2015. március 20., péntek

Játék Verusnál - báránysült csicsókás párolt zöldségekkel és áfonya-ribizli szósszal, valamint epres somlói galuska


A menü....

Verus hirdetett játékot, "...itt a tavasz" címmel, ami április 5-ig tart, majd 12-ig lehet szavazni a blogján.
Erre a játékra készítettem ezt a finom fűszerezésű báránysültet, hisz nemsokára itt a húsvét. Mellé pedig egy könnyed, kissé rendhagyó gyümölcsös somlói galuskát. Mindkét recept saját elgondolásból született.....


Báránysült csicsókás párolt zöldségekkel és áfonya-ribizli szósszal

A báránygerinc a tálon


A felszeletelt húsból két szelet...

...és a gyümölcsszósszal

A szósz közelebbről

Hozzávalók a sülthöz: egy fél báránygerinc, kb. 1-1,2 kg, 10 dkg szalonna, zsír, 3 dl fehér bor, citromlé, só, őrölt bors, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, kakukkfű, őrölt gyömbér, őrölt köménymag, 2 ágacska friss rozmaring, friss vagy szárított tárkony,
a zöldségkörethez: borsó, zsenge sárgarépa, csicsóka, póréhagyma - a kívánt mennyiségtől és ízléstől függően,
az áfonya-ribizli szószhoz: 30-35 dkg áfonya és piros-, fehér- és feketeribizli vegyesen, 2-3 kanál áfonyalekvár, fél dl vörösbor, egy kis cukor, citromlé, 1-2 kiskanál étkezési keményítő és hozzá kevés tej,
tálaláskor: személyenként 1-2 szelet citrom.

Elkészítése:
A húst megmossuk, a bordák között bevagdossuk a húst. Sózzuk, fűszerezzük. Tűzálló tálba tesszük, a szalonna egy részével megspékeljük. Egy-két diónyi zsírt adunk hozzá, leöntjük a borral, és sütőben, fedő alatt addig sütjük, amíg puha nem lesz. Közben egy-kétszer megnézzük, saját levével locsolgatjuk. Ekkor levesszük az edény fedelét, és a bordák közé egy-egy kis csík szalonnát helyezünk el. Addig sütjük még, míg a hús szépen megpirul.
A zöldségkörethez a sárgarépát és a borsót együtt megpároljuk. A csicsókát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és kevés sós vízben rövid idő alatt szintén megpároljuk. A póréhagymát vastagabb szeletekre vágjuk, kevés zsiradékon megsütjük, majd az összes kész zöldségköret hozzávalót összekeverjük.
A szószhoz a gyümölcsöket cukorral és a borral megfőzzük, de csak annyira, hogy a szemek egybe maradjanak. Kevés tejben elkeverjük a keményítőt és besűrítjük vele. Ízlés szerint citromlével ízesítjük és hozzáadjuk az áfonya lekvárt is.
Citromszeletekkel tálaljuk.

A hús sütésre készen

A gyümölcsök


Epres somlói galuska

A desszert...

...és kicsit közelebbről

Hozzávalók a somlói tésztájához: 4 tojás a piskótához, az egyikhez 1-2 kiskanál kakaó, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál cukor, 1 mokkáskanálnyi sütőpor,
a lapok megkenéséhez: eper dzsem,
a sziruphoz, a lapok meglocsolásához: fél dl víz, fél dl rum, 1 evőkanál cukor, kb. 5 dkg aszalt vörös áfonya, reszelt citromhéj,
a pudinghoz: 1 zacskó tejszín ízű pudingpor, 5 evőkanál cukor, 4-4,5, dl tej, összesen 50 dkg friss vagy fagyasztott eper, amiből kb. 20-25 dkg használunk a pudinghoz,
a tetejére: olvasztott csokoládé, tejszínhab, az eperöntethez a maradék eperből egy maroknyi és kevés cukor,
díszítéshez: a megmaradt eper.

