2017. január 7., szombat

Töltelékes káposzta - kolbásszal, füstölt hússal, szalonnával



Egy finom töltelékes káposzta, ötvözve erdélyi módra és a magam módján - fűszerezve csomborral és egy kis kaporral, aztán sok paprikával, egy kis paradicsommal, szalonnával, füstölt hússal és kolbásszal. S mindez cserépedényben megsütve....
Nemcsak karácsonykor és télen, hanem az év bármely szakában jólesik egy tányérral belőle, de ilyenkor talán még jobban, mikor a mínuszok két jegyű számból állnak....



Hozzávalók a képen látott mennyiséghez, a káposztás tekercsekhez: 10 db savanyított káposztalevél, 30 dkg savanyított káposzta, 35 dkg darált hús, 10 dkg füstölt tarja, 1 tojás, 1 hagyma, 5 evőkanál rizs, 5-8 dkg füstölt csemege szalonna, só, a fűszerek: törött paprika, őrölt bors, szárított csombor,
az edény aljára: 6 szelet kolozsvári szalonna, pár füstölt comb darabka (mint a képen látható),
és a tetejére: néhány szelet füstölt kolbász, pár darab erős paprika és 1-2 kanálka sűrített paradicsom, felengedve vízzel.

Elkészítése:
A cserépedényt egy órával főzés előtt hideg vízbe beáztatjuk. 
A csemege szalonnát kis kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. A zsírjában megpároljuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a rizst is, amit kicsit pirítjuk még. Mindezt hozzákeverjük a darált húshoz és a kis kockákra vágott füstölt tarjához. Sózzuk, fűszerezzük, beleütjük a tojást is. Önthetünk hozzá 8-10 evőkanál vizet - amint elkeverjük, rögtön beszívja a hús, - akkor főlés közben a rizsnek lesz honnan felszívni a nedvességet, és lazább lesz a töltelékünk.
A káposztaleveleket kitesszük tányérokra, erősebb középső erét kivágjuk. Egyenletesen elosztjuk rajtuk a tölteléket, és felgöngyöljük. ITT, egy régebbi bejegyzésemben jól látszik, hogy hogy szoktam.
A cserépedény alját befedjük a kolozsvári szalonnával és a füstölt comb darabkákkal. Erre jönnek a göngyölt káposztás tekercsek. Megszórjuk csomborral. Betakarjuk a szálas káposztával, ezt is megszórhatjuk csomborral. Rátesszük a kolbász szeleteket, az erős paprikát, és teljesen színültig felöntjük a sűrített paradicsommal elkevert vízzel. Rátesszük az edény tetejét, és sütőbe tesszük. Kis lángon másfél-két óráig sütjük. Időközben pótolhatjuk az elfőtt vizet, és a végén, ha hígnak találjuk, kevés paprikás rántással besűríthetjük.
Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá, amit apróra vágott kaporral hintünk meg.

Az előkészületek

A töltelék a káposztaleveleken

Elkezdjük megtölteni a cseréptálat



Felöntve a paradicsomos vízzel, lehet sütni



21 megjegyzés:

  1. Jaj-jaj de fáj a szívem ezeket a képeket látva... Mostanság a belsőm sajnos tiltakozik bizonyos ételek ellen - és nem merek megrizikózni egy ilyen csodálatos adagot- hej, pedig de szeretem :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sajnálom, hogy ilyeneket nem ehetsz! Jobbulást!

      Törlés
  2. Holnap ebédre küldhetsz egy takartat, de ha nem ér ide időbe, akkor halászlevet fogok enni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ígérem, hogy ebédidőre odaér :-) de a halászlé is finom lesz!

      Törlés
  3. Nagyon guszta kiadós étel, jól bírható vele ez a cudar idő. De máskor is jöhet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Igen, ebben a nagy hidegben most is jólesne :-)

      Törlés
  4. Képzeld, imádom a töltött káposztát és meg sosem készítettem. + nagyon szeretek cserép tálban sütni - most is éppen libacomb sül benne ebédre - , így biztosan meg próbálkozom ezzel a recept tel. Itt az ideje átesni a tűzkeresztségen. 😀 A csombor helyettesíthető mással vagy el nem hagyható fűszer?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát akkor itt az ideje, hogy megpróbálkozz vele :-)
      Én is szeretek cserépedényben sütni, de mindig csak a téli időszakban. Hogy a csombor mással helyettesíthető-e, azt nem tudom, én mindig ezt teszem bele a káposztás ételekbe. Jellegzetes erdélyi fűszer, nagyon szeretem, szeretjük. Esetleg egy kevéske kakukkfűvel próbálkozhatsz, hisz ennek egyik népies elnevezése vadcsombor. És tényleg hasonló az ízük, csak a kakukkfű szerintem intenzívebb. De csak nagyon keveset tegyél bele, így elsőre, mert akkor hátha nem ízlik...

      Törlés
    2. A csombor=borsikafű, ugyanis a borsikafű népies neve a csombor. Én is teszek belőle mindig a savanyú káposztás ételekbe, de finom a gombás vagy paradicsomos ételekben is.

      Törlés
    3. Igen, a csombor és a borsikafű ugyanaz. Nagyon finom káposztás ételekbe.
      De ha nincs kéznél, enélkül is finom töltött káposztát lehet főzni, mert gyerekkoromban még nem használtuk a csombort, csak mára megszoktuk :-)

      Törlés
  5. Képeidet nézve igen éhes lettem! Bár karácsonyra csináltam töltött káposztát de szerintem most is tudnék belőle enni, nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, ilyen sokan vagytok, akiknek tetszik :-)

      Törlés
  6. Nagyon guszta, finom és tartalmas ünnepi fogás!

    VálaszTörlés
  7. Ez igen! Jól megadtad a módját! Nem mindennapi fogás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Szeretem füstölt húsokkal, szalonnával.... Nem kell sokat tenni bele, csak az íze kedvéért :-)

      Törlés
  8. Nálunk is készült töltött káposzta karácsonyra, nagy fazékkal! :-) De elfogyott, szeretjük!
    Nagyon jól néz ki a Te változatod, minden jó került bele. A csombor és kapor kötelező fűszere nálunk, meg paradicsomot is mindig teszek bele. Egyszer le kell fotózzam, hogy feltegyem a blogra, megörökíteni, hogyan tanultam Édesanyámtól, hogyan készítették mifelénk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! Én is várom, hogy nálatok milyen a töltött káposzta :-) hogy tanultad Édesanyádtól. Mert én is ahányszor főzöm - vagyis inkább sütöm - kicsit mindig más :-)

      Törlés
  9. Várjuk, fotózd le, írd le :) Nálam is volt karácsonykor, jó nagy fazékkal! :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon guszta! A töltött káposztát én is szeretem, karácsonykor nálunk is volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, biztos nálatok is nagyon finom volt :-)

      Törlés