2019. április 17., szerda

Zebrakalács


Minden kedves olvasómnak kellemes készülődést és áldott húsvétot kívánok!

Ez a kalács már a húsvéti készülődés jegyében készült, mert úgy igazi a húsvét, ha a sok tojás- és sonkafélék mellett kalács is kerül az ünnepi asztalra. De természetesen egész évben süthetjük, és megörvendeztethetjük vele családunkat, rokonainkat, barátainkat....





Hozzávalók 1 kalácshoz: 30 dkg liszt, 0,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg margarin, 4 evőkanál cukor, kb. 1-1,25 dl joghurt, 2 tojássárgája, másfél evőkanál jobb minőségű cukrozatlan kakaó,
a megkenéshez: 1 tojás.

A tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval közepesen lágy tésztát bedagasztunk belőle. (Helyettem mostanában gép dagasztja be a tésztát, ami gyorsan elkészül, és a tésztának finoman lágy, kellemes állaga lesz.)
Ezután a tésztát ketté választjuk, az egyik rész marad világos, a másikba beledolgozzuk a kevés tejben elkevert kakaót.
A tésztákat duplájára kelesztjük. Ezután mindkettőt külön kisodorjuk, majd egymásra tesszük.
Ezután már így együtt sodorjuk, kettévágjuk ismét, újra egymásra tesszük, addig folytatjuk, míg 8 réteg lesz egymáson. Ekkor feltekerjük, mint egy bejglit, középen hosszában kettévágjuk, úgy hogy az egyik vége egy kis részen egyben maradjon. Összetekerjük, tepsibe fektetjük, majd újabb 15-20 perc elteltével megkenjük tojással.
Előmelegített sütőben kis-közepes lángon kb. 40-45 perc alatt megsütjük.
Ha közben a teteje nagyon pirulna, alufóliával letakarhatjuk, végül tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.

Amikor kihűlt megszórhatjuk porcukorral, felszeleteljük és tálalhatjuk. Mi általában reggelire szoktunk ilyen kalácsokat enni, vajjal megkenve, lekvárral, egy bögre finom kakaó társaságában 😋

A megkelt tészták

Mindegyik kisodorva

A kisodort lapok egymáson

A végén feltekerve...

...és kettévágva

Összetekerve

Már a tepsiben, az újabb kelesztés után, sütésre készen

És kisülve



12 megjegyzés:

  1. Hű, de szép lett. Nálunk is elmaradhatatlan a sonka mellé, de az idén nem sütök, mert nem lesz rá idő. A tiédet szívesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Nea, további jó húsvéti készülődést :-)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki. Ügyes vagy. Én tegnapelőtt sütöttem egy próbaverziót foszlós kalácsra, szombaton is megpróbálom, hátha elmarad vasárnapig.

    VálaszTörlés
  3. Hú ez nagyon fincsi lehet és érdekes. Én nem készültem az idei húsvétra semmivel csak sonka, tojás, meg torma van, mert szombaton utazunk vidékre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Boldog húsvétot és jó utazást kívánok nektek!

      Törlés
  4. Nagyon szép kalácsot készítettél! Áldott húsvétot!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszik a kalácsod finom lehet! Kellemes ünnepeket, üdvözlöm Édesapádat !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, már át is adtam az üdvözletedet! Nektek is szép húsvétot!

      Törlés
  6. De szép kalácsot sütöttél! Nálunk idén nem volt kalács húsvétra, hét közben sütöttem Lányom rendelésére- jobban elfogyott, mintha húsvétba tettem volna eléjük, a sok minden egyéb mellé! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda! Húsvétra ebből sem sok maradt már :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...