Elkészítése:
A világos piskótához 2 tojásfehérjét felverünk, majd hozzáadunk a sárgájákat, 2-2 evőkanál lisztet és cukrot, valamint a sütőpor felét. Csatos tortaformában megsütjük.
A másik piskótát is hasonlóan készítjük, de ebbe kakaót is teszünk.
A sziruphoz a vizet, rumot és cukrot felfőzzük az áfonyával, majd hagyjuk hűlni.
A pudingot a tejből, a pudingporból és a cukorból a hozzá szánt eperrel megfőzzük.
Elkezdjük összeállítani a somlóit, a tortaforma oldalát visszahelyezzük a tészta köré. 
Az alsó lapot meglocsoljuk a sziruppal, ráreszeljük a citromhéjat, megkenjük az eper dzsemmel, rákenjük a puding felét, majd jön a második piskótalap, ugyanígy járunk el ezzel is. 
Hűtőbe tesszük, közben elkészítjük az eperöntetet. Az epret kevés cukorral megfőzzük, majd botmixerrel pépesítjük. Ha elkészült, szintén hűtőbe tesszük
Kanállal szedünk belőle kistányérokra, és tetszés szerint szép csinosan kidíszítjük az olvasztott csokival, a tejszínhabbal az eperöntettel és az egész eperszemekkel.

A világos piskóta van legalul. Már meglocsoltam a sziruppal,
épp megkenem a lekvárral, majd rákerül az áfonya fele is.

Azután jön a puding fele

Utána a kakaós piskóta következik, locsolás, áfonya, citromhéj,
majd a lekvár

A tetejére pedig a puding maradék része

Szép nagy eperszemekből - melyek mind hazai termés - készül az öntet

Tányérra szedés



Végezetül egy kicsit vicces kép, egy montázs, amolyan terülj, terülj asztalkám......




18 megjegyzés:

  1. Hűha, Katalin!!! Ez fenséges!!!!! Ünnepi, színes, tavaszias, és nagyon finom!!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Katalin, ez csodás! Egészséges irigység van bennem! Nagyon guszta mindkét ételed!:)
    De én eddig is tudtam, nagyon nagy odafigyeléssel, ízléssel és ízlésesen készíted az ételeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Roza! Bevallom, én is irigykedtem, mikor megláttam a Te versenyművedet :-)

      Törlés
  3. Mindezeket a finomságokat úgy nézem hogy közben én csak egy kis grízes tésztát készítettem magamnak mivel rossz a gyomrom! Ahogy észlelem magamon már gyógyulóban vagyok mert nagyon megkívántam :-)) Csodásan néznek ki!

    VálaszTörlés
  4. Ugyan bárányt még életemben nem ettem, de disznókarajjal is el tudom képzelni. Örömmel láttam a sült mellett a gyümölcsmártást - nálunk nagy divat volt, s megtörtént nem egyszer, hogy amikor meséltem róla, volt olyan a társaságomban, aki azt mondta: édes mártást a sülthöz ? Még sosem hallottam !! Pedig nálunk mártás is, sőt néha kompót is volt bizonyos húsok mellé.A kétféle íz pompásan kiegészíti egymást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én gyakran eszem a sült húsokat édes mártással, áfonyalekvárral vagy naranccsal. Nagyon szeretem, szerintem is jól kiegészítik egymást.

      Törlés
    2. Köszi Mari! Egyszer kóstold meg a bárányt, mert nagyon finom!
      Örülök, hogy ti is szeretitek a sültekhez a gyümölcsöt.
      Áfonyából talán most csináltam először, de nagyon jól illet hozzá...

      Törlés
  5. Ez valami fantasztikusan néz ki! Diétán vagyok, így én is csak irigykedni tudok :))

    VálaszTörlés
  6. Hű de finomak lehetnek! Ezeket én is megkóstolnám :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Legközelebb majd megvendégellek :-)

      Törlés
  7. Nagyon gazdag, ünnepi finomságokat készítettél. Igényes, mint mindig.

    VálaszTörlés
  8. Csodálatos ételkompozíciók, a bárányon kívül mindegyik jöhetne, mert nagyon szeretjük húsokhoz a gyümölcsös mártásokat, na és a somlói, isteni. Készítettem karácsonyra, de most húsvétra is fogok. A bárányt nem szeretem, de karajjal én is eltudom képzelni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Sertéshússal is biztosan finom, bár mi a bárányt is nagyon szeretjük :-)

      Törlés
  9. Mindkét étel nagyon guszta! A somlói galuskát imádom, a képeid láttán nagyokat nyeltem....

    VálaszTörlés