 15., vasárnap

Kapros-juhtúrós kifli

A kapros-juhtúrós kiflik, sörkorcsolyaként 😊



A kétféle képen megtöltött kiflik - az első verzió....

...és a másik, amit az Ízőrzők-ben láttam

Az "Ízőrzők" egyik adásában láttam, hogy kapros kiflit sütöttek. Már régebben volt, így nem emlékszem, hogy melyik településen, és hogy pontosan hogy készítették. Ezért csak annyit vettem át tőlük, hogy a vajjal megkent tésztán kapor lesz a töltelék. És a kiflijeik megformázása is tetszett, így a saját kiflijeim felét aszerint, a másik felét hagyományos módon töltöttem meg.
Finom lett. Melegen, langyosan tálalhatjuk egy tartalmasabb leves után második fogásnak, de hidegen is jók, kiváló bor- vagy sörkorcsolyaként....

Hozzávalók nálam 16 db kiflihez, a tésztájához: 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej + a dagasztáshoz, 1 kiskanál cukor, só, 3 evőkanál olívaolaj,
a töltelékhez: 12 dkg juhtúró, 1-2 evőkanál tejföl, 3 dkg margarin, pár dkg reszelt trappista sajt, egy nagyobb csokor kapor,
a tetejére: 1 tojás, lenmag, szezámmag és tökmag.

A tészta hozzávalóiból közepesen lágy tésztát dagasztottam, majd kétszeresére kelesztettem.
Míg kelt a tészta, elkészítettem a tölteléket. A hozzávalókat kikevertem, és beleszórtam az apróra vágott kaprot.
A megkelt tésztát kétfelé vágtam, az egyiket kisodortam kerekre, 8 cikkelyre vágtam. A másik tésztadarabot még félretettem.
Kezdtem az első fajta kiflik megtöltését. A tölteléket kanállal a cikkelyek közepére tettem, majd felsodortam, tepsibe tettem.
A másik fajtához (amit az Ízőrzők-ben láttam) a félre tett tésztából két vékony tésztalapot sodortam, Az egyiket megkentem a töltelékkel, még plusz kaporral meg is szórtam, rátettem a másik vékony tésztát, ezt is 8 cikkelyre vágtam, feltekertem, és tepsibe tettem az előzőek mellé.
Kb. 20 percig kelesztettem még, tojással megkentem, és a magokkal megszórtam. Előmelegített sütőben szép piros-barnára sütöttem meg.

A megkelt tészta

Az első fajta kiflihez a tölteléket kanállal a cikkelyek közepére tettem,
majd felsodortam

A második fajta kiflihez - ugyanannyi tésztából mint az előző képen -
 két vékony tésztalapot sodortam, az egyiket a töltelékkel megkentem,
és még plusz kaporral meg is szórtam....

...majd a másik vékony tésztalappal befedtem

Tepsiben, megkenve tojással, megszórva magokkal.
A tökmagosak a második módszerrel készült kiflik, amikor a két
vékony tésztalap között van a töltelék.



10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták és finomak lehetnek!

    VálaszTörlés
  2. Nahat, milyen gusztak! Ezt en is megsutom hamarosaaan! A ferjem nagyon szereti a sos kifliket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Juci, jó étvágyat hozzá, ha megsütöd :-)

      Törlés
  3. Ezek a kiflik csak is finomak lehetnek, olyan gyönyörűek! :)

    VálaszTörlés
  4. Milyen kis helyesek lettek. A kapor a juhtúróval nagyon jó kis párosítás. Nekem is biztosan ízlene.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Én is gondolom, hogy neked is ízlene, finom volt :-)

      Törlés
  5. Kükdhetnél párat reggelire.... csodásak. 🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! Küldenék szívesen, de sajnos már rég elfogyott :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...