2011. december 4., vasárnap

Kókuszgolyó és különféle csokigolyók - Advent második vasárnapjára


A kókuszgolyók és a különféle csokigolyók 

Az összes fajta golyó egy tálon

A kókuszgolyó már régi kedvencünk, innen jött az ihlet, hogy darált keksz vagy babapiskóta alapból más ízesítésű csokigolyókat is készíthetnék. Az ötleteim gyorsan szaporodtak, így elkészítettem néhány változatot.

Kókuszgolyók


A kókuszgolyók hozzávalói: 20 dkg keksz, 4-5 kiskanál keserű kakaópor, 13-15 dkg kókuszreszelék, 15 dkg porcukor, vagy ízlés szerint, 5 dkg vaj, rum, tej, befőtt rumos meggy.

Elkészítése:
A kekszet ledaráljuk, a kókuszreszelékből félreteszünk annyit, amibe majd behempergetjük a golyókat, a többit hozzákeverjük a kekszhez, valamint hozzáadjuk a kakaót, a cukrot, a lágy vajat, ízlés szerint rumot, valamint annyi tejet - vagy a befőtt levéből -, hogy jól gyúrható masszát kapjunk. Golyókat formázunk belőle, közepébe egy szem meggyet teszünk, és a maradék kókuszba hempergetjük.


Mézeskalácsgolyók


Innentől mennyiségeket nem írok, mivel nem is mértem, és ki-ki ízlése vagy fantáziája szerint változtathatja is a hozzávalókat.
A mézeskalácsgolyók hozzávalói: darált keksz vagy babapiskóta, porcukor, kevés kakaópor, citrom héja és/vagy leve, apróra vágott mazsola és birsalmasajt, kevés vaj, mézeskalács fűszerkeverék, tej, a bevonáshoz fehér és barna csokoládé, kevés olaj, díszítéshez színes tortadara.

Elkészítése:
Elkészítése - valamint a többi alábbi csokigolyóé is - hasonló a kókuszgolyóéhoz, az összes hozzávalót jól összegyúrjuk, golyókat formálunk, tetszőlegesen bevonjuk és kidíszítjük. A csokoládé olvasztását mindig úgy végezzük, hogy egy nagyobb, vízzel telet lábosba tegyünk egy kisebb lábost, amibe tördeljük a csokit, és így olvasszuk fel, de vigyázzunk, hogy a víz ne forrjon fel teljesen, mert a nagy hőtől a csoki összeugrik. Hamar megolvad, mert alacsony az olvadáspontja. És egy kevés olajat vagy vajat is tegyünk bele, attól fényesebb lesz.


Mogyorókrémes csokigolyók


A mogyorókrémes csokigolyók hozzávalói: darált keksz, nutella, olvasztott csokoládé,
a bevonáshoz: csokoládé és olaj vagy vaj, a díszítéshez csokoládé tortadara. Mivel a nutella édes, cukor nem szükséges hozzá.

Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk, golyókat formálunk belőle, olvasztott csokoládéba mártjuk és a tortadarával megszórjuk.

Marcipános csokigolyók


A marcipános csokigolyók hozzávalói: darált keksz vagy babapiskóta, kakaó vagy olvasztott csokoládé, rum, porcukor, esetleg pár csepp mandulaaroma, tej, a bevonáshoz fehér és barna csokoládé, olaj vagy vaj, szeletelt mandula, a közepére vagy házilag készített marcipán, vagy készen vásárolt marcipán rúd.

Elkészítése:
A hozzávalókból elkészítjük a tésztát, a közepébe egy darabka marcipánból kerek kis golyót formálunk, a kakaós masszával körbeburkoljuk, olvasztott csokoládéval bevonjuk, és a mandulaszeletekkel kidíszítjük.


Diós-narancsos golyók


A diós-narancsos golyók hozzávalói: babapiskóta, olvasztott csokoládé, pirított darált dió, kis darabokra vágott narancs befőtt és a levéből is, ha nem elég édes, akkor még porcukor, kívülre keserű kakaópor és porcukor.

Elkészítése:
A hozzávalókból golyókat formálunk, majd porcukorba, illetve kakaóporba hempergetjük.

Kókuszos-nugátos golyók, melyek a fenti tálon nem szerepelnek

A kókusz bevonatú desszertek

A kókuszos desszertek, egyik félbevágva....

