2018. január 29., hétfő

Almás zellerkrémleves



Hűvösebb napokon jól esik egy tányér melengető leves...

Hozzávalók: 1 nagyobb zellergumó, 1 kisebb alma, 1 közepes krumpli, 1 közepes hagyma, kevés olaj, pár szál zellerzöldje, só, őrölt gyömbér, -szerecsendió és -bors, 2-3 késhegynyi kurkuma, kb. 6- 8 dl víz, 1,5 dl főzőtejszín,
tálaláskor: pirított kenyér- vagy zsemlekocka és tányéronként pár csipet füstölt reszelt sajt.

Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a meghámozott és feldarabolt zellert, almát és a krumplit. Sózzuk, fűszerezzük, felöntjük a vízzel, és az egészet puhára főzzük.
Ezután botmixerrel pépesítjük, hozzáöntjük a tejszínt, még egyszer felforraljuk, megkóstoljuk hogy valamelyik fűszerből kell-e még hozzáadni, s már el is készült.
Tálaláskor pirított kenyér- vagy zsemlekockát adunk mellé, az ínyencebbeknek pedig még egy két csipetnyi füstölt reszelt sajtot is kínálhatunk.




4 megjegyzés:

  1. Szeretjük a zellert, minden olyan levesbe ami zöldséges kerül belőle egy nagy gumó. De került már belőle vegyes salátába reszelve vagy vékonyra szelve kissé előfőzve palacsinta tészába panírozva, sütve stb.
    Finom lehetett a levesed.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Én is teszek minden levesbe zeller gumót és a zöldjéből is. Salátákba is, savanyúságnak is szeretjük, sütve is kipróbáltam már, csak palacsintába panírozva még nem. De úgy is finom lehet.

      Törlés
  2. Nemrégiben zellerkrémleves-receptet kerestem, s tessék, itt van! :-) Akkor végül megsütöttem olajban a zellert -azt is Nálad láttam-, de sor fog kerülni a levesre is! Összetétele alapján finom lehet!

    VálaszTörlés