2012. december 8., szombat

Gyömbéres mézeskalács és szilvalekváros mézes puszedli

A mézeskalács szívek, csillagok, virágok....

Az első kisült adag már a fémdobozban

A szilvalekváros mézes puszedlik

Elkészült az első adag idei mézesem, mert ugye nincs karácsony mézes nélkül

Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 12-13 dkg cukor, 8 dkg méz, 7-8 dkg vaj, 1 evőkanál mézeskalácsfűszer-keverék, ízléstől függően kb. másél-két mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 tojás + 1 a kenéshez, 1 kisebb citrom, 1 púpozott mokkáskanál szódabikarbóna.
A tetejére aszalt sárgabarack, aszalt vörösáfonya, földimogyoró, héjnélküli tökmag, mandula, mazsola,  kandírozott gyömbér, birsalmasajt (ezeket használtam most), de tehetünk rá különféle cukrozott citrushéjat, mogyorót, vagy bármit ami finom és amit szeretünk.....

A mézet a vajjal felforrósítottam. A cukrot kikevertem a tojással és 1-2 evőkanál citromlével, majd hozzáadtam a mézes keveréket. Apránként hozzákevertem a lisztet, a benne elkevert szódabikarbónával, a citrom reszelt héját és a fűszereket. Hideg helyen pihentettem egy éjszakát. Vékonyra kinyújtottam, kiszaggattam, megkentem tojással, kidíszítettem a különféle hozzávalókkal. Előmelegített sütőben kb. 7-8 perc alatt sülnek meg. Még langyosan jól zárható fémdobozba tettem, így sokáig eláll, és puha marad, míg el nem fogy.
Kísérletképpen egy kevés puszedlit is készítettem. Ehhez bögre méretű kerek lapokat szaggattam, közepükbe egy-egy kiskanál szilvalekvárt tettem, melyet körbecsomagoltam a tésztával, vagyis gombócot formáztam belőle. Megkentem tojással, és szorosan egymás mellé tett mandulaszeletekkel borítottam be, melyek a sütőben a tészta dagadása következtében eltávolodtak egymástól. Ez is finom puha lett, és szintén fémdobozba tettem, már ameddig volt belőle.....

A díszítés hozzávalói fentről jobbra: aszalt sárgabarack, aszalt pirosáfonya,
földimogyoró, héjnélküli tökmag, mandula, mazsola,
középen kandírozott gyömbér, alatta birsalmasajt

A kiszaggatott és feldíszített mézesek, sütés előtt

12 megjegyzés:

  1. Csodálatosak!! Akár karácsonyfára aggatva is meseszépek lehetnek! Nagyon gondolkodóba ejtettél most...milyen recept alapján csináljam a karácsonyi mézeseket? :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon helyeskék lettek, és tetszik a szilvalekváros puszedli is, biztosan finom! :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm mindenkinek! Szeretem ezt a fajtát sütni, mert finom és végig puha marad, míg el nem fogy.... :)

    VálaszTörlés
  4. De szépre díszítetted őket! Már a látványa csábító:-)

    VálaszTörlés
  5. Csodaszépek lettek, olyanok, mintha egy meseház kellékei lennének:) Olyan szépek, sajnálnám megenni.

    VálaszTörlés
  6. Lilla, Gerdi, köszi.
    Trollanyu köszi, mi eszegetjük őket, alig van már belőle :) Karácsonyra új adagot kell sütnöm...

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépségesen feldíszítetted ezeket a mézesek, öröm még nézni is őket.

    VálaszTörlés
  8. Hú ezt lopom!! Az aszalt gyümölcsös és mandulás most jól jönne! :)

    VálaszTörlés
  9. Gizi, Barbi, köszi! Próbáljátok ki nyugodtan, régóta ez a recept szerint sütöm, nagyon bevált nálam....

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...