Azért adtam ezt a nevet neki, mert a piacon is magyaros töpörtyűként árulták, amiből készült. Pirospaprikába volt forgatva, ezáltal nagyon ízletes volt, s a színe is szép gusztusos.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1+1 tojás a kenéshez, 1,5-2 dl kefir, 2,5 dkg élesztő, kevés tej, 18-20 dkg töpörtyű, só, bors és törött paprika.
Elkészítése:
A lisztben elkevertem a sót és a pirospaprikát, hozzáadtam a tojást, a kefirt, és a kevés tejben felfuttatott élesztőt. (Nem kell túl sok paprika, kb. egy kiskanálnyi. A hajtogatások és a kelesztés után "bepirosodik" a tészta.)
A jól kidolgozott tésztát kb. fél óráig meleg helyen kelesztettem. Közben a töpörtyűt ledaráltam, sóztam, borsoztam, és még egy kis paprikát is kevertem hozzá.
A tésztát téglalap alkura kinyújtottam, rákentem a töpörtyűkrémet, majd harmadolva hajtogattam. Először fentről le, majd lentről fel, ezután a bal harmadát felhajtottam a tészta tetejére, a jobb harmadát pedig a tészta alá. Ezt a műveletet fél óránként még kétszer megismételtem. Az utolsó hajtogatás után még fél óráig kelesztettem, majd két ujjnyi vastagra kisodortam. Éles késsel bevagdostam és kiszaggattam. Tepsibe tettem, megkentem tojással, kicsit még kelesztjük a tepsiben is, és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütöttem.
A tészta a rákent töpörtyűvel |
A tészta az első hajtogatás után... |
..és a harmadik után |
Tepsiben, sütés előtt |
Hű, milyen jó kis réteges pogácsák lettek. Nekem a pogácsák közül a legnagyobb kedvenc, én eddig csak bort meg rumot tettem a tésztájába, szoktak is dülöngélni tőle rendesen. Legközelebb ha sütök mindenképpen kipróbálom ezt a paprikás változatot, nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszönöm! Ha egy kicsit dülöngélnek nem baj, annál finomabb :-)
TörlésSok sikert hozzá, ha kipróbálod :-)
De nagyon szépek lettek! Nagymamám rengetegszer sütött és képzeld, én gyerekként baracklekvárral ettem.... :-))
VálaszTörlésKöszi! Hát kicsit furcsa lekvárral, de minden szokás dolga :-)
TörlésNagyon guszták, és érdekes ezzel a pirosas színnel. A pogácsák közül ez a férjem kedvence, mindig nyúz, hogy süssek. De nekem egy kicsit nehéz a gyomromnak, ezért ha sütök is, én nem nagyon eszek belőle.
VálaszTörlésKöszi Lívia! Ez a fajta nem annyira nehéz, mert nincs benne sok töpörtyű, és más zsiradék sem.
TörlésGyönyörű, réteges pogácsákat sütöttél! Nekem valamiért a hajtogatás nem megy, nem lesz ilyen szép réteges.
VálaszTörlésKöszönöm! Hát pedig a hajtogatás nagyon egyszerű, sok sikert hozzá a jövőben :-)
Törlés