2013. július 18., csütörtök

Házi készítésű fagyik: karamell, eper, joghurtos sárgabarack, málnás citrom - és nyaralás Mözsön


A négyféle fagyi egy kehelyben

Nemrég egy hetet töltöttem Édesapámnál otthon, Mözsön. Nagyon jól és gyorsan teltek a napok, sokfelé jártunk, sütöttünk-főztünk, újdonságokat is. Többek között ezeket a fagyikat is készítettük, mellyel szeretnék Hankka blogszülinapi játékára jelentkezni. A karamelles fagyit valahol az interneten találtam, a többi saját ötletből született. 
Jártunk a szomszédos Szekszárdon, voltam Tolnán a barátnőmnél, ahol lesétáltunk a Holt-Dunához. Elkísértük a mözsi énekkart az osztrák határ menti Jánossomorjára a JáKuGa Fesztiválra, ahol nagyon jó hangulatban zajlott az ünnepség. A hétvégén kirándultunk Sióagárd-Leányváron a pincefaluban, majd másnap a Gemenci erdőben. Ezeken a kirándulásokon készült képekből is töltöttem fel néhány képet. A JáKuGa Fesztiválról már látható egy sorozat, kis videóval a végén, itt a Mözsi séta blogomon.  Édesapám kaktuszaiból pedig itt látható egy újabb sorozat.


Karamellfagyi

A karamellfagyi hozzávalói: 10 dkg cukor, 2,5 dl tej, 2 dl tejszín, a díszítéshez apróra vágott birsalmasajt és mandula.

Elkészítése:
A cukrot karamellizáljuk, ha már jó színe van (ne legyen túl barna, mert akkor kesernyés íze lesz), felöntjük a a tejjel és lassú tűzön addig főzzük, míg a cukor elolvad. A tűzről levéve hideg vízbe állítjuk, ha kihűlt betesszük a hűtőbe 1-2 órára. 1 dl tejszínt felverünk habnak. A kihűlt karamellás tejbe beleöntünk 1 dl tejszínt és a felvert tejszínhabot, jól összekeverjük és beleöntjük a fagylaltgépbe. Tálaláskor rászórjuk a mandula és birsalma darabkákat.


Eperfagyi

Az eperfagyi hozzávalói: 20 dkg eper, fél dl tej, 2 dl tejszín, ízlés szerint porcukor.

Elkészítése:
Az epret leturmixoljuk a tejjel, hozzákeverjük a cukrot és a tejszínt, majd fagylaltgépbe töltjük. 20-25 perc múlva készül el. Tálaláskor a tetejét gyümölccsel díszíthetjük.


Joghurtos sárgabarackfagyi

A sárgabarackfagyi hozzávalói: 20 dkg sárgabarack (már megtisztítva), ízlés szerint porcukor, 1,5 dl joghurt, 2 dl tejszín.

Elkészítése:
Az barackot a joghurttal leturmixoljuk, hozzákeverjük a cukrot és a tejszínt, majd fagylaltgépbe töltjük. 20-25 perc múlva készül el. Tálaláskor sárgabarack szeletekkel és citrom- vagy mentalevelekkel díszítjük.


Málnás citromfagyi

A málnás citromfagyi hozzávalói: 1 tasak Dr.Oetker citromos fagyipor, ízlés szerint porcukor, kb. egy maroknyi málna, 2 dl tej.

Elkészítése:
A fagyiport elkeverjük a tejjel, majd hozzáadjuk a leturmixolt málnát és ízlés szerint egy kevés cukrot. Fagylaltgépbe töltjük, 20-25 perc múlva ez is elkészül. Tálaláskor pár szem málnát adhatunk hozzá.


A fagylaltgépbe való adagolás

A karamellizált cukor

 

A fagyik mindegyike elkészíthető habverővel is, ha nincs fagylaltgép.


Nyaralás Mözsön

Otthon a kert


Háttérben az üvegház, ahol a kaktuszok "laknak"

Édesapám sok-sok kaktuszából egy-kettő.....


Egy szép lepke a kertben, a fűszernövények virágain


Séta a tolnai Holt-Dunánál






Szekszárd, a Prométheusz park a szoborral



A Mözsi Német Nemzetiségi Kórus szereplése Jánossomorján, 2013. július 13-án

A kórus tagjai, a szép mözsi népviseletben

A Mözsi Német Nemzetiségi Kórus énekel, akik nagy sikert arattak

Közben egy kis táncra is volt alkalmuk

Régi tűzoltóeszközök....

...és a pálinkák a kirakodóvásáron


Sióagárd-Leányvár, a pincefalu

A Margit pince


Kilátás a szőlőhegyről

Présházak sora


Kirándulás Gemencben

A Bárányfoki tanösvény mentén lévő állóvíz, a Holt-Sió, melyet beborít a zöld békanyál

Szerencsénk volt láttunk vaddisznókat is, bár csak messziről

A Holt-Sió Keselyüsnél....

...és egy szitakötő ugyanitt




7 megjegyzés:

  1. Katalin, csodásak a fagyik, egyszerre négyféle, hm... de jó lenne:)
    Jó volt látni téged a fotókon:) Sok szép helyen jártatok, a fotóid is csodűsak:)
    Ne is beszélve édesapád kertjéről és a kaktuszok virágairól, csodaszépek, biztos nagy szeretettel gondozza, ápolja őket.

    VálaszTörlés
  2. Katalin, nagyon megörültem végig nézni a gzönyötü fotóidat, főleg a négyfajta fagyikat...csorog a nyálam, annyir megkivántam mind a négyet. A kedvencem a málna, és a karamell!

    A táj képeid nagyon szépek, a kaktusz virágok valami csodásak. A Margit pincében szivesen be látogatnák, biztos jó bort árulnak ott. Minden fotó kitünő!

    VálaszTörlés
  3. Jobbnál jobbak ezek a fincsi fagyik, ne is tudnék választani! :) Köszönöm, hogy játszol velem! :) Csodás helyeken jártatok, jó volt a képeket nézegetni! :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi lányok! Majdnem minden nap újabb fagyit készítettünk, persze nem ettük meg mindjárt mindet :) mentek a fagyasztóba.
    Édesapám már vagy 50 éve gyűjti a kaktuszokat, rengeteg van neki, és szépen virágoznak is.
    A Margit pincét belülről sajnos nem látogattuk meg, pedig biztosan finomak a borok benne :)

    VálaszTörlés
  5. De szép a kertetek, gyönyörű fotókat készítettél, olyan jó volt nézegetni.
    Persze a fagyik is szuperek, egyik finomabb lehet, mint a másik... :P

    VálaszTörlés
  6. Jó kis kirándulásokon vettél részt!
    Mint mindig, most is szép fotókat készítettél. Nekem a Holt-Duna a legkedvesebb, nálunk is van a Dunának egy holt ága, a Kisduna.
    A mözsi népviselet nagyon szép, kár hogy már kivész ez az öltözet is.
    Apukád kaktuszait már tavaly is megcsodáltam, hangulatos a kertje is.
    Én most a karamellfagyit választanám, meg is nézem mégegyszer! :)

    VálaszTörlés
  7. Mennyi étvágygerjesztő fagyi, meg szép kaktusz! Jó volt végignézni a képeket!

    VálaszTörlés