2015. december 1., kedd

Birsalagút habos gesztenyekrémmel töltve - advent első vasárnapjára


Egy birsalagút már van a blogomon, most egy-két változtatással, kicsit egyszerűbben, de változatlanul finomra elkészítve újra megsütöttem. Mert ez olyan igazi ünnepi süti....





Az idei adventi koszorúnk

Már ég az első gyertya rajta

Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 8 dkg cukor, 6 dkg liszt, 1 evőkanál keserű kakaópor,
a töltelékhez: 2 db birsalma, fél citrom leve, pár szem szegfűszeg, 1-2 darabka fahéj, 2 dl habalap (Hulala), 20 dkg cukrozott gesztenyemassza, 2 kiskanál zselatinpor, 1 dl birskompót lé, néhány evőkanálnyi birslekvár,
a tetejére: 15 dkg ét- vagy tejcsokoládé, 1 evőkanál étolaj, a díszítéshez citromlé és porcukor.

Először a tésztát készítjük el. Egy olyan nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, hogy majd a megsült tésztából le tudjunk vágni egy akkora darabot, amit az őzgerincformánkba bele tudunk fektetni, és egy akkorát, amit majd a tetejére teszünk.
A tojásfehérjét felverjük, majd egyenként hozzáadjuk a sárgájákat, a cukrot, végül a kakaóporral elkevert lisztet. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Levágunk egy csíkot belőle, amit majd a végén a tetejére teszünk. A nagyobb darabot belesimítjuk a fóliával kibélelt formába. Azért kell még melegen, mert utána már könnyen törik a tészta.
Meghámozzuk és feldaraboljuk a birset, azonnal a citromos vízbe tesszük, mert gyorsan barnul különben. Cukrozzuk, hozzáadjuk a szegfűszeget és a fahéjat, majd megfőzzük. Ha kész, lecsepegtetjük, kisebb darabokra vágjuk, levét is leszűrjük. 
A habalapot felverjük, elkeverjük benne a villával fellazított gesztenyepürét és a feldarabolt birset. Ha kell, még cukrozzuk egy kicsit. A zselatint 1 dl birskompót lével felfőzzük, majd a gesztenyés habhoz öntjük, és jól elkeverjük benne.
A formában várakozó tésztát vékonyan megkenjük a birslekvárral, és beleöntjük az előzőleg elkészített birses gesztenyehabot. Rátesszük a tetejére a levágott tésztalapot, és hűtőbe tesszük, hogy dermedjen. Ekkor kiborítjuk a formából, a fólia segítségével ez könnyen megy. Lehúzzuk róla a fóliát, bevonjuk a gőz fölött felolvasztott csokoládéval, amibe elkeverünk 1 evőkanál olajat. Ismét hűtőbe tesszük. Ha megdermedt rajta a csokoládé, kevés citromlével elkeverünk porcukrot, és rácsurgatjuk a torta tetejére.
Tetejét még citromlevélkékkel díszíthetjük. Nálam félbevágott marcipángolyók kerültek még a levelek mellé.

A megsült tészta, belesimítva a formába

A gesztenyés hab készítése

A birslekvárral megkent tészta

A megtöltött tészta

Beborítva felső tésztalappal - ami majd a torta alja lesz

A torta készen, hogy bevonjuk a csokival és a citrommázzal,
valamint hogy tetszőlegesen kidíszítsük....



12 megjegyzés:

  1. Ez a sütemény nagyon guszta! ...és csodaszép az adventi koszorúd is!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gabriella! Finom lett a süti, még egy kevés van belőle, elég kiadós :-)
      Örülök, hogy tetszik a koszorú is. Általában ilyen hasonlóakat szoktam minden évben csinálni. Egyszerű, nincs túlcicomázva....

      Törlés
  2. Csodásan néz ki! :) Milyen finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta ,mutatós a sütid és biztosan nagyon finom is.
    Szép az Adventi koszorud is.További kellemes adventi időszakot!
    Sok puszi:ÁGI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ági! Neked is kellemes adventi készülést kívánok!

      Törlés
  4. Ez nagyon csodás és finom süti, minden részletében. Én is saját magam készítem az adventi koszorút, mint ahogy a fenyőfára a díszeimet is, már évtizedek óta.
    Kellemes adventi készülődést kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Neked is kellemes készülődést kívánok!

      Törlés
  5. Ez igen. Szép is jó is. Mondtam már, hogy versenyezhetnél a cukrászokkal is ??????????
    Gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! De attól még még távol vagyok, hogy versenyezzek :-)

      Törlés
  6. Milyen szépséges finomságról maradtam le! Én nagyon szeretem a birsalmát, de sütibe még nem került nálunk. Pedig szeretném! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer próbáld ki, neked gyerekjáték egy ilyet megsütni :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...