2018. június 4., hétfő

Diós torta





Okkinál láttam meg ezt a finom diós tortát, ami nagyon megtetszett, s gyorsan meg is sütöttem a hétvégén megtartott szülinapunkra, ugyanis férjemmel mindketten májusiak vagyunk.
Kicsit változtattam rajta, csak egy 21 cm-es formában sütöttem, a tésztát 3 felé vágtam, a krémjét tiramisu pudingból készítettem, aztán arányosan kicsit kevesebb cukrot tettem bele, és eperrel gazdagítottam 😋 .
Nagyon finom lett a tésztája, a krémje és rajta a ropogós grillázs is....
Köszi szépen Iza ezt a kitűnő receptet!

Hozzávalók a tésztához: 12 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 4 dkg darált dió, 5 tojás, 1 csipet só, 4 evőkanál víz, 14 dkg cukor,
a krémhez: 1 csomag tiramisu pudingpor (ha nincs, vaníliás), 5 evőkanál cukor, 4 dl tej, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, ízlés szerint rumaroma, 12 dkg pörkölt, darált dió,
a grillázshoz: 8 dkg kristálycukor, 4 dkg pörkölt dió,
a díszítéshez:
tejszínhab, eper.

Elkészítése:
Először a tésztát készítettem el. A tojásokat különválasztottam. Egy tálban összekevertem a lisztet, a sütőport és a darált diót.
A tojássárgákat a cukorral és a vízzel habosra kevertem, majd a diós lisztet beleforgattam.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá vertem, majd ezt is az előzőekhez kevertem, ügyelve hogy a hab ne törjön össze.
Egy 21 cm-es kapcsos tortaformát kivajaztam, liszteztem, majd belesimítottam a tészta masszát,és előmelegített sütőben kb. 180 fokon készre sütöttem.

A krémhez a pudingporhoz hozzászórtam a cukrot, majd egy kevés tejjel csomómentesre kevertem. Hozzáöntöttem a többi tejet is, majd közepes lángon, és állandó kevergetve sűrűre főztem. Hagytam langyosra hűlni.
A vajat a porcukorral habosra kevertem, hozzáadtam pudingot és a rumaromát, és a pörkölt és darált diót is. Ezután hűtőbe tettem, hogy kicsit megdermedjen.

Közben elkészítettem grillázst. A kristálycukrot egy száraz serpenyőbe szórtam, majd karamellizáltam. Amikor már kezdett barnulni beledobáltam a szintén kissé megpörkölt diót, gyorsan összekevertem, majd egy vajjal megkent sütőpapírra simítottam, és hagytam kihűlni. Ezután egy késes aprítóba téve kissé összedaraboltam.

A kihűlt piskótát lapjában 3 részre vágtam.Mindegyik lapot megkentem a krémmel, és a maradékkal bevontam a torta oldalát, végezetül megszórtam a aprított grillázzsal.

Tetejét nyomózsákba töltött tejszínhabbal és eperrel díszítettem ki.






18 megjegyzés:

  1. Csodalatos a tortad, en eper nelkul is szivesen elfogadnam! Nyammm!

    VálaszTörlés
  2. Isten éltessen mindkettőtöket nagyon sokáig erőben egészségben! Nagyon szép és finom tortát készítettél.

    VálaszTörlés
  3. Boldog születésnapot kívánok mindkettőtöknek! Nagyon csinos lett a torta és a "jóság" is látszik rajta.

    VálaszTörlés
  4. Boldog születésnapot kívánok mindkettőtöknek! Nagyon finom lehetet a tortád és kinézetre is csodálatos.

    VálaszTörlés
  5. Én azon szerencsések közé tartozom, aki nem csak a látványban gyönyörködhet. Igazolom, hogy isteni finom volt! Köszönjük a meghívást és még egyszer Isten éltessen benneteket.Kati, Zoli, Szilvi és Botika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Kati, örülünk hogy ízlett a torta, és hogy jól éreztétek magatokat! Mindenkit puszilunk :-)

      Törlés
  6. Sok boldogságot, Isten áldását kívánom. Nagyon szép torta lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönjük Ani, nagyon kedves vagy!

      Törlés
  7. Isten éltessen sokáig mindkettőtöket, erőben, egészségben! :)
    Örülök, hogy ezt a tortát választottad megsütni ez alkalomra, és különösen, hogy nagy sikere volt. Szépen díszítetted, guszta lett nagyon. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen mindketten a gratulációt! Örülök, hogy neked is tetszik a tortám, én pedig még egyszer köszönöm ezt a remek receptet! :-)

      Törlés
  8. Ez csodálatos torta! :)Nagyon szépen dekoráltad, guszta rajta az eper. Boldog születésnapot mindkettőtöknek! :) Jó egészséget és Isten éltessen benneteket sokáig! :)

    VálaszTörlés
  9. Szép, és finom tortával örvendeztetted meg magatokat születésnapotok alkalmából. :)
    Kicsit későn értem ide, de a jókívánság örökérvényű! Isten éltessen mindkettőtöket sokáig erőben, egészségben, boldogságban! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Marcsi, nagyon aranyos vagy :-)

      Törlés