Egy birsalagút már van a blogomon, most egy-két változtatással, kicsit egyszerűbben, de változatlanul finomra elkészítve újra megsütöttem. Mert ez olyan igazi ünnepi süti....
Az idei adventi koszorúnk |
Már ég az első gyertya rajta |
Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 8 dkg cukor, 6 dkg liszt, 1 evőkanál keserű kakaópor,
a töltelékhez: 2 db birsalma, fél citrom leve, pár szem szegfűszeg, 1-2 darabka fahéj, 2 dl habalap (Hulala), 20 dkg cukrozott gesztenyemassza, 2 kiskanál zselatinpor, 1 dl birskompót lé, néhány evőkanálnyi birslekvár,
a tetejére: 15 dkg ét- vagy tejcsokoládé, 1 evőkanál étolaj, a díszítéshez citromlé és porcukor.
a töltelékhez: 2 db birsalma, fél citrom leve, pár szem szegfűszeg, 1-2 darabka fahéj, 2 dl habalap (Hulala), 20 dkg cukrozott gesztenyemassza, 2 kiskanál zselatinpor, 1 dl birskompót lé, néhány evőkanálnyi birslekvár,
a tetejére: 15 dkg ét- vagy tejcsokoládé, 1 evőkanál étolaj, a díszítéshez citromlé és porcukor.
Elkészítése:
Először a tésztát készítjük el. Egy
olyan nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, hogy majd a megsült
tésztából le tudjunk vágni egy akkora darabot, amit az
őzgerincformánkba bele tudunk fektetni, és egy akkorát, amit majd a
tetejére teszünk.
A tojásfehérjét felverjük, majd egyenként hozzáadjuk a sárgájákat, a
cukrot, végül a kakaóporral elkevert lisztet. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Levágunk egy csíkot belőle, amit majd a végén a tetejére teszünk. A
nagyobb darabot belesimítjuk a fóliával kibélelt formába. Azért kell még
melegen, mert utána már könnyen törik a tészta.
Meghámozzuk és feldaraboljuk a birset, azonnal a
citromos vízbe tesszük, mert gyorsan barnul különben. Cukrozzuk, hozzáadjuk a szegfűszeget és a fahéjat, majd megfőzzük. Ha kész, lecsepegtetjük, kisebb darabokra vágjuk, levét is
leszűrjük.
A habalapot felverjük, elkeverjük benne a villával fellazított gesztenyepürét és a feldarabolt birset. Ha kell, még cukrozzuk egy kicsit. A zselatint 1 dl birskompót lével felfőzzük, majd a gesztenyés habhoz öntjük, és jól elkeverjük benne.
A formában várakozó tésztát vékonyan megkenjük a birslekvárral, és beleöntjük az előzőleg elkészített birses gesztenyehabot. Rátesszük a tetejére a levágott tésztalapot, és hűtőbe tesszük, hogy dermedjen. Ekkor kiborítjuk a formából, a fólia segítségével ez könnyen megy. Lehúzzuk róla a fóliát, bevonjuk a gőz fölött felolvasztott csokoládéval, amibe elkeverünk 1 evőkanál olajat. Ismét hűtőbe tesszük. Ha megdermedt rajta a csokoládé, kevés citromlével elkeverünk porcukrot, és rácsurgatjuk a torta tetejére.
Tetejét még citromlevélkékkel díszíthetjük. Nálam félbevágott marcipángolyók kerültek még a levelek mellé.
A megsült tészta, belesimítva a formába |
A gesztenyés hab készítése |
A birslekvárral megkent tészta |
A megtöltött tészta |
Beborítva felső tésztalappal - ami majd a torta alja lesz |
A torta készen, hogy bevonjuk a csokival és a citrommázzal, valamint hogy tetszőlegesen kidíszítsük.... |
Ez a sütemény nagyon guszta! ...és csodaszép az adventi koszorúd is!! :)
VálaszTörlésKöszönöm Gabriella! Finom lett a süti, még egy kevés van belőle, elég kiadós :-)
TörlésÖrülök, hogy tetszik a koszorú is. Általában ilyen hasonlóakat szoktam minden évben csinálni. Egyszerű, nincs túlcicomázva....
Csodásan néz ki! :) Milyen finom lehet! :)
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin!
TörlésNagyon guszta ,mutatós a sütid és biztosan nagyon finom is.
VálaszTörlésSzép az Adventi koszorud is.További kellemes adventi időszakot!
Sok puszi:ÁGI
Köszönöm Ági! Neked is kellemes adventi készülést kívánok!
TörlésEz nagyon csodás és finom süti, minden részletében. Én is saját magam készítem az adventi koszorút, mint ahogy a fenyőfára a díszeimet is, már évtizedek óta.
VálaszTörlésKellemes adventi készülődést kívánok!
Köszönöm Lívia! Neked is kellemes készülődést kívánok!
TörlésEz igen. Szép is jó is. Mondtam már, hogy versenyezhetnél a cukrászokkal is ??????????
VálaszTörlésGratulálok!
Köszönöm! De attól még még távol vagyok, hogy versenyezzek :-)
TörlésMilyen szépséges finomságról maradtam le! Én nagyon szeretem a birsalmát, de sütibe még nem került nálunk. Pedig szeretném! :-)
VálaszTörlésEgyszer próbáld ki, neked gyerekjáték egy ilyet megsütni :-)
Törlés