2019. április 1., hétfő

Meggyes máktorta






Ezt, vagyis hasonló tortát Borbás Marcsi vasárnap délutáni műsorában láttunk 2-3 hete, amit a meghívott cukrászvendége sütött. Megtetszett, finomnak tűnt, így egy-két módosítással mi is elkészítettük a férjemmel. Kicsit munkás, kicsit macerás volt az elkészítése, mivel nem vagyunk cukrászok, nem ment teljesen gördülékenyen, de megérte, mert nagyon finom lett....

Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű torta tésztájához: 20 dkg tojásfehérje (6-7 fehérje), 26 dkg cukor, 12 dkg darált mák, 14 dkg liszt,
a krémhez: 2,5 dl tej, fél csomag vaníliás pudingpor, 5 dkg cukor (ízlés szerint a végén kóstolás után lehet még édesíteni), 1 rúd vanília (vagy 2-3 csomag vaníliás cukor, vagy vanília aroma), 2 tojás sárgája, 2 dkg vaj, 2 dl tejszín vagy növényi habalap, 6 kiskanál zselatinpor (1 egész tasak), 1 citrom reszelt héja,
a meggyes töltelékhez: 30 dkg meggy (nálam most fagyasztott), 1-2 kanál cukor, 2 kiskanál zselatinpor, 1 üveg rumos meggybefőtt,
a tetejére: 10-12 dkg fehér csoki, egy kanál olaj, 5-6 dkg étcsoki.

Elkészítése:
A tészta megsütésével kezdtük. A fehérjét a cukorral felvertük, majd hozzáadtuk a mákot és a lisztet, óvatosan összekevertük. Négy felé osztva körlapokat formáztunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsin, amiket egyenként megsütöttünk, kb. 8 percig. Mikor kihűltek, a csatos forma mentén körbevágtuk.

Ezek után elkezdtük a krém elkészítését. Először a meggyes tölteléket csináltuk meg. A meggyet a cukorral pár percig főztük, majd botmixerrel pépesítettük. Megfőztük a hozzávaló zselatint a befőtt levével, majd hozzákevertük a meggypéphez. Hűtőbe tettük, hogy dermedjen.
Közben megfőztük pudingot a cukorral, a sárgájákkal és a vaníliával, majd mikor kicsit kezdett hűlni, belekevertük a vajat is. 
A tejszínt felvertük, a krémhez való zselatint megfőztük a tasak utasítása szerint. Mikor még meleg volt, de már nem forró, mindent összekevertünk: a pudingot, a felvert habot és a zselatint és a citrom reszelt héját.

Ezután a csatos tortaformát körben kibéleltük fóliával, és elkezdtük a torta összeállítását. 
Az aljára tettük az első tésztát, rá krémet, majd nyomózsák segítségével csigaalakban következett a csík a meggypépből, erre még pár szem rumos meggy - ahogy a képen is látszik. 
A krémből és a meggyes töltelékből próbáltuk úgy gazdálkodni, hogy a négy tésztalap közé egyenletesen jusson mindhárom rétegbe.
Hűtőbe tettük, majd mikor már megdermedt a krém, eltávolítottuk az forma oldalát, és elkezdtük a csoki gőz feletti felolvasztását, az olajjal lágyítva. Először a fehér csoki került rá, majd vékony csíkokban az étcsoki, és közvetlenül utána keresztben késsel megmintázva, ahogy a képen is látszik.

Újabb hűtés után szeleteltük.

A mákos lap előkészítése a tepsiben

A kisült tésztalapok, melyek körbevágása még hátra van

A torta összeállítása - az egyik krémréteg....

....és amikor már a meggyes tölteték is rajta van

Összeállt a torta

Tetején elkenjük a fehér csokit

Rajta az étcsoki - az első sor kicsit döcögősre sikerült

Már kés segítségével megmintázva



14 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyesek vagytok, finom lehetett !

    VálaszTörlés
  2. Már megint csodásat alkottatok. Külön imádom benne a "döcögést"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! Nem mestercukrász munka, de a végeredmény jó lett :-)

      Törlés
  3. Na, mehettek a tortasütő versenyre. :-) Szemre szép nagyon és biztos vagyok benne, hogy az íze is pompás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük, de a versenytől még messze vagyunk :-)

      Törlés
  4. Én is szoktam nézni Marcsi vasárnapi műsorát és láttam is ennek a tortának a készítését. Nagyon ügyesek vagytok a férjeddel, szép és finom tortát sütöttetek. Én ilyennek nem állok neki, mert nem szeretem a macerás dolgokat, de a kostoláshoz sorba állnék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! Ez tényleg macerás volt, finom is volt, de azt hiszem egyhamar nem lesz repetálás belőle :-)

      Törlés
  5. Gyönyörűséges alkotás! Nagyon ügyesek vagytok! És milyen isteni lehet! :)

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű lett, kívül-belül! S még annál is finomabb lehet. :-)

    VálaszTörlés
  7. Óh, ez igazán gyönyörű lett és biztosan finom is. Én imádom a mákot meggyel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, a mák és a meggy együtt nekünk is nagy kedvenc! :-)

      Törlés