2015. december 21., hétfő

Bejgli - diós, mákos és gesztenyés



A félbe vágott rudak közelebbről

Már van fent a blogomon bejgli, ez is ugyanolyan tésztával készült, csak a hagyományos diós és mákos tölteléken kívül az egyik gesztenyéset kapott.
Ismét a férjem sütötte, mint évtizedek óta mindig. És most is ugyanolyan finomak lettek, mint más években....

Hozzávalók 4 kis bejgli tésztájához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2,5 dkg élesztő, 1 tojás a tésztába + 1 tojás a kenéshez, tejföl, reszelt citromhéj, 2 evőkanál cukor,
a töltelékhez: 1-1 rúdhoz 15 dkg mák, 15 dkg dió, 35-40 dkg gesztenyemassza (a negyediket avval töltjük meg, amelyikkel szeretnénk, abból a fajta töltelékből természetesen dupla adagot készítünk), tej, ízlés szerint cukor és/vagy méz, mazsola, reszelt citromhéj.

Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el. Az ízlés szerint megcukrozott mákot és diót a reszelt citromhéjjal és mazsolával - annyi tejjel, hogy ne legyen folyós, de ne is nagyon száraz - rövid ideig főzzük. Amíg hűl, addig elkészítjük a tésztát.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Beletesszük a tojást, a cukrot és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tészta legyen. A tésztát kelesztés nélkül 4 felé osztjuk, kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket, feltekerjük, megkenjük tojással, majd, fél órára hűvös helyre tesszük Újra megkenjük, és újra pihentetjük. Harmadszor is megkenjük, most már nem pihentetjük. Villával, vagy vastag tűvel megszúrkodjuk (ahogy látom, ez most elmaradt).
Előmelegített sütőbe tesszük, kis lángon kb. 50-60 perc alatt megsütjük. Célszerű a sütő aljába egy jénaiba vizet tenni, hogy ne száradjon ki a tészta.

Kiválóan alkalmas alufóliába csomagolva, mélyhűtőben való tárolásra, ezért jóval az ünnepek előtt elkészíthető, mint ahogy idén is. Így nem kell az ünnepek előtt ezzel tölteni az időt, mégis friss süteményt tálalhatunk fel.

Fentről: diós, mákos és gesztenyés




6 megjegyzés:

  1. Úgy látom, hogy nagyon jók lettek. Bizonyára finomak és változatosak.
    Kellemes, áldott karácsonyt is kívánok hozzá a Kicsi Jézuska
    szeretetével.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, a gesztenyés is nagyon finom lett!
      Kellemes ünnepeket!

      Törlés
  2. Nagyon szépek és az a rengeteg töltelék... <3 Én még sehogy sem állok idén bejgli ügyben... :-( De még van pár nap! :-)

    VálaszTörlés
  3. Én már a második éve, hogy nem készítek bejglit. Évtizedeken át soha nem maradt el, de valahogy beleuntam. Az idén mákos guba volt tervbe véve, de mákos-rácsos pite lesz.
    Áldott, békés, szeretettel teljes karácsonyi ünnepeket és szerencsés, sikeres új esztendőt kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Lívia! Én is áldott, békés karácsonyt kívánok neked és családodnak!

      Törlés