2015. január 13., kedd

Újra itt a farsang, süssünk fánkot!


Újra eljött a farsangi időszak, s mi már a hétvégén fánkot ettünk . Most is, mint mindig, a fánkot a férjem sütötte, ami nagyon finom lett. 

A farsang hivatalosan január 6-tól, vízkereszttől kezdődik, és a húsvét vasárnapját megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart, húshagyó keddig, vagyis a másnapi hamvazó szerdáig.

Egy kis érdekesség a "torkos csütörtökről", mely egyre nagyobb "divatba" jön napjainkban:
A torkos csütörtök a farsang különleges napjainak egyike, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak is. Lényege, hogy - a közelgő nagyböjt előtt - ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket (pl. fánk), valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni. 
A fenti kis idézetet itt találtam, de ezen az oldalon egyebeket is olvashatunk a népszokásról....

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, kb. 2-3 dl tej, 3 tojássárgája, 5 dkg margarin, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál rum, tálaláshoz vaníliás porcukor, baracklekvár, rum.

Az élesztőt felfuttatjuk 1,5 dl langyos cukros tejben, majd összegyúrjuk a liszttel, a tojássárgájákkal, rummal és a margarinnal. Hólyagosra dagasztjuk, annyi langyos tejjel, hogy lágy tésztát kapjunk. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Ujjnyi vastagra kisodorjuk, kiszaggatjuk. Kiszúrhatjuk a közepét kis pogácsaszaggatóval, mint a képen is látszik, így a fánkok gyorsabban és jobban átsülnek. Ezután letakarva ismét pihentetjük 15-20 percig, majd bő forró olajban kisütjük. A fánkok alsó felét fedő alatt süssük, majd megfordítva már fedetlenül folytathatjuk a sütést. A fánkokat még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral, és rummal hígított baracklekvárral tálaljuk.
Jó mulatást!


8 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes a férjed, nagyon szépek lettek! :) Egyet-kettőt szívesen eltüntetnék. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük! Szívesen adnék, de sajnos elfogyott már :-)

      Törlés
  2. Milyen gusztusos fánkok, nagyon ügyes a férjed! :)
    Én csörögefánkot tervezek a hétvégére, már alig várom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük! A csörögefánkot is szeretjük, jó lenne az is sütni, még nincs is a blogomon :-)

      Törlés
  3. Húúú Katalin nagyon szépek, guszták a fánkok, nagyon ügyes a férjed. Én is tervezem a fánk sütést, de még van idő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Lívia! Jó sütést majd neked is! Még lehet hogy nálunk is lesz majd a közeljövőben :-)

      Törlés
  4. De jó lenne, sajnos nem vagyok jó fánksütő, anyukám szokta :) Katalin remélem jól vagy, minden rendbe veled. Puszillak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kati, jól vagyok, javulgatok, várom hogy elmúljon már a tél :-)
      Én sem vagyok nagy fánksütő, azért is nem én sütöm :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...