2018. május 10., csütörtök

Paneer-sajt


Új hagymás és kápia paprikás sajt, ami 1 liter házi tejből készült. A szűrőből kiborítva ilyen lesz, amit aztán hűtés után szépen lehet szeletelni, darabolni....

Aninál láttam meg először az ilyen sajtot, amit addig nem is ismertem. Ő sölyt-nek nevezte el. Nagyon megtetszett, mivel szeretjük a tejtermékeket, így a sajtféléket is. Kipróbáltam, s mindjárt meg is kedveltük. Miután elkészítettem az első változat, még többféle követte, hisz az ízesítésének számtalan variációja lehet, ízlés szerint, ki mit szeret. Csak a lényeg - legalábbis én is úgy vettem észre -, hogy a kész sajt annál egyneműbb lesz, és annál szebben lehet szeletelni, hogy ha minél kisebb, apróbb darabok a fűszerek és zöldségek benne.
Nagyon jól tudtam hasznosítani benne a csilit, amit szintén Anitól ajándékba kaptam. Több képen is látszik, nagyon finom, erős, amit én nagyon szeretek....

Az indiai konyha elterjedt, közkedvelt sajtja a Paneer, aminél a sajt fehérje kicsapatása nem oltóval, hanem magas hőmérsékleten hozzákevert ecettel és sóval történik. Eszerint a saját sajtomat is így neveztem el, ami amúgy a gomolya ízére, állagára emlékeztet.

Hozzávalók nálam: 1 liter házi tej (én mindig csak ennyiből készítem egyszerre), 1 evőkanál (lehet kissé púpozott is) só, 0,25 dl 10%-os ecet,
az ízesítő fűszerek, zöldségek: kis darabokra vágott új hagyma, lila hagyma, kápia paprika, összemorzsolt csili, durvára tört fekete bors, színes bors, Cayenne-bors, egész köménymag, őrölt curry, kurkuma, a zöld fűszerek, apróra vágva: snidling, petrezselyem, bazsalikom, lestyán, tárkony, stb.... és bármi, amit szeretünk, szívesen fogyasztunk.

Ahogy nálam készül....
A tejet egy lábasba öntöm, belekeverem a sót, és lassan felforralom. Folyamatosan kevergetve, hogy ne kozmáljon oda. Ekkor beleöntöm az ecetet, megkeverem, pár másodpercig még a tűzön hagyom, aztán eloltom alatta a lángot. Ekkor rögtön összekap, kezd szépen kicsapódni. Pár percet hagyom még állni, ekkor már nem kevergetem.
Apró lyukú szűrőbe öntöm, ekkor adom hozzá az ízesítő fűszereket, zöldségeket, amivel jól átkeverem, megnyomkodom, hogy minél egyneműbb egyen. Ezután kiborítom egy kistányérra, majd hűtőbe teszem. 
Csak akkor szoktam felszeletelni, amikor már jól lehűlt. Úgy vettem észre, hogy másnapra még jobb lesz az állaga.

Én 3,5-4%-os házi tejet szoktam venni a piacon, és abból készítem. Hogy bolti tejből mennyire sikerül, azt nem tudom.

Próbáljátok ki, ha tehetitek, mert nagyon finom, és könnyen elkészíthető! Akkor lássuk a különböző változatok, amiket eddig készítettem...

Az előző sajt, az új hagymás, kápia paprikás szeletelve

Színes borsos, köményes, petrezselymes

Az előző sajt, a színes borsos, köményes, petrezselymes - közelebbről

Cayenne-borsos, bazsalikomos, köményes

Csilis, színes borsos

Currys, kurkumás, köményes

Lila hagymás, csilis, snidlinges

Végezetül egy kicsit bizarr színű, de nagyon finom, karakteres ízű sajt - tört borsos, Cayenne-borsos és zöld fűszeres (petrezselyem, bazsalikom, lestyán, tárkony - mindegyikből ízlés szerint)



12 megjegyzés:

  1. Nagyon regen, amikor meg szulofalumban eltem es a tej meg tej volt, anyukam is keszitett ilyen sajtot. Na jo, nem fuszerezte csak petrezselyemzolddel es mi gyerekek imadtuk. Most , hogy latom ezt a boseges felhozatalt en is kedvet kaptam hogy elkeszitsem. Katalin! Csodalatosak az etelfotoid! Mindegyik sajtot megkostoltam (gondolatban).pussz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Juci! Most én is csak gondolatban tudom kóstolni, mert már régebben csináltam az utolsó adagot :-) Ha Te ismered tudod milyen finom, úgyhogy ha lesz időd és kedvet, újra elkészítheted :-)

      Törlés
  2. Nagyon guszta nekem bármelyik változat nyerő lenne!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, próbáld ki Te is, ha házi tejhez jutsz, biztos ízlene majd :-)

      Törlés
  3. Hihetetlenül jól néz ki mindegyik. Nyári estéken nincs is jobb, mint egy finom bor társaságában végigkóstolgatni őket. Ki fogom próbálni, mivel én is nagy csili rajongó vagyok, így a csilissel kezdem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea! A csilis nagyon jó választás, próbáld ki, biztos finom lesz :-) amit majd bor társaságában elfogyasztani nem lesz rossz ötlet :-)

      Törlés
  4. Ez igen, nyolcféle változat, meg amit utoljára készítettél. Mennyi időbe telt ezt összehozni? Nagyon jól néznek ki és biztos, hogy finomak is. Mi is szeretjük a sajtokat, készítettem is már házi sajtot, de ezt a változatot nem ismerem. Ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, próbáld ki, biztos ízlik majd nektek is!
      Csak hétféle, mert az első két fajta sajtról 2-2 kép van, egy közelebbi is :-)
      Már több mint két hónappal ezelőtt kezdtem el készíteni, az elsőt még március elején :-) Nagyon megszerettük!

      Törlés
  5. Örülök, hogy kipróbáltad, és ennyire ízlett. Nagyon szépek lettek a fotók is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Ani, én pedig ezt a kiváló receptet köszönöm Neked :-)

      Törlés
  6. Ezer éve nem csináltam sajtot itthon - pedig szeretem. Nekem a köményes, a kapros és a snidlinges változatok ízlettek - annak idején - legjobban. Ki fogom próbálni újra én is más fűszerezéssel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki, finom nagyon, és gyorsan elkészül :-)

      Törlés