2012. december 16., vasárnap

Gesztenyés patkó


A gesztenyés patkó tésztája és az elkészítése nagyban hasonlít a bejglijéhez, csak a formája és a tölteléke más, de ugyanolyan finom.....

Hozzávalók 2 tekercshez: 25 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, 12-13 dkg margarin, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, egy 5 dkg-os élesztő 1/4-e, 1-2 evőkanál tejföl, 2 x 25 dkg fagyasztott gesztenyepüré, ha nem cukrozott, akkor még cukor is, rum, kevés tej, kb. 2-2 maroknyi mazsola és cukrozott (kandírozott) citrushéj (narancs és citrom vegyesen), a teteje lekenéséhez 1 tojás.

A lisztben elkevertem a cukrot, a margarint, a tojást, a reszelt citromhéjat, belemorzsoltam az élesztőt, és annyi tejfölt adtam hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Kétfelé vágtam, majd pihentetés nélkül kisodortam. A két adag gesztenyepürét külön-külön kikevertem a rummal és a tejjel - mivel cukrozott volt, így további cukrot nem adtam hozzá -, beleszórtam a mazsolát, majd mindkét kisodort lapra rásimítottam egy-egy gesztenyés masszát.  Tetejére szórtam a cukrozott narancs- és citromhéjat, feltekertem mint a bejglit, patkó alakúra hajlítottam, és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Megkentem tojással, ezután hideg helyen (pl. erkély) pihentettem fél órát, majd még kétszer megismételtem a tojással való lekenést. Az utolsó kenés után vastag tűvel megszúrkodtam, és előmelegített sütőbe tettem, ahol kezdetben közepes, majd mérsékelt lángon megsütöttem. Tetejét megszórtam porcukorral, és csak akkor szeleteltem fel, mikor már kihűlt.
A bejglihez hasonlóan jól tűri a fagyasztást, így már jóval az ünnepek előtt elkészíthető, és karácsonykor olyan lesz, mintha frissen sült volna ki.....

A kisodort tészta, rajta a gesztenyés töltelék

Feltekerve és háromszor megkenve tojással

Már az asztalon, de még egyben.....

...majd felszeletelve

Végül egy közelebbi kép a háttérben lévő asztali díszről,
mely szintén saját készítésű....


11 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, és nagyon finom lehet!
    Azt hiszem, elfogadom az ötletedet és előredolgozok, majd lefagyasztom a bejgliket.

    VálaszTörlés
  2. Katalin, ez csodaszép, bár én a gesztenyéért nem vagyok oda, de azért megkóstólnám, olyan szép:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik ez a recept, és nagyon szép a kalács is (vagyis a patkó). :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép patkót sütöttél, és ezzel a gesztenyés töltelékkel nagyon finom lehet. Én is leszoktam fagyasztani a bejglit, és amikor előveszem talán még finomabb is. Az asztali díszed is nagyon kis mutatós.

    VálaszTörlés
  5. Finom, gazdag a tölteléke. Nagyon szép lett, és olyan kellemesen karácsonyi hangulatú a fotó. Átmelengette a szívemet. :)

    VálaszTörlés
  6. A formáját leszámítva tényleg olyan, mint a bejgli, nagyon-nagyon guszta! :) Nagyon aranyos az asztali díszetek is, ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
  7. Köszi lányok mindenkinek a szép sorokat....

    VálaszTörlés
  8. Kedves Katalin, nagyon tetszik nekünk is a te csodálatos gesztenyés patkód! Nagyon finom lehet :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon tetszik a recepted! Még nem ettem gesztenyetöltelékes bejglit. Most nagyon felkeltetted az érdeklődésemet, pedig nem is terveztem bejgli sütését!

    VálaszTörlés
  10. Katalin! Nagyon tetszik a blogod, és az a sok - sok finomság, és szépség amit nálad találtam.

    VálaszTörlés
  11. Judit és Corina, köszönöm, hogy ilyen távolról is figyelitek a blogomat...
    Gerdi köszi, próbálj ki egy kis tekercset. Ha szeretitek a gesztenyés sütiket, biztos ízlene...
    Lili, örülök, hogy neked is tetszik a "főztöm", köszönöm a bejelentkezésedet....

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...