A kétféle desszert belül azonos, csak az egyiket fehér csokis és kókuszos, a másik barna csokis bevonatúra készítettem. Mindkettő nugátos és kókuszos belül, egy-egy szem mogyoróval.

Hozzávalók a kókuszos-nugátos golyókhoz: 
a külső nugátréteghez: mogyorós nugát (15 dkg darált bokormogyoró, 15 dkg csokoládé, 10 dkg cukor, ebből elég nagy mennyiség lesz), néhány darab darabosra zúzott háztartási keksz, kevés tej vagy befőttlé, esetleg még kakaó, 
a belső kis kókuszos golyóhoz (sajnos nem mértem, "rögtönözve készültek", így nem tudok mennyiségeket írni) kb. azonos súlyú margarin és kókuszreszelék, ízlés szerint cukor, vaníliás cukor, darált babapiskóta vagy háztartási keksz, esetleg tej,
a közepébe egy, vagy egy fél szem mogyoró, vagy mandula, 
a bevonathoz fehér csokoládé és kókuszreszelék.

Elkészítése:
Először a nugátot készítettem el. A ledarált mogyorót és a gőz fölött felolvasztott csokit a cukorral összekevertem, majd hozzáadtam a húsklopfolóval összezúzott kekszet és egy kevés tejjel összegyúrtam. 
A belső kis golyókhoz a kókuszt elkevertem a lágy margarinnal és cukorral, ehhez is adtam darált kekszet és szintén összegyúrtam. Kis golyókat formáltam belőle, belülre egy fél szem mogyorót tettem, majd a nugátos masszával körbevontam. Hűtőbe tettem, hogy kissé lehűljenek a csokimázazás előtt.
A fehér csokit gőz felett felolvasztottam, meghempergettem benne a golyókat, majd kókusszal megszórtam, és alufóliára sorakoztattam őket.

A csokis bevonatú golyók

Hozzávalók a csokis bevonatú golyókhoz: barna és fehér csokoládé.

Elkészítése:
Ugyanúgy készülnek mint az előzőek, csak nem fehér, hanem barna olvasztott csokoládéba mártogattam őket, majd mikor a csoki megszilárdult rajtuk, fehér csokival mintát "rajzoltam" rájuk, több-kevesebb sikerrel, de ízre ugyanolyan finomak....

A belső kókuszos kis golyók

A nugátos bevonat a kókuszos golyókon

A csokiba való mártogatás után



Égjenek a gyertyák Advent második vasárnapján mindazokért, akik már soha nem lehetnek velünk ....



9 megjegyzés:

  1. Ellentétben szokásommal, viszem, pedig édesség! Csakháthogy ez az, amit édesanyám is készített, és nem tudtam eddig, hogyan és miből...
    Kösz! Karácsonyra lesz!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű és finom repertoár!!!! Köszönöm! :) Csodás tálaló tálad van!!!

    VálaszTörlés
  3. Hűha, micsoda választék!:O
    Csodásak lehetnek! Mintha Vianne Rocher vitrinjéből léptek volna elő!:)

    VálaszTörlés
  4. Tényleg nagyon belelendültél. Tetszenek egytől-egyig. :)

    VálaszTörlés
  5. Mindegyik szuper, nem tudnék választani, így végig kellene kóstolni mindet:) De nagyon jó ötletet adtál, mert ezt a kislányom is meg tudja csinálni, kis segítséggel, lesz elfoglaltsága:)

    VálaszTörlés
  6. Katalin, ne haragudj, hogy csak most értem oda, hogy a képkerettel kapcsolatosan válaszoljak:tehát: bemész a Tervezésbe-onnan Sablontervezőbe-onnan Speciális címszóra kattintasz, azon belül a képekre kattintasz, és ott oldalt a színeknél be lehet állítani. Remélem érthető voltam:)

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm mindannyiotoknak a sok szép megjegyzést.
    Kati neked pedig a képkeretezéssel kapcsolatos válaszodat, már meg is találtam, hogy hogy kell csinálni.

    VálaszTörlés
  8. Szia Kató! Szuper jók! Nagyon jó ötleteid vannak:-) Mennyire kell kihűteni az olvasztott csokit a mártogatáshoz a végén, hogy még szép legyen? Csak beledobod a csokimasszába őket, aztán kiveszed? Mire teszed száradni? Emilben megírnád nekem? Köszi, puszi: Ági

    VálaszTörlés