Hókiflit nem sütöttem még - bár kicsit hasonlít a pozsonyi kiflihez, amit már sokszor készítettem - ezért nézegettem az interneten, és Gerdinél is láttam többfélét már. Ahogy ő is írja, sok változata van. Így hát elkészítettem a saját változatomat, kicsit ilyen, kicsit olyan, ami nagyon finom lett, és gyorsan fogyott...
Hozzávalók 48 db kifli tésztájához: 40 dkg liszt, 18-20 dkg margarin, 2 dkg élesztő, fél dl tej+1 kiskanál cukor, 2 tojássárgája, 1 evőkanál cukor, szükség szerint 1-1,5 dl tejföl,
a töltelékhez: 2 tojásfehérje, 10 dkg dió, 10 dkg mák, citrom reszelt héja, ízlés szerint cukor és kevés fahéj, és lekvár.
a behempergetéshez: vaníliás porcukor.
a töltelékhez: 2 tojásfehérje, 10 dkg dió, 10 dkg mák, citrom reszelt héja, ízlés szerint cukor és kevés fahéj, és lekvár.
a behempergetéshez: vaníliás porcukor.
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a többi hozzávalóval jó ruganyos tésztát gyúrunk. Csak annyi ideig hagyjuk kelni, amíg elkészítjük a tölteléket.
A diót és a mákot is reszelt citromhéjjal, cukorral és fahéjjal ízesítjük. Felverjük a fehérét, két felé választjuk, egyikbe a diót, másikba a mákot keverjük. Ha nagyon sűrű, forró tejjel hígíthatjuk. A lekvárból célszerű sűrűbbet használni hozzá, hogy ne folyjon ki. (Nálam sajnos kicsit kifolyt.)
A tésztát 6 felé osztjuk, mindegyiket külön kisodorjuk, majd a képen láthatóan 8 felé vágjuk. Mindegyik cikkelyre teszünk egy kanállal a töltelékből, felsodorjuk kiflivé, és előmelegített sütőben készre sütjük. Még forrón hempergetjük bele a porcukorba.
A diót és a mákot is reszelt citromhéjjal, cukorral és fahéjjal ízesítjük. Felverjük a fehérét, két felé választjuk, egyikbe a diót, másikba a mákot keverjük. Ha nagyon sűrű, forró tejjel hígíthatjuk. A lekvárból célszerű sűrűbbet használni hozzá, hogy ne folyjon ki. (Nálam sajnos kicsit kifolyt.)
A tésztát 6 felé osztjuk, mindegyiket külön kisodorjuk, majd a képen láthatóan 8 felé vágjuk. Mindegyik cikkelyre teszünk egy kanállal a töltelékből, felsodorjuk kiflivé, és előmelegített sütőben készre sütjük. Még forrón hempergetjük bele a porcukorba.
A kisodort, cikkelyekre vágott tészta, diós töltelékkel |
Sütés előtt, a tepsiben |
A kisült kiflik, szépen megdagadva |
De finom lehetett, sütni nincs kedvem, de megenni annál inkább...))))
VálaszTörlésTovábbi jó sütéseket!!! Adri
Köszi Adri! Sütni is kellemes elfoglaltság számomra, de enni biztosan jobb :-)
TörlésNahát, hogy te is inkább valami tavaszi csodafánkot sütöttél volna ! :-) Most tessék, visszajön a hó...
VálaszTörlésDe a viccet félretéve: gusztusos és biztos finom is. Nem tudok elképzelni diós ételt, amit én ne szeretnék....
Köszönöm! Ezek szerint jól időzítettem a sütését, mert a hétvégére még jósoltak havat, és hideget is :-) Sajnos! Pedig már nagyon várjuk a tavaszt!
TörlésHajhhh...,,én egy mákost kérnék ha lehetne....gyönyörűek! :-)
VálaszTörlésKöszi! Adnék szívesen, de már elfogyott :-)
TörlésNagyon guszták lettek, finom sütemény! :) Nekem a szilvalekváros a kedvencem, de most szívesen fogadnék egy diósat is! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka neked is!
TörlésÉva írta:.............
VálaszTörlésÚgy látom nagy sikere lett a hókiflidnek! Hátha meg is kóstolhatták volna?
Sajnos a tudomány még nem jutott el idáig. Egyszer ez is be fog következni,
de akkor bizony néhány tepsivel kell majd sütnöd, hogy mindenkinek jusson!
Köszönjük a kifliket!
Köszönöm, örülök, hogy ilyen nagy sikere volt :-)
TörlésEz nagyon finom sütemény! :) Pont a hétvégén kérte az öcsém, hogy süssek ilyet. A gyönyörű képeidet nézve kedvet is kaptam hozzá. :) Nagyon guszták lettek!
VálaszTörlésKöszönöm! Jó sütést kívánok, és jó étvágyat hozzá :-)
TörlésNagyon szeretjük a kelt tésztákat és elsősorban a szilvalekvárosat. Készítem is én gyakran, csak nem nevezem hókiflinek, amúgy minden stimmel, ugyanis nem szeretjük ezt a tömény cukorhempergetést, sőt semennyit sem rajta. De én is azt mondom, hogy biztos finom volt - ha részemről a cukor nélkül képzelem el.
VálaszTörlésKöszi Lívia! Aki úgy szereti, annak cukor nélkül biztosan finomabb :-) A túlzottan édeset mi sem szeretjük, de mivel a tésztába gyakorlatilag nincs is cukor, így kellemes volt a cukorhempergetéssel :-)
TörlésNálunk az örök nagy kedvenc, mindenféle töltelékkel imádjuk. Most nagyon aktuális is ez a süti, hisz olyan hideg van, mintha tél lenne. Én így jól "behavazva" szeretem, ahogyan készítetted.
VálaszTörlésKöszi Nea! Úgy látom evvel a sütivel visszahoztam a telet, nálunk kellemetlen hideg van :-)
TörlésA hókifli nálunk is nagy kedvenc, de eddig csak lekvárral készült. Tetszik nagyon a diós és mákos töltelékkel is. :)
VálaszTörlésKöszi Okki! Próbáld ki diósan vagy mákosan is, mert nagyon finom azzal is :-)
TörlésImádom, bármivel töltve :) De a szilvalekváros mégis a legesleg...
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska, és a többi hozzászólásodat is :-)
Törlés