2012. június 25., hétfő

Feketeribizli szörp



Hozzávalók: 1 kg ribizlihez kb. 1,8-2 liter víz,  1-1,1 kg (vagy ízlés szerinti) cukor, 2 csapott kiskanál borkősav, szalicil.

Elkészítése:
A ribizlit megmostam, megtisztítottam, majd a víz felével megfőztem, de csak annyira, hogy a szemek kicsit megpuhuljanak. Ezután lepasszíroztam, majd a "törkölyhöz" hozzáöntöttem a víz megmaradt részét, és még egyszer feltettem főni, de most már csak annyi ideig, hogy az egész kicsit átmelegedjen. Ezután még egyszer átpasszíroztam, hozzáadtam a cukrot, de először csak kevesebbet, aztán kóstoltam, hogy mennyi kell még. Amikor elkezdet forrni, már csak takaréklángra tettem, hozzákevertem a borkősavat, és forrón üvegekbe töltöttem. Tetejére késhegynyi szalicilt tetem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Nagyon finom, jellegzetes ízű, ásványvízzel vagy szódával hígítva kitűnő üdítőital.
A feketeribizli magas pektintartalma miatt erősen sűrűsödik, ezért hígítottam ennyire. Ezt már évekkel ezelőtt - mikor először készítettem - tapasztaltam, hogy a kihűlt szörp szinte lekvár sűrűségű lett. Állítólag szintén a pektintartalmának köszönhetően főzés közben sem veszít sokat a magas C vitamin tartalmából.




11 megjegyzés:

  1. irígykedem, hogy van annyi amiből szörpöt készíthetsz.
    nagyon szeretem, de sajna nekünk nincs.

    VálaszTörlés
  2. Ó, ez biztos nagyon finom!! Imádom a házi szörpöket!!! :P

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó kis ötlet, lehet ki is fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  4. Épp tegnap fedeztem fel, hogy anyukámék kertjében van egy bokor feketeribizli is. Úgy látom, újabb látogatást teszek náluk feketeribizli ügyben, ugyanis nagyon tetszik ez a szörp, nagyon fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű és micsoda vitamin bomba lehet. Nálunk nem tartana sokáig:)

    VálaszTörlés
  6. Köszi mindnyájatoknak. Próbáljátok ki, ha van miből :)

    VálaszTörlés
  7. En gyerek koromtol imadtam ezeket a ribizlis szorpoket, szoda vizzel fel futtatva...de mar nagyon regen nem idtam hazilag keszitve. Milyen guszta, es frissito!

    VálaszTörlés
  8. Nekünk 40 bokor fekete ribizli van most kezdjük szedni szörpnek s bort szeretnénk készíteni belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép termés lehet ezen a sok bokron. Sok sikert a szörphöz és a borhoz is :-)

      Törlés
    2. Ma este elkezdtem szedni, 4 bokorról 6,60 kg ribizli termés jött le ,remélem jó termés lesz az idén mivel a családi házat amit most vettünk vele kaptuk a ribizlit meg 7 db körtefát amik roskadásig vannak körtével.

      Törlés
    3. Ez szép termés :-) aztán jön még a körte is... nagyon jó!
      Azt szeretném megkérdezni, hogy a fekete ribizli bort hogy csinálod?

      Törlés