2012. december 21., péntek

Kókuszos-nugátos és csokoládés desszertek


A kókusz bevonatú desszertek

A kókuszos desszertek, egyik félbevágva....

A kétféle desszert belül azonos, csak az egyiket fehér csokis és kókuszos, a másik barna csokis bevonatúra készítettem. Mindkettő nugátos és kókuszos belül, egy-egy szem mogyoróval.

Hozzávalók a kókuszos-nugátos golyókhoz: 
a külső nugátréteghez: mogyorós nugát (15 dkg darált bokormogyoró, 15 dkg csokoládé, 10 dkg cukor, ebből elég nagy mennyiség lesz), néhány darab darabosra zúzott háztartási keksz, kevés tej vagy befőttlé, esetleg még kakaó, 
a belső kis kókuszos golyóhoz: (sajnos nem mértem, "rögtönözve készültek", így nem tudok mennyiségeket írni) kb. azonos súlyú margarin és kókuszreszelék, ízlés szerint cukor, vaníliás cukor, darált babapiskóta vagy háztartási keksz, esetleg tej,
a közepébe: egy, vagy egy fél szem mogyoró, vagy mandula, 
a bevonathoz: fehér csokoládé és kókuszreszelék.

Elkészítése:
Először a nugátot készítettem el. A ledarált mogyorót és a gőz fölött felolvasztott csokit a cukorral összekevertem, majd hozzáadtam a húsklopfolóval összezúzott kekszet és egy kevés tejjel összegyúrtam. 
A belső kis golyókhoz a kókuszt elkevertem a lágy margarinnal és cukorral, ehhez is adtam darált kekszet és szintén összegyúrtam. Kis golyókat formáltam belőle, belülre egy fél szem mogyorót tettem, majd a nugátos masszával körbevontam. Hűtőbe tettem, hogy kissé lehűljenek a csokimázazás előtt.
A fehér csokit gőz felett felolvasztottam, meghempergettem benne a golyókat, majd kókusszal megszórtam, és alufóliára sorakoztattam őket.

A csokis bevonatú golyók

Hozzávalók a csokis bevonatú golyókhoz: barna és fehér csokoládé.

Elkészítése:
Ugyanúgy készülnek mint az előzőek, csak nem fehér, hanem barna olvasztott csokoládéba mártogattam őket, majd mikor a csoki megszilárdult rajtuk, fehér csokival mintát "rajzoltam" rájuk, több-kevesebb sikerrel, de ízre ugyanolyan finomak....

A belső kókuszos kis golyók

A nugátos bevonat a kókuszos golyókon

A csokiba való mártogatás után



6 megjegyzés:

  1. Jaj, de guszta, "ennivaló" bonbonokat készítettél! Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  2. Mindegyik csodás, gyerekkoromban nagyon szerettem az ilyeneket:) Kettévágva is nagyon guszta.

    VálaszTörlés
  3. Olyan szépek a fotók, igazi téli hangulatúak, nagyon tetszik. A golyócskák pedig finomságosak lehetnek.

    VálaszTörlés
  4. Marisz, Trollanyu, Gabriella, köszönöm.....

    VálaszTörlés
  5. Szívesen megkóstolnék most párat belőlük! Olyan csábítóak! :)

    VálaszTörlés