2015. december 12., szombat

Ánizsos mézeskalács



Már többféle mézeskalács van a blogomon, de most kipróbáltam Budaí Péter "egyszerű mézeskalácsát", amit Aninál és Okkinál is láttam nemrég.
Valamivel több vajat és mézet tettem bele, mert kicsit száraznak tűnt a tésztám. A fűszereknél pedig annyit módosítottam, hogy egy púpozott evőkanál mézeskalács fűszerkeveréket, plusz egy mokkáskanál őrölt ánizst adtam hozzá. És a tetejét szépen feldíszítettem. Legalábbis próbáltam...


Hozzávalók, az eredeti recept szerint: 40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, 2 db lereszelt csillagánizs, 3 dkg vaj, 2 db egész tojás, 3 evőkanál méz,
a díszítéséhez: mazsola, mogyoró, napraforgómag, aszalt sárgabarack, csokoládé pasztilla, cukorka drazsé, stb....
a lekenéséhez: 1 db tojássárgája.

Elkészítése:
A lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a fűszereket, a vajat, az egész tojást és a mézet összegyúrjuk egy keverőtálban. Hagyjuk pihenni két órát. Kinyújtjuk 3 mm vastagra, tojássárgájával vagy fehérjével lekenjük. Tetejét kidíszítjük, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kiszúrt figurákat. Előmelegített 180 C-fokos sütőben 5-7 perc alatt készre sütjük.

Sütés után, még langyosan fémdobozba tesszük, akkor biztos hogy puhák maradnak.




4 megjegyzés:

  1. De szépek, gazdagon és változatosan díszítettek!
    Szeretem az ánizs ízét, én mindig őrölök belőle a mézeskalács-fűszerkeverékbe. Annyi finom mézeskalács receptet láttam már, talán el kéne rugaszkodnom a minden évben elővettől...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! Finom lett, de nekem a régi bevált az igazi :-)

      Törlés
  2. Hú, micsoda türelmed van! Gyönyörűek lettek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Mindig hasonlóan szoktam díszíteni a mézeskalácsot, de azért kicsit mindig mások :-) Aszalt gyümölcs és magvak magvak azonban mindig kerülnek rájuk.

      Törlés