2020. november 30., hétfő

Sütőtök lekvár




Apukám főzte ezt a finom, pikáns, télies ízvilágú fűszeres sütőtök lekvárt, és ő fényképezte is. 
Idén szépen termett a kertjében, igaz egész nyáron sokat dolgozott is vele. Az egyik szép nagy tököt áldozta fel erre a kísérletre, ami nagyon jól sikerült.
Most már tényleg el lehet mondani, hogy befőzni nem csak nyáron lehet, hanem januártól decemberig......

Hozzávalók: 4 kg nyers sütőtök, 4 db alma, 3 db narancs, 2 db citrom, 60 dkg cukor, 1 evőkanál őrölt gyömbér, 1-1 kiskanál őrölt szerecsendió és ánizs, fahéj, kb. 6 cm hosszú rudacska, pár szem szegfűszeg, 1 zacskó dzsemfix, 
a tetejére: szalicil.

Elkészítése:
A sütőtököt meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk és összedaraboljuk. Az almával ugyanígy járunk el. Felöntjük vízzel, és együtt puhára főzzük.
Mikor megfőtt botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a feldarabolt narancsot, a citromok levét, a fűszereket és a cukrot. Forrásig felfőzzük, majd még 15-20 percig főzzük. Ekkor hozzáöntjük a dzsemfixet, és kb. 4-5 percig erős főzés után üvegekbe töltjük, tetejükre késhegynyi szalicilt szórunk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

A hozzávalók

A tök és az alma összedarabolása

Kezdhetjük főzni



12 megjegyzés:

  1. Apukád nagyon ügyes de nem csak kertésznek szakácsnak is ! Nagyon finom lehet ez a lekvár !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, Apukám nevében is! Én még nem kóstoltam, de biztos nagyon finom 😁.

      Törlés
  2. Szoktam én is készíteni, szeretem az ízvilágát. Csodás színe lett és a keleties fűszerekkel biztosan különleges is. Isten áldja meg drága Apukádat, megtermelte, befőzte és még le is fotózta. Nagyon ügyes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönjük Nea a kedves szavaidat! Már alig várom, hogy én is megkóstolhassam, de úgy néz ki, arra még várnunk kell egy kicsit...

      Törlés
  3. Csodás íze lehet! Nagyon ügyes apukád van! :)

    VálaszTörlés
  4. Igazán finom lehet a sütőtök ilyen kísérőkkel! Bár már olvastam róla, hogy lekvár is készülhet sütőtökből, mostanig nem csábultam el. Szép fotókat készített róla Édesapád! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Melinda, eddig nekünk sem jutott eszünkbe. Valahol hallott róla Apukám, ezért állt neki 😁.

      Törlés
  5. Milyen ügyes Apukád, nagyon finom lekvárt készített! :) Szeretem amikor megmutatod nekünk is az Apukád által készített finomságokat.
    A napokban elmítette a férjem, hogy az idén még nem ettünk sütőtököt és milyen jó lenne készíteni valamit. Azt hiszem meglepem sütőtök lekvárral. 😉 köszönöm az ötletet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Iza! Igen, Apukám nagyon ügyesen készíti a befőtteket, lekvárokat, savanyúságokat is. Régen is mindig Anyukámmal együtt főztek be....
      Sok sikert a lekvárodhoz, remélem nektek is ízlik majd!

      Törlés
  6. Csoda szép és finom lekvárt készített az apukád a sütőtökből. Nagyon ügyes apukád van, aki termelő és ügyes befőző is. Lekvárt még nem készítettem a sütőtökből, de sütve nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük kedves Lívia! Mi is nagyon örülünk, hogy Apukám ilyen ügyesen és fiatalosan megoldja a befőzéseket 😀. Mert ezekből mi is sokat kapunk 😁.

      Törlés