2015. január 4., vasárnap

Sült tarja lilahagyma lekvárral, mini répával és zöldborsóval


Az ünnepi asztalon - a tányéron....

Idei bejegyzéseimet a karácsonyi ünnepi ebédünkkel kezdtem....

Hozzávalók a húshoz: csont nélküli tarja egyben, füstölt kolbász, só, bors, sertéshúsukhoz való fűszerkeverék, zsír,
a körethez: rizs, zöldborsó, kicsi sárgarépák, só, nagyon kevés olaj,
a lilahagyma lekvárhoz: 4-5 nagyobb lila hagyma, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál cukor, őrölt bors, só, 1 dl vörösbor, 2 evőkanál olívaolaj (ha nincs, jó a napraforgó), egy-két csipet Panch Puran nevű indiai fűszerkeverék, de ha nincs, elég az édeskömény, a római kömény, a mustármag, ami könnyen beszerezhető.

Elkészítése
A húst célszerű előző nap megsütni. Ehhez a húst felszúrtam, megtöltöttem a kolbásszal, kívülről jól besóztam, fűszereztem, és zsírral vastagon kikent jénaiba fektetem. Kis vizet öntöttem alá, rátettem az üvegtál tetejét és sütőben készre sütöttem. Közben figyeltem, amikor kellett pótoltam az elpárolgott vizet. Másnap hidegen vékonyra felszeleteltem - akkor szépen lehet -, és mikróban megmelegítettem.
A rizst hagyományos módon megpároltam. 
A borsóhoz natúr borsókonzervet használtam, amit tálalás előtt csak megmelegítettem.
A kis sárgarépát (a piacon helyes kicsi répákat találtam, amik nagyon finomak, zsengék voltak) meghámoztam, teflonban nagyon kevés olajon kicsit pirítgattam, pár csepp vizet öntöttem alá, majd lefedve készre pároltam, de csak annyira, hogy a répa jó roppanós maradjon.
A lilahagyma lekvár készítését - vagy nevezhetjük csatninak - a hagyma felszeletelésével kezdtem, majd besóztam, állni hagytam. Közben a mézet felolvasztottam és a cukorral karamellizáltam. Hozzáadtam az olajat, a hagymát, a fűszerereket és bort, majd addig főztem, míg a hagyma meg nem puhult, és az egész lekvár állagú nem lett. A fűszerektől finom pikáns ízt kapott.

..és a tálon

A lilahagyma lekvár közelebbről



12 megjegyzés:

  1. Boldog Új Évet, Katalin! :) Nagyon finom ünnepi ebédetek volt; tarját még nem töltöttem, de miért ne, igazán jóízű lehet a kolbásszal! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka! Próbáld ki egyszer a tarját kolbásszal, finom, legalábbis mi szeretjük :-)
      BUÉK nektek is!

      Törlés
  2. nos életemben nem ettem lilahagyma lekvárt - de mivel szeretem a hagymát (sülve is nagyon) - ki fogom próbálni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Liliahagyma lekvárt még mi sem ettünk, ez volt ez első :-) Finom pikáns íze volt, bár lehet hogy egy kis almával lehetne lágyítani, akkor nem annyira tömény, és többet lehet enni belőle :-)

      Törlés
  3. BUÉK! Az ünnephez méltó, csodás ebédetek volt. Lilahagyma lekvárt még én sem ettem, de nagyon jól néz ki. :)

    VálaszTörlés
  4. Fejedelmi lakoma. Jó ötlet tarját tölteni a kolbásszal, karajjal én nem nagyon szeretem, nekem nagyon száraz, de így biztosan jó szaftos marad a hús. A köretek pedig ízben, színben nagyon jól passzolnak hozzá. Boldog új évet kívánok és sokkal szerencsésebbet, mint a tavalyi volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, és nektek is BUÉK! Mi nagyon szeretjük a kolbásszal töltött húsokat, finom ízt ad neki.

      Törlés
  5. Katalin nagyon guszta volt az ünnepi ételetek, és biztos finom is. Én is készítettem karácsonyra lilahagyma lekvárt, sült libacomb mellé, és nagyon finom volt. Úgy készítem mint Te, de én nem éreztem, hogy tömény lett volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Lívia! Ahol én láttam ezt a hagymalekvárt ott is libacomb mellé írta a recept :-) Biztos nagyon finom volt a tiétek is!

      Törlés