A négyféle fagyi egy kehelyben |
Nemrég egy hetet töltöttem Édesapámnál otthon, Mözsön. Nagyon jól és gyorsan teltek a napok, sokfelé jártunk, sütöttünk-főztünk, újdonságokat is. Többek között ezeket a fagyikat is készítettük, mellyel szeretnék Hankka blogszülinapi játékára jelentkezni. A karamelles fagyit valahol az interneten találtam, a többi saját ötletből született.
Jártunk a szomszédos Szekszárdon, voltam Tolnán a barátnőmnél, ahol lesétáltunk a Holt-Dunához. Elkísértük a mözsi énekkart az osztrák határ menti Jánossomorjára a JáKuGa Fesztiválra, ahol nagyon jó hangulatban zajlott az ünnepség. A hétvégén kirándultunk Sióagárd-Leányváron a pincefaluban, majd másnap a Gemenci erdőben. Ezeken a kirándulásokon készült képekből is töltöttem fel néhány képet. A JáKuGa Fesztiválról már látható egy sorozat, kis videóval a végén, itt a Mözsi séta blogomon. Édesapám kaktuszaiból pedig itt látható egy újabb sorozat.
Karamellfagyi |
A karamellfagyi hozzávalói: 10 dkg cukor, 2,5 dl tej, 2 dl tejszín, a díszítéshez apróra vágott birsalmasajt és mandula.
Elkészítése:
A cukrot karamellizáljuk, ha már jó színe van (ne legyen túl barna, mert akkor kesernyés íze lesz), felöntjük a a tejjel és lassú tűzön addig főzzük, míg a cukor elolvad. A tűzről levéve hideg vízbe állítjuk, ha kihűlt betesszük a hűtőbe 1-2 órára. 1 dl tejszínt felverünk habnak. A kihűlt karamellás tejbe beleöntünk 1 dl tejszínt és a felvert
tejszínhabot, jól összekeverjük és beleöntjük a fagylaltgépbe. Tálaláskor rászórjuk a mandula és birsalma darabkákat.
Eperfagyi |
Az eperfagyi hozzávalói: 20 dkg eper, fél dl tej, 2 dl tejszín, ízlés szerint porcukor.
Elkészítése:
Az epret leturmixoljuk a tejjel, hozzákeverjük a cukrot és a tejszínt, majd fagylaltgépbe töltjük. 20-25 perc múlva készül el. Tálaláskor a tetejét gyümölccsel díszíthetjük.
Joghurtos sárgabarackfagyi |
A sárgabarackfagyi hozzávalói: 20 dkg sárgabarack (már megtisztítva), ízlés szerint porcukor, 1,5 dl joghurt, 2 dl tejszín.
Elkészítése:
Az barackot a joghurttal leturmixoljuk, hozzákeverjük a cukrot és a tejszínt, majd fagylaltgépbe töltjük. 20-25 perc múlva készül el. Tálaláskor sárgabarack szeletekkel és citrom- vagy mentalevelekkel díszítjük.
Málnás citromfagyi |
A málnás citromfagyi hozzávalói: 1 tasak Dr.Oetker citromos fagyipor, ízlés szerint porcukor, kb. egy maroknyi málna, 2 dl tej.
Elkészítése:
A fagyiport elkeverjük a tejjel, majd hozzáadjuk a leturmixolt málnát és ízlés szerint egy kevés cukrot. Fagylaltgépbe töltjük, 20-25 perc múlva ez is elkészül. Tálaláskor pár szem málnát adhatunk hozzá.
A fagylaltgépbe való adagolás |
A karamellizált cukor |
A fagyik mindegyike elkészíthető habverővel is, ha nincs fagylaltgép.
Nyaralás Mözsön
Otthon a kert
Háttérben az üvegház, ahol a kaktuszok "laknak" |
Édesapám sok-sok kaktuszából egy-kettő..... |
Egy szép lepke a kertben, a fűszernövények virágain |
Séta a tolnai Holt-Dunánál
Szekszárd, a Prométheusz park a szoborral
A Mözsi Német Nemzetiségi Kórus szereplése Jánossomorján, 2013. július 13-án
A kórus tagjai, a szép mözsi népviseletben |
A Mözsi Német Nemzetiségi Kórus énekel, akik nagy sikert arattak |
Közben egy kis táncra is volt alkalmuk |
Régi tűzoltóeszközök.... |
...és a pálinkák a kirakodóvásáron |
Sióagárd-Leányvár, a pincefalu
A Margit pince |
Kilátás a szőlőhegyről |
Présházak sora |
Kirándulás Gemencben
A Bárányfoki tanösvény mentén lévő állóvíz, a Holt-Sió, melyet beborít a zöld békanyál |
Szerencsénk volt láttunk vaddisznókat is, bár csak messziről |
A Holt-Sió Keselyüsnél.... |
...és egy szitakötő ugyanitt |
Katalin, csodásak a fagyik, egyszerre négyféle, hm... de jó lenne:)
VálaszTörlésJó volt látni téged a fotókon:) Sok szép helyen jártatok, a fotóid is csodűsak:)
Ne is beszélve édesapád kertjéről és a kaktuszok virágairól, csodaszépek, biztos nagy szeretettel gondozza, ápolja őket.
Katalin, nagyon megörültem végig nézni a gzönyötü fotóidat, főleg a négyfajta fagyikat...csorog a nyálam, annyir megkivántam mind a négyet. A kedvencem a málna, és a karamell!
VálaszTörlésA táj képeid nagyon szépek, a kaktusz virágok valami csodásak. A Margit pincében szivesen be látogatnák, biztos jó bort árulnak ott. Minden fotó kitünő!
Jobbnál jobbak ezek a fincsi fagyik, ne is tudnék választani! :) Köszönöm, hogy játszol velem! :) Csodás helyeken jártatok, jó volt a képeket nézegetni! :)
VálaszTörlésKöszi lányok! Majdnem minden nap újabb fagyit készítettünk, persze nem ettük meg mindjárt mindet :) mentek a fagyasztóba.
VálaszTörlésÉdesapám már vagy 50 éve gyűjti a kaktuszokat, rengeteg van neki, és szépen virágoznak is.
A Margit pincét belülről sajnos nem látogattuk meg, pedig biztosan finomak a borok benne :)
De szép a kertetek, gyönyörű fotókat készítettél, olyan jó volt nézegetni.
VálaszTörlésPersze a fagyik is szuperek, egyik finomabb lehet, mint a másik... :P
Jó kis kirándulásokon vettél részt!
VálaszTörlésMint mindig, most is szép fotókat készítettél. Nekem a Holt-Duna a legkedvesebb, nálunk is van a Dunának egy holt ága, a Kisduna.
A mözsi népviselet nagyon szép, kár hogy már kivész ez az öltözet is.
Apukád kaktuszait már tavaly is megcsodáltam, hangulatos a kertje is.
Én most a karamellfagyit választanám, meg is nézem mégegyszer! :)
Mennyi étvágygerjesztő fagyi, meg szép kaktusz! Jó volt végignézni a képeket!
VálaszTörlés