Már többféle mézeskalács van a blogomon, de most kipróbáltam Budaí Péter "egyszerű mézeskalácsát", amit Aninál és Okkinál is láttam nemrég.
Valamivel több vajat és mézet tettem bele, mert kicsit száraznak tűnt a tésztám. A fűszereknél pedig annyit módosítottam, hogy egy púpozott evőkanál mézeskalács fűszerkeveréket, plusz egy mokkáskanál őrölt ánizst adtam hozzá. És a tetejét szépen feldíszítettem. Legalábbis próbáltam...
Hozzávalók, az eredeti recept szerint: 40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, 2 db lereszelt csillagánizs, 3 dkg vaj, 2 db egész tojás, 3 evőkanál méz,
a díszítéséhez: mazsola, mogyoró, napraforgómag, aszalt sárgabarack, csokoládé pasztilla, cukorka drazsé, stb....
a lekenéséhez: 1 db tojássárgája.
a díszítéséhez: mazsola, mogyoró, napraforgómag, aszalt sárgabarack, csokoládé pasztilla, cukorka drazsé, stb....
a lekenéséhez: 1 db tojássárgája.
Elkészítése:
A lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a fűszereket, a vajat, az egész tojást és a mézet összegyúrjuk egy
keverőtálban. Hagyjuk pihenni két órát. Kinyújtjuk 3 mm vastagra,
tojássárgájával vagy fehérjével lekenjük. Tetejét kidíszítjük, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kiszúrt
figurákat. Előmelegített 180 C-fokos sütőben 5-7 perc alatt készre
sütjük.
Sütés után, még langyosan fémdobozba tesszük, akkor biztos hogy puhák maradnak.
Sütés után, még langyosan fémdobozba tesszük, akkor biztos hogy puhák maradnak.
De szépek, gazdagon és változatosan díszítettek!
VálaszTörlésSzeretem az ánizs ízét, én mindig őrölök belőle a mézeskalács-fűszerkeverékbe. Annyi finom mézeskalács receptet láttam már, talán el kéne rugaszkodnom a minden évben elővettől...
Köszönöm Gerdi! Finom lett, de nekem a régi bevált az igazi :-)
TörlésHú, micsoda türelmed van! Gyönyörűek lettek!
VálaszTörlésKöszönöm Ani! Mindig hasonlóan szoktam díszíteni a mézeskalácsot, de azért kicsit mindig mások :-) Aszalt gyümölcs és magvak magvak azonban mindig kerülnek rájuk.
Törlés