Vanilinnál láttam meg nemrég a mákos zserbóját, és mindjárt kedvet kaptam hozzá. Tőle jött az ötlet, mert gondoltam hogy nagyon finom lehet.
Én a saját sütőporos tésztareceptem szerint készítettem, a tetejére kakaós mázzal. Már hosszú évek óta így sütöm a zserbót, de eddig mindig csak diós-sárgabarackos töltelékkel. De ez a mákos most jó választás volt...
Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, 20 dkg margarin, fél
tasak sütőpor, 1 tojás sárgája, kb. 2-3 evőkanálnyi tejföl,
a töltelékhez: egy fél literes üvegnyi meggy- vagy szilvalekvár, (esetleg egy kicsit több), kb. 16-20 dkg darált mák (vagy amennyit a lekvár megkíván), ízlés szerint cukor,
a tetejére: 12 dkg porcukor, 2 púpozott kiskanál jó minőségű keserű kakaópor, 1 tojás fehérje, diónyi vaj vagy margarin.
a töltelékhez: egy fél literes üvegnyi meggy- vagy szilvalekvár, (esetleg egy kicsit több), kb. 16-20 dkg darált mák (vagy amennyit a lekvár megkíván), ízlés szerint cukor,
a tetejére: 12 dkg porcukor, 2 púpozott kiskanál jó minőségű keserű kakaópor, 1 tojás fehérje, diónyi vaj vagy margarin.
Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrjuk, annyi tejföllel, hogy jól gyúrható
tésztát kapjunk.
Három részre osztjuk, egyenként kisodorjuk őket. Az
első lapot tepsibe tesszük (normál méretű, zománcozottba), megkenjük a lekvár felével (nálam most meggy- és szilvalekvár keverékével készült, nagyon finom, pikáns íze lett), erre szórjuk az
ízlés szerint megcukrozott darált mák felét, ismét egy tésztalap kerül
rá, majd a maradék lekvár és mák. Rátesszük a harmadik lapot, villával
megszúrkodjuk, és előmelegített sütőben mérsékelt lángon megsütjük.
Ha
már háromnegyedig megsült, kezdhetjük készíteni a kakaós mázat. A
tojásfehérjében simára keverjük a porcukrot és a kakaóport. Egy diónyi
lágy vajat vagy margarint adunk hozzá, és a készre sült zserbó tetejére
kenjük. Ezután már nem tesszük vissza a sütőbe.
Csak akkor szeleteljük fel, ha a máz már megszilárdult rajta.
Csak akkor szeleteljük fel, ha a máz már megszilárdult rajta.
Édesanyám sokszor készítette és szerettük, de nem tett a mázba nyers tojásfehérjét, mert azt mi nem ettük volna meg. Én még nem készítettem ezt a sütit, nem tudom, hogy milyen az eredeti. Egyébként soha nem készítek semmi olyan édességet amibe nyersen kell megenni a tojást, legyen az sárgája vagy a fehérje.
VálaszTörlésDe ami a lényeg az a te sütid, ami nagyon jól néz ki - kihagyva a nyers tojást meg is kóstolnám, mert a többi hozzávaló mind nagyon finom.
Köszönöm Lívia! A nyers fehérje ízét nem lehet érezni, mert pár óra alatt teljesen megszilárdul a máz, és olyan ízű lesz, mint egy csokimáz. Mindig ilyet szoktam tenni a zserbó tetejére, mert finom és szebben lehet szeletelni mintha csokiból készülne.
TörlésEgyébként a mézeskalácsokon a cukormáz díszítés is nyers fehérjéből készül, és az is hamar megszilárdul. Úgyhogy egyszer megpróbálhatod, biztos ízlene :-)
Az eredeti diós-sárgabarackos zserbót sűrűn szoktam sütni, nagyon szeretjük, itt megnézheted, hogy én hogy csinálom :-)
http://katalin-konyha.blogspot.hu/2011/10/zserbo.html
Igen, valóban a mézeskalács cukormázas írókázása és mázolása is nyers fehérjéből készül, de én a saját mézeseimet sem eszem meg ebben a változatban csak natúran. Nem fogom kipróbálni, mert utálom a nyers tojást.
TörlésAhogy gondolod...
TörlésÉn is sütöttem már, bár sokáig halogattam, annyira szeretem a diós zserbót :) Tetszett, finom volt. Ezt a csokimázat ki fogom próbálni.
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska, próbáld ki. Finom, legalábbis nekünk ízlik :-)
TörlésEbből én is ennék néhány darabot vagy többet is ! :-)
VálaszTörlésSajnos már mind elfogyott :-)
TörlésNagyon szeretem a mákot és a diót is, de még nem próbáltam zserbót. A tied nagyon csábító.
VálaszTörlésKöszönöm Ani! Akkor itt az ideje, hogy egyszer megsüsd, biztos ízlik majd a családodnak is :-)
TörlésÖrömmel látom, hogy elkészítetted a mákos zserbót. :) Igazán jól néz ki a sütőporos változatod, biztos vagyok benne, hogy isteni. További jó sütögetést kívánok! :)
VálaszTörlésKöszi szépen, örülök, hogy tetszik :-)
Törlés